Városlista
2024. szeptember 7, szombat - Regina

Hírek

2024. Július 22. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

Grőber Attila: A választók nem véleményt, hanem ítéletet mondtak

Grőber Attila: A választók nem véleményt, hanem ítéletet mondtak

A júniusban megválasztott, októberben hivatalba lépő polgármester a Jelen hasábjain fejtette ki álláspontját a választások eredményéről és a következő időszakra vonatkozó terveiről, várakozásairól.

A teljes interjú itt olvasható

A riport kitér arra, hogy a választási eredmények ismeretében Áldozó Tamás gratulált-e neki. Grőber Attila elárult, a leköszönő polgármester SMS-ben azt írta: gratulálok, a választó mindig bölcsen dönt, még ha mi nem is értjük.

A választási eredmény okai

A várható képviselő-testületi munkával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a Mi Hazánk támogatásával mandátumot szerző Marton Sándor mozgásából azt érzi, hogy számára is fontos, hogy a Fidesz ne kerüljön döntéshozó helyzetbe. Mint mondta, a testület összetétele ugyan vegyes, de erős legitimációt ad az, hogy a két polgármester-jelölt között 1700 szavazat különbség volt, ami egy 28 ezres városban meglehetősen nagy. - Ennek szerintem üzenete van. Úgy érzem, hogy a pápaiak valójában nem is véleményt mondtak, hanem ítéletet. Tőlem tanáremberként nem áll távol az a gondolkodásmód, amely a kellő kompromisszumok megkötésén alapszik, ráadásul a habitusomból következően sem esik nehezemre tisztelni azokat, akik tőlem eltérően gondolkodnak, de ez a pápaiak részéről olyan üzenet volt, hogy most nem tehetek mindenáron kompromisszumos ajánlatokat a Fidesznek. Az emberek azt akarják ugyanis, hogy a jelenlegi városvezetők ne maradjanak hatalomban. Ezért olyan utakat kell keresnem, ahol egyidejűleg érvényesül a politikaikultúra-váltás, valamint az, hogy a jelenlegi városvezetés lépjen hátrébb és hagyjon minket dolgozni - fogalmazott Grőber Attila.

A győztes csapat

A megválasztott polgármester szerint a pápaiaknak nem a Fideszből lett elegük, hanem a városvezetésből, Áldozó Tamás 7 százalékkal kevesebb szavazatot kapott, mint a pártja, ő pedig 6 és fél százalékkal kapott többet, mint az őt támogató pártok - mondta, kiemelve, mindenkivel együtt kíván működni polgármesterként.

Dr. Kovács Zoltán

Kovács Zoltánról is kérdezték Grőber Attilát, aki azt mondta róla, hogy igencsak rafinált, de nagyon kíméletlen politikus. - 2011-ben, amikor átvette a megyei kormányhivatal vezetését, a személyes utálatában már eljutott arra a szintre, hogy engem nem engedett emelt szinten érettségiztetni, miközben a város egyik elismert tanára vagyok, a tehetséggondozásban elért eredményeim meglehetősen jók. De a kormányhivatal lehúzatott a listáról, mivel ellenzéki politikusként, úgy tűnt, nem vagyok elég megbízható. Ez, hogy úgy mondjam, pitlákság. Ugyanakkor Kovács nemcsak a pitiánerségben nagyon erős, hanem abban is igen sikeres volt, és ezt nagy elismeréssel mondom, hogy a rendszerváltás után visszaadta a pápaiak pápaiságát, egyfajta életérzést, amely megkülönböztette őket az addig kiemelt Veszprémtől, Balatonfüredtől vagy Ajkától is akár, és ezt a mentalitást a helyiek nagyon nagyra értékelték. Ez a mentalitás, amikor ő a kormányhivatal vezetője lett, megszűnt, utódja, Áldozó Tamás ezt csak szavakban hirdette, tettekre már nem tudta váltani - mondta a politikus, kitérve arra is, hogy rengeteg pénz érkezett a városba, a pápaiak ennek ellenére döntöttek, ahogy döntöttek.

Stílus

Grőber Attila szerint a stílus fontos szál a győzelem okai között, mert míg a Kovács Zoli jól értette ezt a várost, mindenkit megszólított, mindenkit ismert, mindenkihez odament, amit nagyra értékelnek az emberek, még ha csak felszínes is az érdeklődés, addig az utódja erre képtelen volt. Ráadásul szerinte rosszul választotta meg a munkatársait, valamiféle buborékot alakított ki maga körül, amelyben csak azt hallotta vissza, amit vissza akart hallani - emelte ki.

A pápaiak azt érezték, hogy a vezetésemmel jobb hely lesz a város

Grőber Attila szerint 2019-ben már sokan éreztek úgy, hogy rá lehet bízni a város vezetését, most meg azt, hogy az ő vezetésével Pápa jobb hely lesz, mint a jelenlegi polgármester alatt. - Nem azért, mert több pénz fog jönni, vagy több fejlesztés fog megvalósulni, hanem más lesz a közbeszéd minősége, s amikor a civilek majd nekiállnak a pápai köztereket takarítani, mert büdös az utca, akkor nem azt kapják cserébe, hogy gyurcsányisták, hanem azt, hogy köszönjük szépen. Idáig egy arcpirítóan arrogáns, kioktató stílus keveredett a nepotista bizánci stílussal, családtagok osztogatták egymás közt a különféle pozíciókat, az összes bizottság élén kizárólag fideszes van, s Áldozó Tamás ebből nem is csinált titkot, amikor arról beszélt, hogy „most berendezkedtünk” - fogalmazott a megválasztott polgármester.

Volt egy jól működő közösség, amely elvesztette a közösségi élményét

Rossz hangulatú, kiüresedett, kissé unalmas lett Pápa Grőber Attila szerint, ahol a város nem működik közösségként. - És ha a hangadók, a közvélemény hangadói ezt a fajta kiszolgáltatottságot zavarónak érzik, esetleg bántónak és sértőnek is, olyannak, amely már a magánszférájukba hatol, akkor lázadni fognak, és bekövetkezik a fordulat. Most ez történt. Volt egy viszonylag jól működő közösség, amely elvesztette a közösségi élményét. És ezt vissza akarja most szerezni. Ezért nem tudok mást mondani, mint hogy ítéletet mondtak a jelenlegi városvezetőkről - fogalmazott a politikus a riportban.


Ünneplő tömeg a választás éjszakáján

Optimusta

- Optimista vagyok. Arra készülök, hogy képes leszek irányítani ezt a várost. Persze tanulmányozom, hogy adott esetben hogyan lehet kisebbségből irányítani egy testületet, októberig igyekszem mindenre fölkészülni. Bekértem már az összes gazdasági társaság vezetőinek a munkaszerződését, meg fogjuk nézni, hogy ki az, akivel együtt tudunk és akarunk dolgozni. Nem lesz vérengzés, de lesz, akivel nem akarok együttműködni, s ehhez az átalakításhoz nincs szükségem a Fideszre - hangsúlyozta Grőber Attila.

Győr - Pápa

A megválasztott polgármester szerint fel kell venni a versenyt a szolgáltatások és a turizmus terén, mert ha az új út kapcsán a Győr felé áramlás erősödik fel, abból nagy baj lehet. - Az egyik első lépésem az lesz, hogy azokkal a vállalkozókkal, akik a város turizmusában bármilyen formában szerepet játszanak, leülök megbeszélni azt, hogy mit tudunk tenni azért, hogy ezt a folyamatot megfékezzük. Ide tartozik, hogy a városnak viszonylag nagy számú bérlakásállománya van, s ezek jelenleg, hogy finoman fogalmazzak, nincsenek kihasználva. Ezek többnyire belvárosi ingatlanok. Mindenekelőtt egy alapos állagfelmérésre van szükség, majd meg kell keresnem azokat a vállalkozókat, akik hajlandóak segíteni ezeknek a felújításában, akár az üzemeltetésükben, akár az eladásukban játszott szerepükért cserébe. Abban is bízom, hogy olyan közéletet tudunk kialakítani Pápán, ami kielégíti a fiatalok igényeit. Ezek nagyon fontos és azonnali feladatok, hiszen úgy látom, hogy Győr és térsége középtávon mintha kezdene telítetté válni, vagyis megjelenhetnek Pápán olyan vállalkozások, amelyek potenciált láthatnak a Győrhöz való közelségben, akár lakóparképítések terén, akár azáltal, hogy idehoznak ipari tevékenységeket. De addig is, ki kell tartanunk - zárul a riport.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 16:40, péntek | Helyi

Újra lángol a fenyves Kenyerinél - Videó

2024. Szeptember 06. 13:45, péntek | Helyi

Szombaton alacsonyan szálló légi járművekre és fokozott hanghatásra számítson

Családi nap lesz a pápai légibázison.

2024. Szeptember 06. 11:00, péntek | Helyi

Új kátyúzó gép dolgozik a városban

A tervek szerint minden nap munkára fogják a szerkezetet, amely kisebb úthibák kijavítására alkalmas.

2024. Szeptember 06. 07:54, péntek | Helyi

Sikerült megfékezni a lángokat, de még dolgoznak a tűzoltók Csönge térségében

Pápáról civil segítség is érkezett a nehéz körülmények között dolgozó tűzoltók megsegítésére.