Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2011. December 22. 07:52, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyorsulva nő a cégek végelszámolása

Gyorsulva nő a cégek végelszámolása

Novemberben 43,5 százalékkal nőtt a felszámolások száma az építőiparban az egy évvel korábbihoz képest.

Az Opten legfrissebb adatai szerint a bedőlések száma az idén júniusban feljegyzett történelmi rekordhoz közelített novemberben, ugyanakkor messze a legkevesebb céget alapították az ágazatban.

A novemberben indított új felszámolások száma az eddigi történelmi csúcs közelébe emelkedett, a végelszámolások száma is bőven átlag feletti. Új építőipari vállalkozást viszont még soha nem alapítottak ilyen keveset. E folyamatok kialakulásában egyaránt szerepet játszik az ágazat volumenének csökkenése, illetve a jogszabályváltozások okozta bizonytalanság - véli Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Hozzáteszi, mindazonáltal az ágazat igen sokat profitálhat egy - még ha nem is túl egészséges - tisztulási folyamatból.

Idén novemberben 442 új felszámolási eljárást indítottak az ágazatban, így ez minden idők második legtöbb bedőlését hozó hónapja (a történelmi csúcsot idén júniusban mérték, akkor 491 új eljárást regisztráltak) – számol be róla a Napi Gazdaság. Egy évvel korábban 308 eljárást regisztrált az Opten, a növekedés 43,5 százalékos, ami drámai adat az egy hónappal korábbi 6,2 százalékos csökkenéshez képest.

Az ágazat lényegesen rosszabb állapotban van a nemzetgazdaság egészéhez képest, több mint másfélszer gyorsabban nőttek a bedőlések, mint a gazdaság egészében mért - egyébként gyorsnak mondható - 27 százalék. Az idei októberrel összevetve 123-mal több új felszámolást regisztráltak.Novemberben összesen 256 új végelszámolási eljárás indult meg, ez 55,2 százalékkal több, mint amit egy évvel korábban regisztráltak. A végelszámolások idei megugrása mögött a bíróságok által hivatalból indított eljárások idei gyors növekedése áll. Szakemberek szerint nem lehet számítani a végelszámolások számának fogyására, sőt további gyorsuló növekedés várható.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.

2024. Július 17. 07:59, szerda | Belföld

Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.

2024. Július 17. 07:53, szerda | Belföld

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett kedden New Yorkban, a találkozón szó volt az ukrajnai háborúról és a kétoldalú együttműködés kérdéseiről is.