Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Szeptember 10. 06:00, szerda | Belföld

Felszámolás alatt felmondás – Mik a következmények?

Felszámolás alatt felmondás – Mik a következmények?

Milyen következményekkel jár, ha valaki egy felszámolás alatt álló cégnél mond fel? Milyen hosszú a felmondási idő? Egyebek közt erre válaszol az onlinejogsebesz.hu ezúttal a kérdezőnek.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

1992-óta dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, amely közel 9 éve felszámolás alatt áll. Kérdésem: ha esetleg találnék másik munkahelyet, a munkatörvénykönyve szerinti felmondási időt kell ledolgozni vagy a kollektív szerződés szerinti felmondási időt, ami esetemben 1 hónap helyett 3 hónap lenne?
Ha azonnali hatállyal mondanék fel, milyen következménnyel járna a részemre?

Válaszukat előre is köszönöm

2014. 06. 26.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A kollektív szerződésben meghatározott felmondási időt kell alkalmazni. Javaslom, hogy ha talál másik munkahelyet, akkor közös megegyezéssel szüntesse meg a munkaviszonyát, mivel közös megegyezéssel el lehet térni a felmondási idő ledolgozásától vagy a teljes felmondási időtől is.

Azonnali hatállyal csak akkor mondhatna fel, ha a munkáltató valamilyen súlyos jogszabályi vagy egyéb mulasztást követne el önnel szemben.

Ha ön jogellenesen mondana fel a munkáltatójának, akkor köteles lenne legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget a munkáltatójának megfizetni és ezen felül az ezt meghaladó kárát is köteles lenne a munkáltatónak megtéríteni.
A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla Annamária
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Belföld

Kecskeméti vereségével kiesett a Mezőkövesd

Az utolsó helyezett Mezőkövesd 2-1-re kikapott Kecskeméten a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának első vasárnapi mérkőzésén, ezzel eldőlt, hogy búcsúzik az élvonaltól.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Belföld

Marad a változékony, az átlagosnál hűvösebb idő április utolsó hetében is

Április utolsó hetében is változékony, a megszokottnál hűvösebb idő várható.

2024. Április 21. 11:31, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: az Európában és az észak-atlanti közösségben világháborús készülődés zajlik

Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.