Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. December 04. 11:31, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Felbontják a kerékpárutat a Várkertben

Felbontják a kerékpárutat a Várkertben

A park teljes megújításának előkészületeként megkezdték a rossz állapotú kerékpárút felbontását. A zöld város projekt két éven belül teljes egészében megvalósulhat - mondta a mai helyszínbejáráson a polgármester.

Bakó István, a Városgondnokság igazgatója elmondta, az 500 méter hosszú kerékpárút gyenge szerkezetű burkolatának feltörésével kezdődtek meg a munkálatok, ezt követően a felbontott anyagot elszállítják, majd újrahasznosítják. A bontási munkálatokkal az ünnepekig végeznek - mondta el az igazgató hozzátéve, az új kerékpárút elkészültéig a korábbi gyalogjárda egyik felét választották le kerékpárútnak.

Előre dolgoznak

Áldozó Tamás polgármester is megtekintette a bontási munkálatokat. A városvezető felidézte, az önkormányzat által benyújtott zöld város projekt keretében egy milliárd forintból fog megújulni a pápai Belső-Várkert és az Erzsébet liget. Ezt az összeget belső korlátokkal szabad felhasználni, ez azt jelenti, hogy százalékos arányban meghatározott, hogy mekkora összeget lehet bontásra, zöld felület rehabilitációra, vagy például játszótér építésre fordítani. A bontásra kevesebb összeg költhető el a projekt keretében, ezért úgy döntöttek, hogy a Városgondnokság kapacitásainak a terhére elvégeznek bizonyos bontási munkálatokat a Várkertben, ennek keretében bontották le korábban a szabadtéri színpadot is, most pedig a kerékpárutat, de további hasonló munkálatok várhatók a Várkertben és az Erzsébet ligetben.

A később megépítendő új kerékpárút nyomvonala még nem ismert, azt viszont Áldozó Tamás kijelentette, a korábbi kerékpárút által összekötött két pontot a jövőben is kerékpárút fogja összekötni. Azon kérdésünkre, hogy miért bontják fel már most a kerékpárutat, pedig az új építése csak később kezdődhet meg, a polgármester elmondta, a régi burkolat már balesetveszélyes volt, helyenként pedig nehezen járható, még kerékpárral is. - A szabályoknak megfelelően a kerékpárúttal párhuzamos gyalogos sétányon ki tudtuk alakítani az elkülönített gyalogos és kerékpáros irányt is. Továbbá a Városgondnokság szabad kapacitásait használjuk fel és szeretnénk, ha ők is tudnának tervezni a munkával és folyamatosan elő tudnák készíteni a Belső-várkerti munkaterület-átadást - mondta el Áldozó Tamás.

Hamarosan építik az új szabadtérit

A Várkert környékén több közbeszerzési eljárás tart, különböző stádiumban. Legelőrébb az úgynevezett Várdomb területének megújításával tartanak, december 15-ig elkészülnek a kiviteli tervek, ezután kezdődhet meg az új szabadtéri színpad kivitelezése, így a korábbi ígéreteknek megfelelően tartható az, hogy a 2018-as ballagást már itt tarthatják meg.

2019 végére újul meg a Várkert

A Várkert tervezésének a közbeszerzése is lezárult, a tihanyi kertészeti terveiért Európai Falumegújítási Díjat nyert Pagony Táj- és Kertépítési Kft. végezheti el a Várkert megújításának tervezését. Szeptember 15-ig kell a kiviteli tervekkel elkészülnie a cégnek, ezt követően kezdődhetnek meg a látványos munkálatok, melyek 14 hónapig tartanak, így 2019 végére újulhat meg a város legnagyobb parkja - mondta el Áldozó Tamás polgármester.

A Tapolca vize visszatér a Várkertbe

Nemrég írtunk a várost egykor átszelő patakról bővebben. A mai helyszínbejáráson a polgármester elmondta, a tervek szerint a patak eredeti medrének közelében, szintén az Öreghegy mentén, egy viszonylag jó állapotú árokban vezetnék el a Tapolca vizét, mely a Malomkertnél érné el a Bakonyeret. Mindez már a 2018-as év első felében megtörténhet, így nagyobb mennyiségű víz juttatható el a Várkert területére, mely a megújult Várkertben látványelemként is megjelenhet. - Meglátjuk, hogy a tervező milyen koncepcióval tud előállni ezzel kapcsolatban - fogalmazott a polgármester.

Kastélykapu és kerítés

A kastélykerítés és a kapu újjáépítésén is dolgoznak, a munkálatok megkezdéséig még legalább fél évet kell várni, hiszen a kerítés borítására olyan egyedi téglákat kell gyártatni, melyre jelenleg egyetlen téglagyár sincs készen és különleges szárítási eljárásra is szükség van az egyedi burkolóelemek esetében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.