Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Augusztus 29. 09:06, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Gelencsér Róbert: Három aranyérem az Európa-bajnokságon

Gelencsér Róbert: Három aranyérem az Európa-bajnokságon

Az Oxfordban megrendezett Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságon vett részt a pápai atléta, aki távolugrásban, 100, valamint 200 méteres futásban állhatott a dobogó legfelsőbb fokára.

Az idei viadal azért is különös jelentőségű, mert a világjárvány miatt 2020. márciusa óta a szervátültetettek valamennyi nemzetközi versenyét törölték, így hosszú idő után ez az első Európa-bajnokság. A viadalnak Oxford városa adott otthont.

Az első Európa-bajnokságot 2000-ben, Athénban rendezték, I. Pan-European Athletic Games néven, ám akkor még csupán vesebetegek mérhették össze tudásukat és teljesítményüket. Magyarországot már akkor igen erős csapat képviselte, hiszen akkor is, s azóta is szinte minden alkalommal az éremtáblázat élvonalában zártunk, sőt, rendszerint a dobogósok között végezünk a nemzetek összesített pontversenyében. A Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetsége 2001-ben alakult budapesti székhellyel. A szövetség misszióijául tűzte ki, hogy a műtéten átesett sportolók is részesei legyenek nemzetközi versenyeknek.

A pápai Gelencsér Róbertnek 13 éves korában egy futóverseny után jelentkező torokgyulladás miatt vesemedence gyulladása lett. Pár hét kezelés után gyógyultként hazaengedték az orvosok, ám ettől kezdve lassan romló vesekárosodással kellett számolnia. A szerv funkciói gyengültek annyira, hogy 36 éves korára a vesepótló kezelésekre kellett járnia. Végül új szervet, s egyúttal új lehetőséget kapott, amellyel élni tudott a sportoló. - Sportolás közben érzem a szabadságot, az erőt. Utána pedig a békességet, kiegyensúlyozottságot, nyugalmat - vallotta korábban Gelencsér Róbert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.