Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Március 17. 08:58, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

Felújították az evangélikus templom tetőszerkezetét

Felújították az evangélikus templom tetőszerkezetét

Az 1784-ben épült templom tetőszerkezete aggasztó állapotban volt, egyházi, állami és önkormányzati összefogásnak köszönhetően újulhatott meg.

A beruházást az EMMI 12 millió forinttal támogatta, az egyházi épített örökség védelmét célzó pályázatának keretében. Ezt az összeget Pápa Város Önkormányzata 2 millió forinttal, a Magyarországi Evangélikus Egyház pedig közel 3 millió forinttal egészítette ki. A gyülekezet 4 millió forinttal járult hozzá a költségekhez és a hívek adományaiból is összejött 800 000 ezer forint - összesen közel 22 millió forintot fordítottak a pápai lutheránus templom tetőzetének felújítására.

A templom a XX. században megsüllyedt, ezt a falakon repedések, a tetőszerkezetben pedig elmozdulások jelezték. Mindemellett számos gerenda korhadt volt a beázásnak, a kártevőknek és a gombásodásnak köszönhetően. A padlást le kellett takarítani, így most látható a kárpátokbeli fenyőkből készült födém is. Az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nem csupán a tetőszerkezettel, hanem a födémmel is foglalkozni kell. Erre most nem volt anyagi fedezet, de a közeljövőben ezt a problémát is orvosolni kell.

A legfontosabb lépés most a vasbeton koszorú elkészítése volt, ezzel biztosították az épület stabilitását. Új tartógerendákat, szaruzatot, vonósvasakat építtetek be. Dupla lécezés tarja a tetőcserepeket, a legmodernebb anyagok felhasználásával elérték, hogy a másodlagos csapadék se károsítsa a szerkezetet. Az iskola közelsége miatt a megszokottnál több hófogó került a tetőre, minden harmadik cserép kapott viharkapcsot, tehát maximális a biztonság.

A tetőszerkezet és a héjazat elkészült, a felújítás azonban újabb problémákat is felvetett. Fontos, hogy a födémszerkezetet is rendbe tegyék, amíg ez nem valósul meg, fentről sem szigetelt az épület. A templombelsőben is látszik a süllyedés, s bár ezt talán sikerül megállítani, a falakon nagyok a repedések, a nyílászárók pedig rossz állapotúak. A műanyag lambéria nem csupán esztétikai szempontból kifogásolható, alatta a fal is vizesedik. A templom megérdemelne egy külső-belső felújítást, véli Polgárdi Sándor esperes, ezért pályáztak is, most bíznak egy jó döntésben, mondta.

Fotó: papa-ma.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:04, vasárnap | Helyi

Legyőzte a bajnokság favoritját a Perutz!

Hátrányból fordítva, egy sokáig emlékezetes találkozón 2-1 arányban legyőzte a címvédő, első helyen álló Úrkút együttesét a Perutz!

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.

2024. Május 04. 09:21, szombat | Helyi

Harcászati gyakorlat miatt fokozott légi és közúti forgalomra kell számítani Pápa térségében

Többnemzeti harcászati gyakorlat zajlik a pápai légibázison.

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.