Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2011. Szeptember 25. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Felpezsdítheti a lakáspiacot a végtörlesztés

Felpezsdítheti a lakáspiacot a végtörlesztés

Megcsappant kiállítólétszámmal rendezik meg a hétvégén a Fundamenta Lakásvásárt, ez jól jelzi az iparág válságát.

A külföldi tulajdonú építőipari cégek kivonultak a piacról, a hazaiak egy része pedig tönkrement - mondta a Gazdasági Rádiónak Borsi László a szervező Lakásvásár Média Csoport elnöke.

Az elnök szerint még soha ilyen kritikus és kiélezett helyzetben nem szerveztek lakásvásárt, az építőipar és a lakáspiac az elmúlt 10 évben egyszer nem volt ennyire nehéz helyzetben. Borsi László hangsúlyozta: a magyarországi lakásforgalom 100 ezer alá süllyedt éves szinten, és állami illetve banki ösztönzők nélkül nem is nagyon lehet élénkülésre számítani.

A szakértő ugyanakkor úgy véli, hogy a kormány által beharangozott végtörlesztés ismét felpezsdítheti a lakáspiacot, bár a kínálat várhatóan ezentúl is sokkal magasabb lesz a keresletnél. Borsi László arra számít, hogy a bankok érdeklődéséből könnyedén le lehet majd mérni, hogy hány devizában eladósodott banki ügyfél kíván élni a végtörlesztés lehetőségével.

A Lakásvásár Média Csoport elnök jelentős élénkülést vár, szerint elsősorban az alacsony árfekvésű lakások iránt nőhet meg az érdeklődés. Az eddigi tapasztalatok alapján a szakértő emellett arra számít, hogy a lakáspiacon az érdeklődők egyre több árengedményt és kedvezményt kaphatnak.

A lakásvásár kiállítóinak számát összegezve Borsi László a Gazdasági Rádiónak elmondta: a 2004 és 2006 közötti „csúcsidőszakban” még 200 kiállító vett részt a rendezvényen, most azonban mindössze 120 cég képviselteti majd magát. Az elnök szerint ez egyértelműen jelzi, hogy a külföldi tulajdonú építőipari cégek már kivonultak a piacról, a magyarok közül pedig egyre több kerül a csőd szélére.

„Nagy dolog, hogy még él ez az iparág” – fogalmazott a szakértő, hozzátéve, hogy állami támogatás vagy a lakásvásárlást ösztönző jogi háttér nélkül súlyos gondokat okozhat a piacon a válság második szakasza.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 24. 12:28, hétfő | Belföld

Átvették megbízólevelüket az EP-képviselők

Átvették megbízólevelüket hétfőn a júniusi európai parlamenti (EP-) választáson mandátumot szerzett képviselők.

2024. Június 24. 12:27, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 13 vármegyében és Budapesten lesz szúnyoggyérítés a héten

Tizenhárom vármegyében és Budapesten, összesen 84 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten a szakemberek

2024. Június 24. 06:00, hétfő | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható hétfőn több helyen

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható hétfőn Magyarország több régiójában - közölte a HungaroMet vasárnap az MTI-vel.

2024. Június 24. 06:00, hétfő | Belföld

Nyáriasan meleg idő várható június utolsó hetében

Sok napsütés várható 30 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel, de a hét közepén többfelé kell záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre számítani.