Városlista
2024. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2023. Május 22. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Felfüggesztett börtönbüntetést kaphat az orvos, akinek hanyag munkavégzésével két beteg halála is összefüggésbe hozható

Felfüggesztett börtönbüntetést kaphat az orvos, akinek hanyag munkavégzésével két beteg halála is összefüggésbe hozható

Hanyagul látta el betegeit a megvádolt orvos az egyik Veszprém vármegyei kórházban.

Kétrendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az Ajkai Járási Ügyészség azzal a nyugdíjaskorú orvossal szemben, aki szakmai mulasztásaival kétszer is közvetlen veszélynek tette ki betegei életét az egyik Veszprém vármegyei kórházban, akik röviddel az ellátásukat követően elhunytak. Az orvosi szabályszegések és a sértettek halála között az ok-okozati összefüggés nem volt megállapítható - tudatja a Veszprém Vármegyei Főügyészség közleménye.

A vádirat szerint az elkövető 2020 szeptemberében ambuláns ellátásban részesített egy eszméletvesztéses, zavart tudatállapotú, erősen ittas férfit, akit miután közterületen hanyatt esett, a mentők szállítottak kórházba. Az orvos a vádlott zúzódásos fejsérülését kezelte, azonban annak ellenére, hogy a férfi állapota a szakmai szabályok szerint CT-vizsgálatot indokolt volna, ezt elmulasztotta és a beteget a kora esti órákban hazaengedte. A sérült férfi másnap reggel az esés következtében elszenvedett koponyasérülése miatt az otthonában elhunyt.

Az orvos a következő év nyarán egy idős, 81 éves asszonyt látott el, aki otthonának kertjében a rózsabokorba esett és mindkét csuklóján sérüléseket szenvedett. A vádlott a sértett tenyerén keletkezett sérüléseket ellátta, azonban a csuklótájékon lévő sérülést már nem tárta fel és az asszony tetanusz elleni immunizálását is elmulasztotta, holott ez szennyezett sérülések gyanúja esetén a beteg életkorából fakadóan szükséges lett volna. Az idős asszony a balesetet követő néhány nappal kórházba került, ahol a sebét feltárták, abból két nagy faszilánkot távolítottak el, és tetanusz elleni kezelésben részesítették, ám ennek ellenére egy héttel később a kórházban elhunyt. Nem zárható ki ugyanakkor annak a lehetősége, hogy a tetanusz betegség az asszonynál a balesetet követő megfelelő ellátás esetén is kialakult volna.

Az ügyészség a vádiratában az orvossal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását és az orvosi foglalkozás gyakorlásától történő eltiltását indítványozta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 15:38, kedd | Helyi

Döntött a Kúria a 2. körzet ügyében!

A Kúria a bírósági felülvizsgálati kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasította, a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye. Vagyis nem számolják újra a szavazatokat, a körzetet Töreki-Vörös Ibolya nyerte meg.

2024. Június 25. 15:14, kedd | Helyi

Mi készül a pápai vasúti aluljáróban?

Egyre több aluljárót díszítik képzőművészeti alkotások világszerte, most városunkba is elér egy effajta kezdeményezés.

2024. Június 24. 09:59, hétfő | Helyi

Tanszergyűjtő akciót szerveznek a Pápai Polgárok!

Bár az iskola most pont véget ér, de gondolni kell arra is, hogy a nyári szünet elmúltával ismét várja a diákokat a suli. Sajnos sok családnak jelentős megterhelést jelent az iskolakezdés, nekik szeretnének segíteni a civilek.

2024. Június 23. 09:00, vasárnap | Helyi

3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt adtak át Pápán

Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán.