Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 05. 14:05, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Hatvanforintos húsvéti tojás

Hatvanforintos húsvéti tojás

Több mint harminc százalékkal drágult egy év alatt a tojás fogyasztói ára, sok helyen már ötven forintot kérnek darabjáért.

Szakemberek szerint az idén további drágulás várható, egyes ágazati elemzők a hatvanforintos árat sem tartják elképzelhetetlennek. Az áremelkedést elsősorban az uniós tyúkjóléti intézkedések generálják – írja a Magyar Hírlap.

„Nehéz megjósolni, hogy hol áll meg a tojás fogyasztói ára, de az biztos, hogy további áremelkedésre számítunk, amelyet a termelők költségnövekedése is indokol. A múlt év őszéig ugyanis önköltségen tudtak csak értékesíteni. Az áremelkedésért az uniós állatjóléti intézkedések és a magas takarmányárak okolhatók” – mondta a lapnak Földi Péter, a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója. Kiemelte, fékezheti az áremelkedést, hogy a vásárlók anyagi lehetőségei behatároltak, így egy bizonyos árszintre a kereslet csökkenésével reagálna a piac. „A kereskedelem mintegy harmincszázalékos haszonkulccsal dolgozik, így az ő feladatuk, hogy engedjenek ennek mértékéből. A termelők önköltsége 21-22 forintra rúg tojásonként, amelyben még nincs benne az általános forgalmi adó 27 százalékos mértéke, így minimálisan mintegy 27-28 forintot kell elérnie a termelői árnak” – fogalmazott Földi Péter.

Január elsejétől Brüsszel betiltotta a hagyományos tojótyúkketreceket, az irányelv szerint a tyúkok kizárólag fészkelőhellyel, kapirgálótérrel és ülőrúddal felszerelt ketrecekben vagy pedig alternatív rendszerekben tarthatók. A jogszabály szerint minden egyes tojónak 750 négyzetcentiméter területet kell biztosítani a ketrecben, ráadásul fészekládáról és karomkoptató eszközökről is gondoskodni kell. „Az új technológia és előírás tyúkonként ötezer forintos beruházásra kényszerítette a termelőket, ezt sokan nem tudták végrehajtani” – jelentette ki a szakember. A Tojástermelők Szövetsége szerint az új állatvédelmi rendelet luxuskörülményeket ír elő.

Az 528 regisztrált magyarországi tojótyúktelep közül 350-ben sikerült teljesíteni az uniós elvárásokat, 178-ban még nem, vagy csak részben cserélték ki a ketreceket. „Száz-százötvenre is rúghat azon telepek száma Magyarországon, amelyek még az idén abbahagyják a termelést, miután képtelenek megfelelni az uniós előírásnak. A kisebb termelők szinte biztos, hogy feladják, vagy már fel is adták. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi négymilliós tyúklétszámból kétszáz-kétszázhúszezer tojó eshet ki” – hangsúlyozta Földi Péter. A Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt években három alkalommal is írt ki pályázatot, hogy megkönnyítse a régi, kisebb ketrecekkel termelő gazdák dolgát, s az idén is segít. Az Európai Bizottság és az uniós agrárminiszterek megállapodása alapján ugyanis hét hónap türelmi időt kaptak a termelők az átállásra, tekintettel a globális gazdasági helyzetre, illetve arra, hogy még mindig csaknem ötvenmillió tojót tartanak hagyományos ketrecekben az unió területén.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.