Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 07. 15:05, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (SZZS)

Gőgös Zoltán: Fél éven belül újra gond lesz a húsgyárral

Gőgös Zoltán: Fél éven belül újra gond lesz a húsgyárral

Az országgyűlési képviselő Grőber Attilával tartott sajtótájékoztatóján örömtelinek nevezte az önkormányzati tulajdonszerzést, viszont szerinte komoly változások szükségesek ahhoz, hogy ne kerüljön újra bajba a gyár.

Gőgös Zoltán elmondta, a kialakult helyzetben elkerülhetetlen volt a tőkeemelés a Pápai Hús 1913 Kft.-nél, ám véleménye szerint ez nem jelent hosszútávú megoldást. - Az elmúlt évek megnövekedett adóterhei és a fokozódó fogyasztáscsökkenés olyan gazdasági helyzetbe sodorta a húsgyárat, melyből nem lesz könnyű kimászni. Radikális élelmiszer áfacsökkentésre van szükség ahhoz, hogy a pápaihoz hasonló cégek hosszútávon is megmenekülhessenek. Ez egy tűzoltó munka volt, de a tűz fészkét is fel kellene számolni - fogalmazott az MSZP-s képviselő, aki szerint a feketegazdaság is egyre nagyobb teret nyer az ágazatban, mely élelmiszermiszerbiztonsági aggályokat is felvet, de minimum versenyhátrányt okoz az olyan cégeknek, mint a Pápai Hús.

Gőgös Zoltán elmondta, egy célzott áfacsökkentésre van szükség, mely 27%-ról 5%-ra mérsékelné az adó mértékét a tőkehúsok, zöldségek, gyümölcsök, egyes tejtermékek és egyes pékáruk, a tojás, illetve a hazánkban fellelhető édesvízi halak esetében. - Ez körülbelül 80 milliárdos veszteséget jelentene a központi költségvetés számára, de meggyőződésem, hogy az összeg 2/3-a visszajönne a gazdaság fehéredéséből - mondta Gőgös Zoltán.

Grőber Attila önkormányzati képviselő köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a húsgyár megmentésében, szerinte példátlan összefogásra volt szükség ahhoz, hogy létrejöhessen a megállapodás.

Az MSZP politikusa a város költségvetésének rendelet-tervezetével kapcsolatban öt pontot emelt ki: - Ez a tervezet az eddigiekkel szemben egy jóval centralizáltabb rendelet. Én az erős kormányban és az erős önkormányzatban hiszek, ezért véleményem szerint nagyobb mozgásteret kellene adni az önkormányzatoknak - fogalmazott Grőber Attila. A politikus aggályosnak tarja azt is, hogy a költségvetés (az állam által átvállalt feladatkörök kiadásait beleszámítva és az egyszeri kiadásokat kivéve) saját számításai szerint mintegy 400 millió forinttal soványabb a tavalyinál. Mint mondta, a könyvvizsgálói jelentés szerint is felülvizsgáltatra szorul az, hogy van-e lehetőség fejlesztések elindítására a következő években.

Grőber Attila az adósságkonszolidációt korrekt lépésnek nevezte, ám szerinte az időt fontos kiemelni. - Ha nem törtönt volna meg az adósság átvállalása, akkor 2017-18-ra kifizethetetlen mértékűre emelkedett volna az adósság évi törlesztése. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy véleményem szerint a központi kormányzat elvonásai okozták a problémát - fogalmazott az önkormányzati képviselő.

Grőber Attilának komoly aggályai vannak a költségvetés bevételi oldalával kapcsolatban is. Szerinte az iparűzési adóból származó bevételek nem fognak a gazdasági környezet miatt olyan mértékben növekedni, hogy az előttünk álló legfontosabb fejlesztések megvalósulhassanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 17:55, hétfő | Helyi

Grőber Attila: Van jövőképünk, van programunk!

Több ezer aláírást gyűjtöttek össze a Közösen Pápáért és az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesületek, valamint hat ellenzéki párt által támogatott jelöltek, akiket nyilvántartásba vett a választási bizottság.

2024. Május 06. 09:32, hétfő | Helyi

Garázs égett Nagytevelen, rendőrök lőtték ki a gázpalackokat

Nagytevelen egy ingatlan melléképülete teljesen lángba borult május 5-én éjszaka.

2024. Május 05. 12:04, vasárnap | Helyi

Legyőzte a bajnokság favoritját a Perutz!

Hátrányból fordítva, egy sokáig emlékezetes találkozón 2-1 arányban legyőzte a címvédő, első helyen álló Úrkút együttesét a Perutz!

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.