Városlista
2022. május 26, csütörtök - Fülöp

Hírek

2011. December 03. 07:16, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Felszámolnák a „feketebörtönöket”

Felszámolnák a „feketebörtönöket”

A kínai fővárosban hat hónapos akciót kezdtek a magánkézben lévő biztonsági cégek által üzemeltetett „feketebörtönök” felszámolására – írta a BBC brit műsorszolgáltató internetes oldalán pénteken.

A helyi kormányok arra használják a cégeket, hogy feltartóztassák azokat az embereket, akik a pekingi hatóságoknál keresnének orvoslatot különféle konfliktusaikra. A cégeket illegális fogva tartással, erőszakkal és föld alatti börtönök üzemeltetésével vádolják. A „feketebörtönökben” sok olyan embert tartanak fogva, akiknek mindössze annyi a bűnük, hogy a központi kormányzathoz fordultak volna panaszaikkal.

Csang Ping, a pekingi közbiztonsági hivatal igazgatóhelyettese szerint 300 ezer privát biztonsági őr dolgozik a városban, felük nem bejegyzett cégeknél. „A város biztonsági piacán teljes a káosz, egyes cégek törvényen kívül működnek” – tette hozzá. Évente több ezer kérelmező árasztja el a kínai fővárost, különösen az éves parlamenti ülésszak idején. Többeknek a helyi kormánnyal van problémájuk, amely biztonsági őröket küld rájuk, hogy feltartóztassák őket.

A Global Times című kínai napilap szerint a rendőrség augusztusban felfedezett egy „feketebörtönt”, amelyet öt tartomány pénzelt. Bár a hatóságok nem szívesen beszélnek az illegális fegyházakról, egy-egy extrém hír kapcsán szóba kerül létük. Ilyen volt az az eset, amikor összetévesztettek egy turistát egy kérelmezővel. A férfit elrabolták, megverték, és egy Honanba tartó teherautóba tuszkolták. Végül az út mentén találtak rá.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 26. 06:00, csütörtök | Külföld

Újabb európai országban azonosítottak majomhimlős beteget

Hatra emelkedett a majomhimlőben megbetegedett személyek száma Olaszországban, a legújabb esetet Lombardiában azonosították - közölték az olasz egészségügyi hatóságok szerdán.

2022. Május 25. 17:00, szerda | Külföld

Karikó Katalint díszdoktorai közé választotta a Yale Egyetem

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszorával együtt idén tíz kiválóság részesült az 1701-ben alapított amerikai magánegyetem elismerésében

2022. Május 25. 09:13, szerda | Külföld

Legalább 18 diák és egy tanár meghalt egy iskolai lövöldözés során Texasban

Legalább 18 diák és egy tanár is meghalt egy iskolai lövöldözés során a Texas állambeli Uvalde városában helyi idő szerint kedden 12 óra előtt

2022. Május 25. 05:00, szerda | Külföld

Újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti honlapok Csehországban

Csehországban szerdától újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti információs honlapok, amelyeket az Ukrajna elleni orosz katonai hadművelet megindítása után, február 25-én kapcsolt ki a CZ.NIC internetes szövetség.