Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 06. 16:22, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Felsőoktatási keretszámok - Gyurcsány Ferenc: igazunk volt 2008-ban

Felsőoktatási keretszámok - Gyurcsány Ferenc: igazunk volt 2008-ban

Gyurcsány Ferenc igazolva látja kormánya felsőoktatási politikájának helyességét, szerinte az Orbán-kormány most a 2008-as népszavazáson eltörölt tandíjnál minden elemében kedvezőtlenebb konstrukciót javasol.

A volt szocialista miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján "kettős gyilkossághoz" hasonlította a felsőoktatás átalakításának tervét, mondván, az a magyar felsőoktatás és a fiatalok jövőjének "erőszakos halálához" vezet.
"Amit látunk, utólag is bizonyítja, hogy 2008-ban igazunk volt" - mondta. Akkor több mint 200 milliárd forintot költött az állam a felsőoktatásra, míg jövőre ez az összeg reálértéken a felére, nagyjából 115 milliárdra csökken - fűzte hozzá.
Gyurcsány Ferenc azt mondta, kormánya ezt az összeget is kevésnek látta, ezért tett javaslatot egy "méltányos, havi pár ezer forintos", minden felsőoktatási hallgatóra kiterjedő tandíj bevezetésére, ami a jó teljesítményt nyújtó fiatalokat honoráló ösztöndíjrendszerrel egészült volna ki, és folyamatos átjárást biztosított volna az ingyenes és a fizetős képzés között.
"Ezt a politikát a mai kormányfő élesen, agresszíven elutasította, vele szemben hazug módon, szociálisnak nevezett népszavazást szervezett. Utólag is sajnálom, hogy a választópolgárok jelentős része elhitte a hazugságot", hogy a hallgatók szerepvállalása nélkül lehet versenyképes felsőoktatást teremteni - fejtette ki Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: Orbán Viktor ma már az önfenntartó felsőoktatást tűzi célul, amiben ők nem hisznek.
A DK elnöke a középiskolásokat és az egyetemistákat, főiskolásokat arra szólította fel, hogy minden törvényes eszközzel tiltakozzanak a kormány felsőoktatási tervei ellen, a szülőket és az egyetemeket pedig arra, hogy támogassák őket ebben.
Hangsúlyozta azonban, hogy a helyzet csak tiltakozással nem orvosolható. "A magyar felsőoktatás iszonyatos bajba fog kerülni. Egyetemek sora fog bezárni, hallgatók tízezrei nem lesznek képesek eljutni a diplomáig" - mondta, megjegyezve: ennek elkerülésére párbeszédet kell indítani az intézmények, a diákok és a kormány között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során