Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2023. Július 20. 18:16, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Figyelem! Online csalók mindenütt!

Figyelem! Online csalók mindenütt!

Szabadságát töltő 60 éves ajkai férfi tett bejelentést a napokban, miszerint felhívta egy általa ismeretlen férfi, hogy nyereményének átvétele miatt kattintson egy linkre. Nem sokkal ezután hívást kapott a férfi egy ismert bank nevében hogy támadás érte a bankszámláját. A magát ügyfélszolgálati alkalmazottnak kiadó férfi, - segítő szándékot mutatva, valamint a megtakarításának védelme érdekében - arra kérte a sértettet, hogy a bank biztonsági számlájára két részletben, 3 millió forintot meghaladó összeget utaljon át.

A tájékoztatás végén az álügyintéző még arra kérte a hívott felet, hogy a korábban feltelepített AnyDesk nevű programot távolítsa el a gépéről.

Ön ne járjon így! Kérjük, fogadja meg a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait, hogy ne legyen csalók áldozata!
Ismeretlen eredetű programot vagy applikációt soha ne telepítsen fel, vagy töltsön le a számítógépére, vagy telefonjára!
Ne indítson semmiféle tranzakciót ismeretlen helyről kapott linkről, vagy weboldalról!
Amennyiben mégis becsapták, megkárosították, vagy úgy érzi csalás áldozatává vált, tegyen bejelentést a lakhelye szerinti illetékes rendőrkapitányságon, illetve bármely rendőri szervnél, vagy telefonon a 112-es segélyhívó számon.


Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára!

Egyetlen nap alatt közel 30 millió forint kárt szenvedett az a három sértett, akik nem fogadták meg a rendőrség tanácsait.

Folyamatosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy a bankok nevében telefonáló ügyintézők soha nem kérnek semmilyen program telepítését, illetve nem kérik el sem a webes számla belépési jelszavait, sem a bankkártyák CVC kódjait!
Bankkártya és bankszámla belépési adatainkat semmilyen körülmények között ne adjuk ki idegeneknek. A kártya hátoldalán található CVC kód megadását a hivatalos ügyintézés során sem kérhetik, ugyanakkor ennek ismeretében illetéktelenek online tranzakciókat tudnak végrehajtani a bankkártya fizikai jelenléte nélkül is.
Amennyiben pénzügyi vagy egyéb szolgáltatóval online ügyintézést folytat, javasoljuk, hogy azt az érintett hivatalos, megbízható forrásából telepített applikációján keresztül végezzék el.

Ha mégis ilyenre kérik, biztosan csalókkal van dolga.

Egy 57 éves férfi és egy 76 éves veszprémi nő a magát - telefonon - banki ügyintézőnek kiadó személy javaslatára telepítette telefonjára a távoli hozzáférést biztosító Anydesk programot. Mindkét alkalommal azzal tévesztették meg a sértetteket, hogy számlájukat külső támadás érte, és ennek elhárításához van szükség a program telepítésére.

Miután ez megtörtént, elkövetők minden belépési azonosítót és jelszót megszereztek, és ezután a férfi bankszámlájáról és államkincstári számlájáról közel 27 millió, a nő számlájáról pedig közel 850 ezer forintot utaltak el jogosulatlanul.
Egy harmadik személy, a 42 éves balatonfűzfői nő a telefonáló kérésére ugyan nem telepített le semmilyen programot, de megadta bankkártyájának adatait, beleértve az annak hátoldalán található úgynevezett CVC kódot is. Ezen azonosítók birtokában az elkövető az ő számlájáról közel másfél millió forintot tudott eltulajdonítani.

Az online térben elkövetett bűncselekmények megelőzéséről a kiberpajzs.hu oldalon szerezhet további hasznos információkat.

Címkék: online csalás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

Perutz: Szurkolói busz indul az ajkai kupadöntőre

A vármegyei kupa döntőjében, június 4-én a Balatonalmádi csapatával mérkőzik meg a pápai együttes.

2024. Május 17. 18:52, péntek | Helyi

Nyitott szertárkapuk - Idén is várja a tűzoltóság a családokat

A katasztrófavédelem idén is megrendezi hagyományos gyereknapi programját, a Nyitott szertárkapuk országos rendezvényt, amelyhez a pápai laktanya is csatlakozik.

2024. Május 16. 19:15, csütörtök | Helyi

Hajmeresztő dolgot csinált az autós Pápa határában - Videó

Az új 83-as útra szeretett volna felhajtani a Mercedes sofőrje, meg is tette, ám forgalommal szemben...

2024. Május 16. 06:35, csütörtök | Helyi

Bejutott a megyei kupa döntőjébe a Perutz

A Veszprém vármegyei kupában sorozatban hatodik mérkőzését is megnyerte a Pápa, ezúttal a Péti MTE-t győzték le 3-1 arányban, ami azt jelenti, hogy a júniusi kupadöntőben a Balatonalmádi csapata ellen zárja a sorozatot a Perutz.