Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 06. 16:26, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Felsőoktatási keretszámok - LMP: legalább a két évvel korábbi szintre állítsák vissza a felsőoktatási keretszámokat!

Felsőoktatási keretszámok - LMP: legalább a két évvel korábbi szintre állítsák vissza a felsőoktatási keretszámokat!

Az LMP véleménye szerint a kormány csütörtöki bejelentése a keretszámok csökkentéséről és a taníjas képzés kiterjesztéséről egyértelműen a felsőoktatás elsorvasztásának folytatását jelentik. A párt arra szólította fel az oktatásirányítást, hogy legalább a két évvel korábbi szintre állítsák vissza a keretszámokat.

Osztolykán Ágnes az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, a kabinet csütörtökön egyértelművé tette, hogy 2013-ban ismét drasztikusan visszavágják a keretszámokat. A tervek szerint a jövőben már csupán a hallgatók 10-20 százaléka tanulhatna ingyen, ami az idei 40 százalékos állami férőhelycsökkentés után gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP kabinet bevezeti a tandíjas felsőoktatást - hangsúlyozza a politikus.
Az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottság alelnöke elképesztőnek nevezte, hogy a "brutális lépéseket" Giró-Szász András kormányszóvivő és Maruzsa Zoltán, a felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár azzal indokolta: a keretszámok csökkentésének következtében többen kerülnek majd be a felsőoktatásba.
Az LMP azt követeli, hogy a felsőoktatás finanszírozásának nagyságrendjét és a hallgatói keretszámokat legalább a két évvel korábbi szintre állítsák vissza. Hosszabb távon pedig még tovább kell bővíteni a hozzáférést - jelenti ki Osztolykán Ágnes.
A kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy a kabinet szerdán egy felsőoktatási koncepciót fogadott el, aminek keretében elfogadta a jövő tanévre érvényes felsőoktatási keretszámokat, valamint arról is döntött, hogy bizottságokon keresztül felügyeli majd az egyetemek adósságrendezését, illetve a jövőben minden egyetem és főiskola vezetésében a rektor mellé az intézmény gazdasági döntéseiért felelős kancellárt nevez ki a kormány. Giró-Szász András tájékoztatóján a felsőoktatási keretszámokról részleteket egyelőre nem mondott, az MTI kérdésére annyit árult el, hogy a jövő évi keretszámok fő számai - így az állami ösztöndíjas és a részösztöndíjas hallgatók létszáma - megegyeznek a sajtóban megjelent előterjesztésben foglaltakkal.
A korábban az MTI birtokába került, december 3-i keltezésű előterjesztésben az áll, hogy a kormány összesen 74 110 főben állapítaná meg a magyar állami ösztöndíjas és részösztöndíjas képzésekre 2013-ban felvehető jelentkezők számát. A megállapított létszámkeretből jövőre 10 480-an teljes ösztöndíjas, 46 330-an pedig részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat. Emellett 16 ezren mesterképzésben, 1300-an doktori képzésben tanulhatnának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során