Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 14. 14:05, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Gyengülő pályát jósolnak a forintnak

Gyengülő pályát jósolnak a forintnak

Továbbra is pesszimistán látja a magyar fizetőeszköz pályáját a Goldman Sachs befektetési bank.

Szakértői szerint egész évben nyomás alatt maradhat a forint a magyar kormány és az IMF-hitel kapcsán létrejövő tárgyalások és azok kimenetele miatt - írja a Magyar Hírlap.

A Goldman Sachs modellje szerint a forint euróval szembeni árfolyama a 293-as szintnél van, míg a dollárral szemben tíz százalékkal túlértékelt. A befektetési bank devizapiaci szakértői elemzésükben rámutatnak: az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos visszalépés növelné azokat a kockázatokat, hogy Magyarország kiszorulna az állampapírpiacokról, illetve gyors forintgyengülést válthat ki az, ha az eurózóna jövőjével kapcsolatban alapvetően elbizonytalanodnának a piacok. Ugyanakkor a minapi előrelépés a hiteltárgyalások ügyében – az Európai Unió zöld jelzése – mérsékli a forint gyengülésével kapcsolatos rizikót, az egyezség megkötése mind az Európai Bizottsággal, mind a Nemzetközi Valutaalappal pedig stabilizálná a forint árfolyamát.

Ezzel együtt a bank közgazdászai hosszabb távon is arra számítanak, hogy a forint gyengülési nyomás alatt marad, így tartják a féléves távon korábban megjósolt 315-ös, illetve éves viszonylatban a 325 eurós célárfolyamot. Eközben a Societe Generale közgazdászai is forintgyengülésre „irányuló ajánlást” adtak ki ügyfeleiknek. Jelezték, Magyarország nehézkesen tudja majd megkötni a hitelmegállapodást, mindez pedig azt jelenti, hogy a forint igazi védőháló nélkül vág neki a kihívásokkal teli következő hónapoknak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére