Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. December 22. 12:09, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Hamarosan megjelenik a felsőoktatási felvételi tájékoztató

Hamarosan megjelenik a felsőoktatási felvételi tájékoztató

Hamarosan megjelenik a felsőoktatási felvételi tájékoztató, az érdeklődők a felvi.hu oldalon február 15-éig jelentkezhetnek a képzésekre.

Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára egy keddi budapesti háttérbeszélgetésen elmondta: a hagyományoknak megfelelően karácsony körül jelenik meg az új felvételi tájékoztató, amely magában foglalja a megújult felsőoktatás egyre szélesebbé váló palettáját. Hozzátette: Budapesttel együtt 48 olyan város lesz, ahol idén is felsőoktatási képzést hirdetnek meg.

Szólt arról is, az utóbbi években átalakították a felsőoktatást, ennek az volt a célja, hogy a jövő nemzedéke versenyképes tudást, kompetenciát tudjon szerezni. Kiemelte: minden ösztönző, minőségi és teljesítmény-pluszforrás ezt a célt szolgálja, mindezek mellett pedig növelték az állami ösztöndíjas helyek számát is. Hozzátette: a hallgatók 70 százaléka modellváltott intézménybe jár és vélelmezhetően jelentkezik is majd. A felsőoktatásban a hallgatók 15 százaléka külföldi, ezt a magyar felsőoktatási rendszer kiváló minőségét igazolja - tette hozzá.

Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese elmondta: a megújult felvi.hu oldalon tudnak a fiatalok tájékozódni a felsőoktatási intézmények aktuális meghirdetéseiről.

Háromszázféle alapképzésből válogathatnak az érdeklődők 15 képzési területen, mesterképzésen pedig 450 féléből, emellett mintegy hatszázféle tanárképzés, valamint felsőoktatási szakképzések is várják a jelentkezőket. Hangsúlyozta: a felvehető hallgatói létszám némileg nagyobb, mint tavaly.

Az érdeklődők február 15-éig jelentkezhetnek az e-felvételi portálon, a felvételi eljárás teljesen elektronikus úton zajlik már évek óta - jelezte.

Hozzátette: a felsőoktatási intézmények november óta nyílt napokat tartanak, ezek januárban is folytatódnak, a felvi.hu oldalon és az intézmények honlapján lehet tájékozódni róluk, januárban pedig az Educatio szakkiállítás várja az érdeklődő fiatalokat.

A diplomantul.hu oldalon olyan adatok érhetők el, amelyek azt mutatják meg, hogy egy-egy adott végzettséggel milyen lehetőségek állnak a fiatalok előtt a munkaerőpiacon - hívta fel a figyelmet.

Hozzátette: évről évre a felsőoktatásba jelentkezők és felvettek háromnegyede állami ösztöndíjas képzésre jelentkezik és kerül be a képzésbe.

Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke arról beszélt, hogy a hozzáférhető felsőoktatásért és az értékes diplomáért dolgoznak, ebben egyetértenek a felsőoktatás irányításával. Megjegyezte: volt aggályuk a modellváltással kapcsolatban, de látható, hogy az államilag támogatott helyek száma nő az átalakítás után, azaz minden bizonnyal lesz lehetőségük a középiskolásoknak államilag támogatott formában megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat.

Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke elmondta: január 13-15. között rendezik meg az Educatio szakkiállítást, idén hibrid megoldással, azaz a Hungexpon kívül online is várják az érdeklődőket. Kiemelte: a standokon nagyrészt egyetemi hallgatók lesznek, akiktől közvetlenül lehet tájékozódni az egyes intézményekről.

Hankó Balázs elmondta azt is, hogy a hallgatók 85 százaléka felvette a koronavírus elleni védőoltást, a felsőoktatási dolgozók oltottsága pedig 90 százalék fölötti. Egyedül az orvos-egészségtudományi területen hallgatóknál kötelező a koronavírus elleni védőoltás, mert ők a gyakorlati képzésüket kórházakban, klinikákon töltik.

Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár azt mondta: a hat, még érintett intézmény esetében nem történt az egyetem részéről a modellváltásra vonatkozó kezdeményezés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.