Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Január 04. 13:10, szerda | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu

Hajtóvadászat a rokkantak ellen!

Hajtóvadászat a rokkantak ellen!

Orbán Imre pápai Jobbikos politikus beszélt a rokkantsági nyugdíj változásaival kapcsolatos aggályairól.

Az elmúlt és a jelenlegi kormányzat is céltáblájának tekinti a rokkantakat. Mintha e megroggyant ország minden bajának okozói a rokkantak lennének – kezdte sajtótájékoztatóját Orbán Imre. A politikus szerint a számok is alátámasztják azt, hogy a kormány rokkantokkal kapcsolatos kommunikációja hazug és álszent. Kormányzati körökben 800 ezer rokkantnyugdíjasról beszélnek, ezzel szemben Orbán Imre szerint ez a szám 337.600 fő.
- 2011-ig a rendszer az öregségi nyugdíjkorhatárt elért rokkantnyugdíjasokat továbbra is rokkantként kezelte, s nem nyugdíjasként. Ezért tűnhetett úgy, hogy hazánkban kétszerannyi rokkantnyugdíjas él, mint más európai országokban – fogalmazott a politikus.

A rokkantnyugdíjasok aránya egyébként az összes nyugdíjashoz viszonyítva Magyarországon 15,8 %. Ugyanez Svédországban 23,3 %, de 20% körül van Írországban, Lengyelországban és Finnországban is.

Orbán Imre szerint az a lényeges kérdés, hogy aki kiesik a rendszerből az ténylegesen el tud-e helyezkedni a munkaerőpiacon, a munkaadók felkészültek-e a mozgásukban korlátozottak, valamint a rehabilitáció után munkába kényszerített emberek fogadására.

Magyarországon az egészségkárosodottaknak szinte semmilyen érdekérvényesítő lehetősége nincs, ezért kötelességemnek éreztem, hogy a várható tragédiák (sőt, a december 14-én a Veszprém megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosító Igazgatóságán már történt tragédia, Szilveszter napján elhunyt a magát leszúró férfi) előtt tájékoztassam a közvéleményt – mondta Orbán Imre.

Címkék: jobbik, rokkantnyugdíj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.