Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. November 18. 14:26, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Gőgös Zoltán: Nem megoldás a sertésáfa-csökkentés

Gőgös Zoltán: Nem megoldás a sertésáfa-csökkentés

Az MSZP-s országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón reagált arra, hogy a kormány bejelentése nyomán január elsejétől a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökken az élősertés és a félsertés áfája.

Mint mondta, Orbán Viktor miniszterelnök korrekt volt, mikor azt mondta, az áfa mérséklése nem a rezsicsökkentést, hanem a munkahelyek megőrzését célozza, mivel ez árcsökkenést nem eredményez. Gőgös Zoltán szerint a döntés jó, de önmagában kevés. - Lényegesen nagyobb körben kell áfacsökkentést végrehajtani, az alapvető élelmiszerek áfáját kell mérsékelni. Ez lehetne akár a rezsicsökkentés következő lépcsőfoka is - fogalmazott. Az MSZP-s politikus szerint a sertésáfa-csökkentés a Pápai Hús 1913 Kft. (cs.a.) számára sem jelent megoldást, csupán némi likviditást jelent a cég számára. A megmentéshez jelentős állami tőkeemelésre lenne szükség.

Grőber Attila önkormányzati képviselő a csütörtöki testületi üléssel kapcsolatban elmondta, a város bevételei egyértelmű csökkenést mutatnak, mindez pedig már most korlátozzák a költségvetés mozgásterét. - A költségvetés koncepciójában találunk számos pozitív elemet, mint például az aktív keresők számának növekedését. Jó hír az is, hogy az állam átvállalja az önkormányzatok teljes adósságát, még akkor is, ha ez az államadósságot hosszútávon megnöveli. Az eredményeket el kell ismerni. Ugyanakkor vannak negatív folyamatok is, amelyek Pápán is gondot jelenthetnek. Úgy tűnik, a hitelfelvétel feltételei annak ellenére szigorodnak, hogy a piacon pénzbőség van. Jövőre az Európai Unióban egy újabb ciklus kezdődik, és ismét komoly fejlesztésekre lehet majd pályázni. Viszont ehhez önerőre lesz szükség. Pápa városa önerőt saját bevételből nem tud előteremteni, így csak hitelfelvételre lehetne támaszkodni.

A képviselő komoly problémának tartja, hogy a város aktív munkaerő-megtartó képessége jelentősen csökken. Grőber Attila javaslata szerint ki kellene dolgozni egy olyan gazdaságfejlesztési tervet, amellyel az önkormányzat képes megfordítani ezt a trendet. Ugyanis ha ez így marad, akkor a város lakossága jelentősen csökkenni fog - tette hozzá a politikus.

Grőber Attila az uszoda ideiglenes bezárásával kapcsolatban elmondta, véleménye szerint a bejelentés előkészítetlen volt és teljesen váratlanul érte az embereket. Szerinte a jövőbeni problémák elkerülése érdekében újra kellene gondolni a Várkerfürdő marketingjét és annak teljes működését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.