Városlista
2024. október 18, péntek - Lukács

Hírek

2024. Május 21. 17:59, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Grőber Attila: A turizmus és a kultúra területén is kihasználatlanok a város adottságai

Grőber Attila: A turizmus és a kultúra területén is kihasználatlanok a város adottságai

Az Élhető és Gyarapodó Városért Egyesület, valamint ellenzéki pártok polgármesterjelölte szerint a város egyik kitörési pontja lehetne a turizmus.

A politikus szerint jelenleg a turizmus és a kultúra területén sincsenek kihasználva a város adottságai, a COVID járvány után nem történt meg a visszapattanás, sőt, a 2023-as számok rosszabbak, mint a 22-esek, a szóban forgó területeken. – A turizmus kitörési pontot jelent, hiszen a város gazdaságát is lendületbe képes hozni, különösen a belváros tekintetében. 12 pontos programcsomagunk ebbe az irányba fogja elindítani Pápát – mondta el Grőber Attila, majd Vonnák Andrea önkormányzati képviselőjelölttel, a Kékfestő Múzeum korábbi munkatársával közösen ismertette a program ide vonatkozó pontjait.

  • Esterházy Kulturális Központ létrehozása, a pápai kulturális intézmények, programok és helyszínek összehangolására. A kultúrát nem egy gazdasági társaság, hanem egy intézmény fogja irányítani. A középvezetői réteg megerősítésére van szükség, nagyobb szakmai autonómiát, szabadságot adva nekik, hogy kreatívabban tudják irányítani az intézményeiket – hangzott el.
  • Pápai Visit Card bevezetése, amellyel kedvezményekhez jutnak az ide látogató turisták, mind az intézményekben, mind a kezdeményezéshez csatlakozó vállalkozásoknál.
  • A pápai diákság a múzeumok állandó kiállításait ingyenesen, a pápai lakcímmel rendelkezők pedig féláron látogathatják majd.
  • Az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján 2018 óta szereplő kékfestés hagyományának megfelelő ápolása, turisztikai hasznosítása, a pápai múzeumok fejlesztése.
  • Pápa applikáció létrehozása, amellyel a látogatók felfedezhetik a város látványosságait, és amely a helyi vállalkozók bevonásával a helyi gazdaságot is támogathatja.
  • A hagyományok hegye fejlesztése, a környezeti és történeti nevelés szempontjából, erdei iskola létrehozása, valamint a jó adottságokkal rendelkező helyszín turisztikai hasznosítása.
  • A zsinagóga funkciójának újragondolása. Az ország harmadik legnagyobb zsinagógája a város egyik legismertebb épülete. Jelenlegi állapotában is alkalmassá tehető koncertek, kiállítások fogadására – mondta Grőber Attila, hozzátéve, az Elfeledett szomszédaink című kiállítást újra megnyitják. Cél az épület mihamarabbi felújításának elérése is.
  • A JMK szakmai csapatának bővítése, valamint egy pályázati rendszer kialakítása, amely olyan helyi művelődési társaságokat támogat, amelyek hozzá tudnak járulni a város kulturális teljesítményéhez.
  • A Szabadtéri Színpad hasznosítása: koncertek, kertmozi szervezése.
  • A HEMO, vagy Huszár Közösségi Ház újranyitása, közösségi térként való hasznosítása, a helyi közösségek támogatásával.
  • Pápai Ifjúsági Központ létrehozása, a Pedotthon helyén.
  • Turisztikai attrakciók szervezése a városban, a városnéző túráktól kezdve a barokk zenei kiskoncerteken át a különböző tárlatvezetésekig.

Grőber Attila szerint ezek a tervek segítenék a város közművelődését, turisztikai vonzerejét, a programpontok többsége nem igényel jelentős forrást, azok mindegyike megvalósítható, önerőből, a központi költségvetés támogatásából és pályázati lehetőségek kihasználásával.

Kérdésünkre az ellenzéki polgármesterjelölt elmondta, a város marketingjét is új alapokra kell helyezni, olyan szakemberekre kell azt bízni, akik képesek kreatív módon megtervezni a város marketingjét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 17. 07:54, csütörtök | Helyi

Pápai ékszerboltból próbált lopni a két grúz férfi

Egy ajkai ékszerüzletből jelentették a rendőrségnek október 11-én délben, hogy két külföldi férfi az eladó figyelmét elterelve elemelt egy több százezer forint értékű arany nyakláncot, majd Pápán is próbálkoztak.

2024. Október 16. 08:02, szerda | Helyi

Hétvégén rangadót játszik a Perutz!

Az első helyen álló tihanyiak látogatnak a harmadik helyezett pápaiak otthonába.

2024. Október 15. 09:14, kedd | Helyi

Új lendületet adna a belvárosi összefogásnak Grőber Attila

Tegnap késő délután egyeztetett a polgármester a belvárosi üzletek képviselőivel. Grőber Attila támogatásáról biztosította a jelenlévőket, és az adventi időszakra vonatkozó terveit is ismertette.

2024. Október 14. 14:45, hétfő | Helyi

Két vadelütés is történt Pápa térségében a hétvégén

Pápa és Adásztevel, majd pedig Nemesszalók és Külsővat között történt baleset.