Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. November 07. 12:17, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Hatalmas tehertől szabadul a város

Hatalmas tehertől szabadul a város

A kormány döntése nyomán az állam átvállalja a települések fennmaradó adósságát is, így összesen mintegy 1,7 milliárd forint hiteltől szabadul Pápa városa.

Mint ismeretes, a magyar kormány azt a döntést hozta, hogy a települések fennmaradó adósságát is átvállalja, így igaz ez Pápára is. A részletekről Áldozó Tamás polgármester és Kovács Zoltán kormánymegbízott tájékoztatta a sajtó képviselőit ma reggel. - A teljes összeg 1200 milliárd forint volt és eddig 685 milliárdot konszolidált az állam. Minderre azért van szükség, mert az önkormányzati világ teljesen eladósodott, hiszen jelentős hiteleket kellett felvennie a településeknek. Pápán ezek a hitelek az európai uniós fejlesztések önerejének biztosításához kellettek, de sok helyen már a működéshez is kellettek a hitelek. Mindezek az adósságok a következő európai uniós ciklus fejlesztési lehetőségeit negatívan befolyásolták volna - fogalmazott Kovács Zoltán. Hozzátette: az állam a konszolidációért „cserébe” azt kéri az önkormányzatoktól, hogy legyenek generálói a helyi vállalkozás-élénkítésnek, partnerként működjenek együtt ebben a helyi kamarákkal.

Áldozó Tamás polgármester kiemelte, egyes városokkal ellentétben Pápán soha nem a működési költségekre kellett hitelt felvenni, csak a fejlesztések önerejének biztosítására volt szükség kötvénykibocsátásra. - A mostani döntés nagyon jelentős jövő évi kiadástól mentesíti a várost. Bízunk benne, hogy lehetőség nyílik arra, hogy a 2014-ben induló új európai uniós fejlesztési programokhoz benyújtandó pályázatok önrészét is biztosítani tudjuk. A jövő évre vonatkozó hitel- és kamattörlesztés összege körülbelül 100 millió forint lenne, az adósságkonszolidációval azonban ez a tétel kikerül a költségvetésből, így sokkal nagyobb mozgástere lesz az önkormányzatnak a jövő évi büdzsé tervezésekor - tájékoztatott a polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.