Városlista
2022. augusztus 20, szombat - István

Hírek

2011. Szeptember 29. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Fluoreszkáló baktériummal kódolnak titkos üzeneteket

Fluoreszkáló baktériummal kódolnak titkos üzeneteket

A tudósok olyan fluoreszkáló baktériumokat fejlesztettek ki, amelyek segíthetnek titkos üzenetek kódolásában és dekódolásában. A feltalálók szerint így a mikroszkopikus élőlények élő láthatatlan tintaként működnek.

A tudósok nemrégiben genetikai módosítással olyan baktériumokat hoztak létre, amelyek képesek fluoreszkáló fehérjéket termelni. A szakemberek ezeket az apró élőlényeket ezután arra használták fel, hogy egyszerű üzeneteket kódoljanak velük: egy előre meghatározott rendszerbe rendezték őket, így megfelelő stimulálásra a baktériumok rendezett mintát mutattak - írja a PNAS.

A szakértők szerint a módszert titkos íráson kívül a jövőben felhasználhatnák bizonyos termékeken a hamisítás elkerülésére is. A baktériumok létrehozása ugyanis speciális körülményeket és nagy fokú szakértelmet kíván, így a hamisítás szinte teljesen lehetetlenné válna.

A tudósok egyébként az E.coli baktériumok hét ártalmatlan törzsének genetikai felépítését módosították, amelyek így különböző színekben kezdtek el világítani - ezek párosításával végül elérték, hogy az ABC összes betűjét sikerült különbözőképpen megjeleníteni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 20. 06:00, szombat | Belföld

Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át Novák Katalin köztársasági elnök

Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök,

2022. Augusztus 20. 05:00, szombat | Belföld

AM: a kormány folytatja a kisbenzinkutak támogatását

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz

2022. Augusztus 19. 18:09, péntek | Belföld

Évekig bujkált a húszmilliós pénzmosás gyanúsítottja

Hollandiában fogták el az évekkel ezelőtti bűncselekmény feltételezett elkövetőjét. A férfit most hozták Magyarországra, a budapesti nyomozók őrizetbe vették.

2022. Augusztus 19. 15:09, péntek | Belföld

Már 153 Mol-töltőállomáson van ingyenes kutyachip-leolvasó

Újabb Mol-töltőállomásokon található ingyenes kutyachip-leolvasó, így már 153 kúton tudják segíteni a kutyák és gazdáik egymásra találását.