Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2022. Április 13. 14:07, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Hamarosan elkészül a város legújabb parkja

Hamarosan elkészül a város legújabb parkja

A Külső-Várkertben kimondottan látványos változások mentek végbe az elmúlt hónapokban.

Nem volt túl régen, 2020 decemberében, amikor hasonló címmel jelent meg egy cikk az Infopápán, akkor a Schwenczel rét látványos megújulásáról írtunk. Nem véletlen a párhuzam, ugyanis egy hasonlóan jelentős mértékű változásról számolhatunk be most, ezúttal a Külső-Várkertnek nevezett, a Vajda Péter lakótelep mögötti, korábban elhanyagolt terület rehabilitációjáról van szó.

Sokan emlékeznek rá, hisz nem volt régen, hogy az illegális hulladéklerakók egyik kedvenc célpontja volt ez az erdős terület, hiába szerveztek több alkalommal szemétszedési akciót, sziszifuszi küzdelmet vívtak a hulladéklerakókkal szemben. Voltak persze „kalandozók”, akik a kitaposott ösvényeken sétáltak az erdős részeken, de igazán nagy mozgás nem volt itt korábban. Az illegális hulladéklerakók pont ezért szerettek idejárni, ám a városvezetés megtalálta azokat a funkciókat, amelyekkel a városnak ezen része is megtelhet élettel.

Még 2016-ban vette kezdetét a terület rendezése, elsőként a rossz minőségű, vagy nem oda való fák kivágásával. Akkor komoly vita alakult ki ennek helyességéről, talán a mostani változásokat látva az akkori kétkedők is elismerik, hogy megérte.

A pápai önkormányzat terveit Zöld Város Projekt II. néven nyújtották be az Európai Unióhoz, amely támogatásra alkalmasnak minősítette azokat, a kivitelezés tavaly nyáron kezdődhetett meg. Közben állami támogatással két, szintén fontos fejlesztés történt meg a szóban forgó területen, átadták a futókört, majd pedig a bringások birodalmát, a pumpapályát.

A Külső-Várkert egyik leglátványosabb eleme, az ott jóval korábban kialakított tómeder feltöltése volt, a termálfürdő elfolyó vizét felhasználva. Mellette hangulatos stég készült, számos padot, pihenőszéket helyeztek ki, rendezték a zöld területet, növényeket ültettek, elkészült a játszótér és az ügyességi park (még nem lehet használni azokat), sétányokat, közvilágítást és kamerarendszert építettek ki, valamint zajlik a kiszolgáló épület kialakítása is.

Bár még zajlik a munka, a változások igen látványosak, a pápaiak már most nagy számban látogatnak ki a hangulatos parkba, amely egyébként nincs megtiltva, ám mindenkitől fokozott óvatosságot igényel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.

2024. Május 04. 09:21, szombat | Helyi

Harcászati gyakorlat miatt fokozott légi és közúti forgalomra kell számítani Pápa térségében

Többnemzeti harcászati gyakorlat zajlik a pápai légibázison.

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.