Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Augusztus 27. 10:36, csütörtök | Helyi
Forrás: napigazdasag.hu

Felderítőgépek kerülnek Pápára

Felderítőgépek kerülnek Pápára

Hamarosan a NATO egyik E3A AWACS felderítő repülőgépe pásztázza majd a magyar égboltot – tudta meg a Napigazdaság.

A Napi Gazdaság értesülései szerint a gép egy szeptember közepére tervezett hadgyakorlatra érkezik Magyarországra, hogy egy légi mentési kiképzés kapcsán gyakorolják vele a fegyverrendszerek irányításához szükséges híradó berendezések, illetve légi megfigyelő és vezetési rendszer alkalmazását. A határaink közelében zajló orosz–ukrán háború miatt sem mellékes, hogy az ezzel kapcsolatos konfliktuskezelésre készülő NATO-egységek támogatásában az AWACS is részt vesz.

A gép ugyanis képes az ellenség légi és szárazföldi tevékenységéről és potenciáljáról is információkat nyújtani. Az AWACS ezeken a funkciókon felül a saját támadó és védelmi légi hadműveleteinek ellenőrzését, irányítását és összehangolását is képes biztosítani, így széles körűen alkalmazható válságkezelő helyzetekben.
A felderítőgépen kívül a gyakorlatra a pápai bázisrepülőtérre telepítenek még huszonkét légi járművet különböző NATO-tagállamokból. Ezek között információink szerint amerikai katonai gépek is lesznek, várhatóan katonai mentőhelikoptereket (MEDEVAC) is alkalmaznak majd a felkészítés során. Az úgynevezett Többnemzeti Összhaderőnemi Személyi Mentés Egységesítési Kiképzésre (Combined Joint Personnel Recovery Standardisation Course – CJPRSC 2015) tizenkét országból négyszáz fős katonai személyzet is érkezik.
A felkészítésen gyakorolhatják a NATO-terminológia alapján FARP-nak (Forward Arming and Refueling Point) nevezett ideiglenes töltőhelyek felállítását és használatát, amelyeken a katonai helikopterek újrafegyverzése és feltankolása zajlik. A kiképzésben szerepet kap majd a Magyar Honvédség egyik legmodernebb képessége az előretolt repülésirányító képesség (JTAC) is. A hadseregünk személyi mentési képessége hároméves, komplex program alapján valósul meg 2016–2019 között, de az állomány oktatásához már 2013-ban hozzáfogtak, és azóta is folyamatos a gyakorlatokon és tanfolyamokon való részvétel. Nemrég a törökországi Konya légibázison és a környékén található gyakorlótereken vett részt a honvédség az ISIK 2015 elnevezésű személyi mentési (Personnel Recovery – PR) gyakorlaton, amelyen magyar, török, amerikai, spanyol és román katonák vettek részt. A hazánkat képviselő kilencfős csoport egy An–26-os repülőgéppel indult el az ázsiai országba Kecskemétről, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról. A nemzetközi környezetben és valós körülmények között tartott gyakorlaton a magyarok légi támogatási (CAS – Close Air Support), harci kutató-mentő (CSAR – Combat Search and Rescue), és közvetlen harci támadó műveleteket végrehajtó harcászati repülőgépek mozgatásában vettek részt. A csoport tagjai azt gyakorolták, hogyan kell a frontvonal mögött bajba jutott személyek kimentését megtervezni, megszervezni és végrehajtani.
Mint arról elsőként beszámoltunk, tervezik azt is, hogy amerikai Bradley harci járműveket és M1 tankokat telepítsenek Magyarországra, amelyeket hivatalosan szintén hadgyakorlatokon alkalmaznának.

Fotó illusztráció (wikipedia)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.