Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Október 01. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Hétfőtől szükségállapot lesz Csehországban

Hétfőtől szükségállapot lesz Csehországban

Csehországban hétfőn harmincnapos szükségállapot lép érvénybe - döntött szerda délután a kormány. A CTK hírügynökség szerint Roman Prymula egészségügyi miniszter javaslatát a kabinet egyhangúlag szavazta meg.

A miniszter a képviselőház délelőtti vitájában a szükségállapot bevezetését azzal indokolta, hogy csak így lehet gyorsan és hatékonyan olyan központi intézkedéseket bevezetni, amelyek megakadályozzák a járvány további terjedését.

"A szükségállapot bevezetése nélkül október végére annyira megnőhetne a betegek száma, hogy az veszélyeztetné az egészségügyi intézetek, elsősorban a kórházak kapacitását" - szögezte le Prymula.

Az ellenzék a parlamenti vita során ellenezte a szükségállapot bevezetését és bírálta a kormány lépéseit.

A koronavírus-járvány miatt tavasszal március 12-től május 17-ig volt szükségállapot Csehországban.

A szükségállapot bevezetése mellett hétfőn további óvintézkedések is életbe lépnek Csehországban. A leginkább veszélyeztetett régiókban két hétre bezárják a középiskolákat és áttérnek a távoktatásra. A sportrendezvényeket ezentúl csak nézők nélkül lehet megtartani. A gazdasági életet az új óvintézkedések nem korlátozzák.

A cseh kórházakban jelenleg 976 beteget kezelnek, közülük 173-an intenzív osztályon vannak, 111 ember lélegeztetőgépre van kapcsolva.

Roman Prymula a parlamentben azt is elmondta, hogy a kórházak kapacitását nagyban befolyásolja az egészségügyi személyzet aránylag nagymértékű megbetegedése, illetve az őket érintő karantén is.

"Szükségállapot kihirdetése nélkül lehetetlen készültséget elrendelni a kórházakban vagy kötelezővé tenni a kórházaknak nyújtandó segítséget" - mutatott rá a miniszter. A sajtóban megjelent információk szerint mintegy 1700 egészségügyi dolgozó, köztük mintegy 500 orvos tesztje lett pozitív. A karanténban lévő egészségügyiek száma több ezer.

A miniszter szerint a cél az, hogy a járvány terjedési mutatóját a jelenlegi 1,2-ről leszorítsák 0,8-0,9-re, ami kedvező tendencia lenne. Ez a mutató azt jelenti, hogy egy fertőzött személytől hányan fertőződnek meg. Ha a mutató egy alatt van, akkor a fertőzöttek száma csökkenni kezd.

Az érvényes szabályok szerint a cseh kormány jogköre a harminc napos szükségállapot kihirdetése, de döntését a parlamenti alsóház vagy jóváhagyja, vagy hatályon kívül helyezi. A szükségállapot esetleges meghosszabbításáról már a képviselőháznak kell döntenie.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése