Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2022. Szeptember 23. 13:25, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Grőber Attila: Az állam zsarolással próbálja megszerezni a Pápai Vízmű vagyonát

Grőber Attila: Az állam zsarolással próbálja megszerezni a Pápai Vízmű vagyonát

A képviselő szerint az önkormányzat jó gazdája a vízműveknek.

A Magyar Állam a vízközműszolgáltatáshoz, valamint a vízközművagyon üzemeltetéséhez kapcsolódóan, az ellátásbiztonság fokozása, a közszolgáltatással járó feladatok ellátásának optimális megszervezése, illetve az önkormányzatok és az állam közötti együttműködés lehetőségeinek bővítése érdekében megteremtette a jogszabályi lehetőséget az önkormányzati közfeladat állam részére történő átruházására. A jogszabályok lehetőséget biztosítanak az önkormányzatoknak arra, hogy a víziközmű vagyonelemeket önkéntes alapon állami tulajdonba adják. Ezt a kérdéskört is tárgyalta szeptemberi ülésén a város képviselő-testületet.
Grőber Attila szocialista városatya sajtótájékoztatóján kifejtette, véleménye szerint az állam a társaságokat fejlesztési forrásaikkal együtt kívánja megszerezni, méghozzá zsarolással. Elmondta, hogy a Vízmű a megemelkedett rezsiárak miatt a következő évben mintegy 800 millió forinttal nagyobb kiadással kell, hogy számoljon, amely kigazdálkodhatatlan összeg a társaság számára. Az önkormányzat előtt két lehetőség áll. Vagy átadja az államnak a Vízmű mintegy 4-5 milliárdos vagyonát, vagy pedig csődbe megy az önkormányzati cég. A képviselő az állam másfajta segítségnyújtását, támogatását sürgeti, hiszen véleménye szerint az önkormányzat jó gazdája a vízszolgáltatónak, és a szemétszállítás, vagy az oktatásügy példájából kiindulva könnyen elképzelhető, hogy állami tulajdonban romlana a szolgáltatás minősége, továbbá számos kérdést vet fel az állami szerepvállalás, melyekre nincs megnyugtató válasz.

Az ülésen a helyi gyermekétkeztetés kérdése is előkerült. Az idei évben immáron második alkalommal emelkedtek a díjak és az ételek minőségével kapcsolatban is merültek fel kifogások. Grőber Attila ezzel kapcsolatban elmondta, három osztály diákjait kérdezte meg, 100 diák közül mindössze 7-en étkeznek a szóban forgó konyhán, amely szerinte önmagáért beszél. Hozzátette: nagyobb állami szerepvállalásra lenne szükség a gyermekétkeztetés minőségének a javítása érdekében.

A helyi fizető parkolás rendszerének az átalakításával kapcsolatban a képviselő elmondta, a helyben lakók díjait továbbra is magasnak tartja, csökkenteni kellene azokat, továbbá a szabályozás sem feltétlenül ért célt, hiszen sok helyen csupán kijjebb tolódtak azok a közterületek, amelyeken díjmentesen elhelyezik gépkocsijukat a pápaiak.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 05. 20:20, szerda | Helyi

Rendőrségi ellenőrzésekre kell számítani a pápai járás útjain!

A pápai rendőrök célja a közlekedésbiztonság növelése.

2022. Október 05. 14:00, szerda | Helyi

Megpróbált elmenekülni a rendőrök elől Nemesszalóknál, nem lett jó vége

Nemesszalók térségében akart elhajtani egy autós a rendőrök elől, aki eltiltás hatálya alatt és vezetői engedély nélkül közlekedett.

2022. Október 04. 13:30, kedd | Helyi

Bódult állapotban vezetett a balesetben megsérült nő

A rendőrök büntető és szabálysértési eljárást is indítottak 29 éves pápai sofőr ellen.

2022. Október 04. 12:33, kedd | Helyi

Három baleset az elmúlt héten Pápa környékén

Óvatosan közlekedjünk a nedves, vizes utakon - hívja fel a közlekedők figyelmét a Rendőrség.