Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Március 17. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Hende: Horvátország felkérte Magyarországot légtere védelmére

Hende: Horvátország felkérte Magyarországot légtere védelmére

Horvátország felkérte Magyarországot légtere védelmére - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap Kunszálláson. A kérést a visegrádi négyek (V4) és a Közép-európai Védelmi Együttműködés országai honvédelmi minisztereinek tanácskozásán fogalmazták meg a múlt héten.

A miniszter a település művelődési házában tartott lakossági fórumon jelezte: ha a két ország megköti a megállapodást, akkor a magyar honvédség Szlovénia után Horvátország légtérvédelmében is részt fog venni.
Hende Csaba szerint ennek a kérésnek rendkívüli jelentősége van, és hosszú távon meghatározhatja a két ország kapcsolatait. Úgy vélekedett, ez annak köszönhető, hogy Magyarországnak negyedik generációs harci gépei vannak, és a térségben egyedül a magyar honvédségnek van meg ez a képessége.
Hende Csaba magyar és Roman Jakic szlovén honvédelmi miniszter január 17-én Kecskeméten írta alá azt a megállapodást, amelynek értelmében Magyarország Gripen vadászrepülőgépeivel bekapcsolódik Szlovénia légterének védelmébe. Eddig Olaszország egyedül látta el a harci repülőgépekkel nem rendelkező Szlovénia légterének védelmét, a ratifikáció után az olasz és a magyar légierő közösen végzi majd ezt a feladatot.
Hende Csaba szólt arról is, hogy 2015-ben négy hónapon keresztül Észtország, Lettország és Litvánia légterét is a magyar honvédség fogja biztosítani.

Címkék: honvédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.