Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 24. 07:25, hétfő | Életmód
Forrás: STOP

Győzzük le a téli depressziót

Győzzük le a téli depressziót

Közeleg a tél, ami először ünnepi készülődéssel telik, ami január vége felé sokunknál átvált a jól ismert lehangoltságba, amelyre csupán a tavasz érkezte hozhat feloldozást. A téli depresszió jól ismert jelenség.

Ezt a kellemetlen állapotot elsősorban vitaminok, illetve a szerotonin nevű anyag hiánya idézi elő. Bár ez első hallásra ijesztően hangzik, a megoldás mégis egyszerű. Vitaminhiányunk pótlására C- és B vitamin-tartalmú ételeket fogyaszthatunk (előbbit paprika, citrusfélék, illetve az éppen szezonális csipkebogyó, utóbbit pedig olajos magvak, gabonafélék, zöldségek vagy akár barna kenyér fogyasztásával pótolhatjuk), de természetesen beszerezhetőek tabletta-formában is. Javasolt az omega-3 tartalma miatt igen egészséges és agyműködés-serkentő hatású halolajok alkalmazása, de természetesen a halételeket is érdemes beiktatnunk az étrendünkbe.

A szerotonin képződését serkenthetjük csokoládé, banán és szénhidrátok fogyasztásával, de a mértéktelen zabálásra hajlamosak számára (mint például a szerző) javasolt a rendszeres mozgás. Ebből napi fél óra is elég, de természetesen nem árt, ha kicsit többet fordítunk testedzésre.

A kevés napfényes órát viszont mindenképpen használjuk ki. Irány a szabad levegő - már az is segít, ha a napsütéses téli reggeleken sétálva megyünk dolgozni. Kedélyállapotunkat persze javíthatja az is, ha egyszerűen megtaláljuk a télben a szépségeket. Irány a természet, ha tehetjük, próbálkozzunk meg a téli sportokkal. Persze, ha a sí, a korcsolya, vagy a szánkó nem vonz minket, akkor sincs semmi baj - legalább annyit használ egy kirándulás, amit kellemes baráti társaságban teszünk a behavazott erdei ösvényeken.

A legfontosabb, hogy ne adjuk meg magunkat - a depresszió télen sem szükségszerű velejárója az életnek.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.