Városlista
2022. november 30, szerda - András, Andor

Hírek

2021. Február 11. 18:07, csütörtök | Kék hírek
Forrás: mti/fotó: police.hu

Felbecsülhetetlen műkincsek eladását akadályozták meg magyar és szlovén rendőrök - VIDEÓ

Felbecsülhetetlen műkincsek eladását akadályozták meg magyar és szlovén rendőrök - VIDEÓ

A magyar és a szlovén rendőrség együttműködése akadályozta meg, hogy magyar és külföldi állampolgárok három, feltehetően a Közel-Keletről származó, bőrre készített, egyházi motívumokat tartalmazó iratot értékesítsenek.

A gyanúsítottak egymilliárd forint hasznot reméltek - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) csütörtökön a police.hu honlapon.
A közlemény szerint a KR NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztályának pécsi osztályán 2019 nyarán információ merült fel arról, hogy egy pécsi férfi és ismeretlen társai vagyon elleni bűncselekményből származó, feltehetően több száz éves, vallási tárgyú könyveket akarnak eladni, ezért egy lehetséges külföldi vevővel találkozót szerveztek Ljubljanába.

A KR NNI munkatársai felvették a kapcsolatot a szlovén rendőrséggel, amelynek kijelölt egységei európai nyomozási határozat alapján 2020. augusztus 5-én még a vallási ereklyék értékesítése előtt elfogták az elkövetőket egy ljubljanai ingatlanban, három könyvet pedig lefoglaltak.

A nyomozók orgazdaság gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki két magyar, egy szlovén és két horvát állampolgárt. Az intézkedésekkel párhuzamosan kutatást tartottak a Szlovéniában elfogott magyar állampolgárok lakóhelyén, és még egy magyar állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben.

A lefoglalt tárgyakat a szlovén ügyészség képviselői 2020. szeptember 10-én átadták a magyar hatóságoknak, amelyek igazságügyi szakértőt rendeltek ki a könyvek vizsgálatára.Az elsődleges szakértői vizsgálat megállapította, hogy a lefoglalt tárgyak eredeti egyházi iratok látszatát keltő hamisítványok, de annak ellenére, hogy ezeket a jelenleg ismert formájukban utólagosan, feltehetően a lehetséges vásárlók félrevezetésére állították össze, részben eredeti alapanyagok, esetleg eredeti könyvekből származó, eredeti oldalak felhasználásával készültek. A vizsgálatból kiderült ugyanis, hogy egyes lapok bizonyosan a VII. századból, más részletek a XII-XVI. századból származnak - írták.

Hozzátették: a műtárgyak eredetének meghatározására további szakértői vizsgálatok zajlanak.

A könyvek eredeti részei a hatályos magyarországi jogszabályok és a nemzetközi egyezmények alapján olyan védett kulturális javaknak minősülnek, amelyek az igazságügyi szakértő véleménye szerint egyedülállónak számítanak, értékük anyagi szempontból jelentős, a kulturális örökség szempontjából pedig felbecsülhetetlen - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 11. 18:05, péntek | Kék hírek

A kocsma tulajdonosára támadt, amiért be akart zárni

2022. November 10. 08:20, csütörtök | Kék hírek

Akkumulátort, katalizátort és közel 1000 liter gázolajat lopott, a rendőrök elfogták

Az eljárás adatai alapján a rendőrök 2022. november 6-án éjszaka a 710-es számú főúton, Papkeszi külterületén állítottak meg egy személygépkocsit, és ellenőrizték annak vezetőjét.

2022. Október 29. 09:58, szombat | Kék hírek

Megpróbált elmenekülni a rendőrök elől a suzukis, nem lett jó vége!

Bódult állapotban vezetett és még jogosítványa sem volt, a rendőrök elfogták, miután alaposan összetörte az autóját és magát.

2022. Október 25. 12:05, kedd | Kék hírek

Herczeg Zoltán divattervezőt drogügy miatt tartóztatta le a rendőrség

Tegnap késő este robbant a hír, hogy drogügy miatt lekapcsolták H. Z. monogramú divattervezőt. Ma már a Blikk megírta, hogy Herczeg Zoltánról van szó, aki több showműsorban is öltöztette a sztárokat.