Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Július 27. 14:45, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Furcsa hangokat hallanak éjszakánként a tókertiek

Furcsa hangokat hallanak éjszakánként a tókertiek

Tűzijátékhoz, vagy lövöldözéshez hasonló hangok törik meg a csendet a városrészben, melyek hol ismétlődnek, hol pedig hosszabb szünet után hallhatók újra.

Több olvasónk is jelezte, hogy a nyitott ablakokon keresztül korábban nem tapasztalt zajokat hallanak, elsősorban a Tókert városrészben, de bizonyos széljárás mellett a város más pontjain is hallhatók ezek a durranások.

Voltak, akik a Bázisrepülőtérre tippeltek, ezért megkerestük a létesítményt, hogy végeznek-e valamilyen gyakorlatokat éjszakánként, amelyek hasonló hanghatással járnak, de határozottan kijelentették, hogy nem tőlük jönnek ezek a zajok, máshol kell keresni azok forrását.

Megkerestük Bakos Lászlót, a térség önkormányzati képviselőjét, aki rögtön tudta, hogy mire gondolunk. Mint mondta, őt is több tókerti kereste már meg, de mivel maga is a városrész lakója, saját fülével is hallja a zajokat. Elmondta, hogy a durranásokat vadriasztók adják ki, amelyek több helyen vannak telepítve a Pápa és Nagygyimót közötti földeken.

A vadak ugyanis súlyos károkat okoznak a termésben, ami nemcsak a gazdáknak, de a vadásztársaságoknak is komoly problémát okoz, lévén, hogy a kárt nekik kell megtéríteni, ezért azt kérik a tulajdonosoktól, hogy tegyenek óvintézkedéseket. A védekezés egyik módja pedig a vadriasztó gázágyúk használata.

A gázágyú propán- vagy butángázzal működik, melynek köszönhetően igen hangos detonáció érhető el, és így a madarak, illetve a vadállatok elriasztásával megvédhető a termés.A gázágyú működése a propán-propánbutángáz és levegő megfelelő elegyének való időzített begyújtásával éri el a maximális hanghatást.

Az internetet böngészve más településeken élők problémáival is találkoztunk, akiket szintén zavarnak a durranások. Úgy tudjuk, hogy az ágyúk használatát sem helyi, sem pedig központi rendelet nem tiltja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék