Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 14. 12:17, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI | Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Havazás - Sok műszaki mentésre van szükség Veszprém megyében

Havazás - Sok műszaki mentésre van szükség Veszprém megyében

Elakadt, árokba csúszott tehergépjárművek, személyautók műszaki mentését végzik Veszprém megyében a tűzoltók, csak az induljon útnak, akinek halaszthatatlan dolga van - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

A Veszprém megyei Tés megközelíthetetlen a havas útviszonyok miatt és sok baleset történt a megyében - tájékoztatta a közútkezelő és a rendőrség csütörtökön az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivőjének közleménye szerint Veszprém megyében a Bakony, a 8-as főút és a Veszprém- Tapolca közötti út térségében a folyamatos havazás és az orkánerejű széllökések miatt a látótávolság minimálisra, 50 méter alá csökkent.
A nagy erejű széllökések leginkább a rakomány nélküli nehézgépjárművek stabilitását veszélyeztetik, emiatt több pályaelhagyásos baleset is történt a felsorolt térségekben - tette hozzá.
Kómár Viktória, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Veszprém és Tapolca között három autó ütközött össze, tart a műszaki mentés, a 8-as főúton, Hajmáskér és Veszprém között pedig három autó csúszott egymásba, lezárás nincs, azonban a forgalom torlódik. Ezen az útszakaszon a teherautók nem tudnak feljutni az emelkedőn, ezért - bár útlezárás nincs - a rendőrség azt tanácsolja, hogy a teherjárművek válasszanak más útvonalat.
Ajka-Bakonygyepes és Városlőd között keresztbe fordult kamion akadályozza a forgalmat, műszaki mentés van; Csopakon a 73-as úton, az emelkedőn nem engedik felfelé haladni a teherautókat - sorolta Kómár Viktória.

Veszprém megyében a folyamatos havazás és az erős szél számos helyen nehezíti meg a közlekedést, rendőreink több helyen is zárják az utakat.

- a 7,5 t feletti járművek nem hajthatnak rá a Pápa és a 8-as főút közötti útszakaszra.

- A 8-as főúton, Hajmáskér és Veszprém között három autó csúszott egymásba, súlyos sérülés és lezárás nincs, azonban a forgalom torlódik.

- Tés település mindkét irányból megközelíthetetlen.

- A 7301-es úton a rossz útviszonyok és a rendkívül rövid látótávolság miatt fokozott óvatosságra intjük az arra haladókat.

- Ajka-Bakonygyepes és Tapolca között egy kereszbefordult kamion miatt műszaki mentés akadályozza a forgalmat.

- Nem közlekedhetnek a teherautók a 73-as főúton Csopak felé.

- A nagyobb méretű járművek nem tudnak haladni a 8-as főút hajmáskéri szakaszán.

Hófúvások, balesetek nehezítik a közlekedést Zalában

Az utak megtisztítását és a közlekedést is nehezíti Zala megyében a viharos szél, több helyen is hóátfúvásokat okoz - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közölte: a közútkezelő mintegy 30 munkagéppel dolgozik folyamatosan a Zala megyei közutak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáin. A munkavégzést azonban nagyban nehezítik a viharos széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások, amelyek a közlekedésben is fennakadásokat okoznak.

MTI Fotó: Nagy Lajos

A nagy erejű széllökések leginkább a rakomány nélküli nehézgépjárművek stabilitását veszélyeztetik, emiatt több pályaelhagyásos baleset is történt például a 71-es, a 74-es és a 75-ös főutakon, ahol a balesetek miatt útszűkület vagy torlódás alakult ki.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a balesetek elkerülése érdekében arra kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásokban érintett zalai utakon fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a társaság Útinform szolgálatánál vagy megyei diszpécserszolgálatainál.
A társaság honlapján arról is hírt adott, hogy az M7-es autópályán és az M70-es autóúton is újabb balesetek miatt kell útlezárásokra számítani.
Az M7-es autópályán Letenye felé a 220-as kilométernél keresztbefordult egy kamion, a jármű a külső sávot foglalja el. Néhány kilométerre innen, az M70-es autóút 3-as kilométerénél egy személyautó és egy kamion ütközött össze, a műszaki mentés miatt sávokat zárnak le.
A Zala Megyei Katasztrófavédelem közlése szerint délelőtt több településen és úton okozott baleseteket és veszélyhelyzeteket a havazás és az erős szél.
Petriventén a villamos vezetékre dőlt egy fa, a tűzoltók az áramszolgáltató szakembereinek közreműködésével távolították el. Alsópáhokon egy húszméteres fenyőt lakóházra döntött a szél, Keszthelyen pedig egy autóra borult a széltől kicsavarodott fa. Nagykanizsán egy többszintes társasház tetejének bádogborítását tépte fel a vihar, a balesetveszélyt a tűzoltók hárították el.
Sok esetben személyautók, tehergépkocsik csúsztak árokba vagy fordultak keresztbe az úton.
Teskándon két személygépkocsi ütközött össze, az egyik a tetejére borulva az árokba csapódott. A járműbe szorult két embert a tűzoltók szabadították ki, de csak az egyik utas sérült meg, őt a mentők a helyszínen ellátták.

MTI Fotó: Varga György

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 14:04, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton