Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2024. Január 31. 08:29, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Fizető parkolás: Az első egy óra ingyenességét javasolják a Pápai Polgárok

Fizető parkolás: Az első egy óra ingyenességét javasolják a Pápai Polgárok

A civilek pontokba szedve fogalmazták meg javaslataikat, köztük azt, hogy a kis Sparnál működő rendszerhez hasonlóan vezessenek be egy óra ingyenességet a belvárosban.

Rendkívüli módon megosztja a pápaiakat a fizető parkolás kérdése, ezért úgy döntöttünk, hogy kidolgozunk egy javaslatcsomagot, amellyel véleményünk szerint hatékonyan lehetne átalakítani a parkolás rendszerét Pápán - írja a Pápai Polgárok elnevezésű civil közösség, amelynek a cikk szerzője is a tagja.

Íme a hétpontos javaslatcsomag:

1. Bár rendkívül népszerű lenne az ingyenes parkolás javaslata, szerintünk ne legyen teljes körű ingyenesség: a fizető parkolásnak előnye a gépjárművek cserélődése. A COVID járvány idején néhány hónapra a kormányzat ingyenessé tette országosan a parkolást, amelynek az lett a következménye, hogy sokkal többen tárolták járműveiket közterületen, így nagyon nehéz volt szabad helyet találni. Ez csak rontaná a belvárosi üzletek helyzetét, amelyen a Pápai Polgárok szerint fontos lenne javítani. Egy nyüzsgő, működő üzletekkel teli belváros mindannyiunk közös érdeke.

2. A belváros üzletei komoly versenyhátrányban vannak azokkal a – jellemzően multinacionális – cégekkel szemben, amelyek saját parkolóval rendelkeznek, ahol ingyenesen várakozást tudnak biztosítani. Az 1. pontban leírtak fényében a Pápai Polgárok 1 óra ingyenesség bevezetését javasolja Pápán, a kis Spar-nál működő rendszerrel megegyező módon. Meglátásunk szerint ennyi idő elég lehet arra, hogy az ember megoldja a legszükségesebb bevásárlást, vagy elintézze az ügyeit. Amennyiben mégis tovább maradna, mobiltelefonnal könnyedén meghosszabbíthatja a parkolását.

3. A várkerti nagy parkoló működjön P+R parkolóként, mivel a nemrégiben átadott létesítmény a piaci napok kivételével gyakorlatilag kihasználatlan, a fizetősség bevezetése óta. Egységes díjért (évi pl. 20.000 forintért) vehessék azt igénybe azok, akik Pápán szállnak fel valamelyik munkásjáratra, vagy az autóbusz pályaudvaron szállnak fel egy buszjáratra. A jelenlegi túlárazás miatt sokan nem vásárolnak bérletet, a parkolás pedig áttevődött egyéb közterületekre, például a Stadion előtti, vagy a Lidl parkolóra, amelyek egyelőre ingyenesek, ám a Stadionba, a Sportcsarnokba, vagy az áruházba érkezőket kellemetlen helyzetbe hozza mindez.

4. Járjon a jelenlegi kedvezmény bérletvásárláskor ingatlanonként egy járműre, a mostani túlbonyolított és túlszabályozott rendszer helyett (így az albérlők is kaphatnának kedvezményt, amennyiben az ingatlan tulajdonosa a bérlő járművét jelöli meg kedvezményezettként).

5. A parkolási díjakból és bérletekből befolyt összeget fordítsák a belterületi utak javítására, karbantartására. Soha ennyi kátyú nem volt a pápai utakon, az útburkolati jelek kopottak, alig láthatóak, és hónapokig javítatlanul maradnak az úthibák, a csapadékvíz elvezetés problémáiról nem is beszélve. Pedig az autósok vállát számos adóteher nyomja. Fordítsák teljes egészében a belterületi utak karbantartására, javítására a parkolási díjakból befolyt összeget.

6. Gondolják újra - a magánszemélyek tekintetében – a lakótelepeken bevezetett parkolóhely megváltás rendszerét, amely jelenlegi formájában növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket, irigységet, vitát szül. Mérjék fel az egyes lakótelepek lakóinak parkolási igényeit, vizsgálják meg a parkolóhelyek számának bővítési lehetőségeit.

7. Hozzanak létre egész napos parkolásra feljogosító turista jegyet, és bocsássák szálláshelyek rendelkezésére, amelyet plusz szolgáltatásként – vagy az árba beépítve - kínálhatnak a szállóvendégeiknek - áll a Pápai Polgárok javaslatcsomagjában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.

2024. Április 22. 14:00, hétfő | Helyi

A város több pontján szedték a szemetet

A Föld napja alkalmából ma a Pápai Médiacentrum felhívására szedték a város több pontján a szemetet, tegnap pedig a Közösen Pápáért Egyesület aktivistái gyűjtötték össze az eldobált hulladékot a belvárosban.