Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. November 29. 13:05, kedd | Belföld
Forrás: mti

Gazdaságfejlesztési miniszter: állja a sarat a gazdaság, alacsony szinten az álláskeresők száma

Gazdaságfejlesztési miniszter: állja a sarat a gazdaság, alacsony szinten az álláskeresők száma

Az elhibázott brüsszeli szankciók ellensúlyozásaképp kidolgozott, 11 lépésből álló intézkedéscsomag eddig sikerrel védte meg a munkahelyeket: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat havi gyorsjelentése szerint 2022 novemberében 233 609 álláskeresőt tartottak nyilván, amely a valaha mért negyedik legalacsonyabb mérték - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a gazdaságfejlesztési miniszter.

A tájékoztatás szerint ennél kedvezőbb szintet kizárólag idén júniusban, júliusban és augusztusban lehetett látni.

Az álláskeresők számának alakulása 2022 első tizenegy hónapjában - a szankciók sújtotta gazdasági helyzet ellenére is - kiemelkedően kedvező, havonta átlagosan 239 ezer volt. Az eddigi legkedvezőbb éves átlag a 2019-ben látott 250 ezer fő volt. Megdöbbentő, de 2010 elején, a szocialista kormányzás időszakában, az álláskeresők száma meghaladta a 650 ezret.

A kormány 2010 óta a munkaalapú gazdaság kiépítésén és a teljes foglalkoztatás elérésén dolgozik. Ezt a célt a kormány a válsághelyzetekben sem adja és adta fel, folyamatosak a vállalkozások megerősítését és a munkahelyek megtartását célzó támogatások. A kormány többek közt kiterjesztette a kamatstopot a kkv-kra és rendkívül kedvezményes hitelt biztosít a Széchenyi Kártya Programon keresztül. Mindemellett az augusztus közepétől elérhető "Vállalkozások regionális munkaerő támogatása" program már 11 ezer nehéz foglalkoztatási helyzettel rendelkezőnek segített elhelyezkednie. Esetükben a támogatás mértéke eléri a 8,4 milliárd forintot - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter.

Fotó: MTI

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.