Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 09. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Határon túli színész kapta a Kaszás Attila-díjat

Határon túli színész kapta a Kaszás Attila-díjat

Átadták a Kaszás Attila-díjat pénteken este a Thália Színházban: az elismerést idén Bányai Kelemen Barna, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művésze vehette át.

Ebben az évben a megváltozott szavazási rendszer harmadik fordulójába jutott négy színész – Kubik Anna, a Pesti Magyar Színház, Kálid Artúr, a Bárka, Keresztes Tamás, a Katona József és Bányai Kelemen Barna, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatának tagja – volt esélyes az elismerésre. Közülük a díj történetében először a közönség választhatta ki a díjazottat. Végül, nagy valószínűséggel a határon túli társulat támogatóinak köszönhetően, Bányai Kelemen Barnát érte a megtiszteltetés, hogy a tragikusan fiatalon elhunyt művész emlékére alapított díjat átvegye a Thália Színházban tartott gálán.

Bányai Kelemen Barna hat éve tagja a marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak, amiről az elmúlt évben Székely Csaba Bányavirág című előadása kapcsán hallhatott az anyaországi közönség. A darabot a Deszka Fesztiválon, a pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) is díjakkal jutalmazták, de a Színikritikusok Céhe is több díjra jelölte. A munkanélküliség sújtotta székely falu, az alkoholba menekülő emberek sorsa által ihletett előadásban Csillag Mihály orvos szerepét játszotta, amiért tavaly Gyergyószentmiklóson a Nemzetiségi Színházi Kollokviumon elnyerte a legjobb férfi alakítás díját, az idei POSZT pedig a darab másik főszerepét alakító Viola Gáborral megosztva ítélte oda neki a MASZK Országos Színészegyesület a legjobb férfialakításért járó díjat. Az elmúlt évad végén kapta meg az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Kovács György-díját is, amellyel eddigi kiemelkedő színészi munkáját és a szakmához való hozzáállását ismerték el.

'Elsősorban szeretném megköszönni a társulatomnak, hogy érdemesnek tartottak erre a díjra. És a közönségnek, akik hittek abban, hogy Kaszás Attila szellemi örökségét tovább tudom vinni valamilyen módon' - köszönte meg a színművész a díjat.

Az ötszázezer forinttal járó elismerést és Somorjai Tibor grafikus rézkarcát a díj alapítói, Pokorni Zoltán és Vasvári Csaba, a Mozaik Művészegyesület alelnöke adta át. A rendezvény bevételét a szervezők a Kaszás Attila Közhasznú Alapítványnak, a művész családjának ajánlották fel. A gálán – amelyet Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója rendezett – Pápai Erika emlékezett a művészre, Szarvas József Ady Endre Az ős Kaján című versét szavalta el, Hegedűs D. Géza pedig József Attila Ódáját, de fellépett még Janza Kata és Tunyogi Bernadett, Huzella Péter és a Szarka testvérek is.

A Mozaik Művészegyesület és a hegyvidéki önkormányzat 2008-ban a magyar kultúra napja alkalmából alapította a díjat, amit minden évben olyan színművész vehet át, aki kiemelkedő színházi teljesítménye mellett sokat tett saját társulatáért, kollégáiért. Eddig Nemes Leventét, Mátray Lászlót, Szarvas Józsefet és Mucsi Zoltánt tüntették ki Kaszás Attila-díjjal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.