Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 01. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Feketelista: öt cég közül négynél adóhiányt tártak fel

Feketelista: öt cég közül négynél adóhiányt tártak fel

A feketelista.hu összegezte azoknak a cégeknek listáját, amelyek adóhiánya a 2012. évben meghaladta a 100 millió forintot. Az összegzésből kiderül, hogy 57 százalékuk budapesti székhelyű, amit a főváros nagyobb gazdasági súlya magyaráz. A nagyvárosok legfeljebb néhány vállalkozással szerepelnek, kivéve Kecskemétet, ahonnan öt cég is bekerült a „toplistára”.

Feltűnő viszont, hogy tizenkét, több száz millió forint adóhiánnyal rendelkező cégnek kisközségekben van a székhelye. Az is szembetűnő, hogy a százas lista vállalkozásainak 96 százaléka korlátolt felelősségű társaság; mindössze egyetlen részvénytársaság és három betéti társaság található közöttük (a 100-as toplistát lásd a cikk végén).

Adóellenőrzés kockázati elemzés alapján
Az adóhatóság tájékoztatása szerint az adóbevallások utólagos vizsgálata tavaly 79,9 százalékban zárult „megállapítással”, azaz az adóhiány feltárásával. Gyakorlatilag tehát csak minden ötödik cég könyvelését találták rendben lévőnek – tudósít a „ feketelista.hu ” portál. Ez a durva arány döntően azzal magyarázható, hogy lényegesen nőtt a kiválasztás hatékonysága. Korábban egy program véletlenszerűen választotta ki a revízió alá vont cégneveket. Most az ellenőrök előzetes kockázati elemzés alapján elsősorban ott jelennek meg, ahol számítani lehet a szabálytalanságra, a csalásra. Esetenként egyes kötelezettségeket kiemelten kezelnek, például a nyugtaadást, a be nem jelentett alkalmazottakat vagy a megjelölt gazdasági tevékenység valódiságát. Minden évben meghatározzák azokat a szakmai területeket is, amelyeket kiemelten ellenőriznek. 2013-ban általában a nagykereskedelmet, továbbá a dísznövény-, vetőmag-, műtrágya-kiskereskedelmet, a munkaerő-piaci szolgáltatást, valamint a biztonsági tevékenységet vizsgálják. Az átlagosnál nagyobb figyelmet fordítanak majd a csomagküldő és internetes kereskedelem, az adószakértői tevékenység, valamint a humán-egészségügyi ellátás területén tevékenykedő cégek adóbevallásaira.

Ezekről a cégekről is kimerítő információk szerezhetők be a feketelista.hu -n, ahol az adóhivatal információival együtt összesen tizenegy állami hatóság cégeket érintő információi ismerhetők meg itt (mintegy félmillió társaság körülbelül egymillió „ügyéről”). A honlap az adószám vagy a cég neve alapján összesíti a vállalkozásra vonatkozó nyilvántartásokat, így azonnal kiderül, hogy például van-e adótartozása, folyik-e ellene felszámolás, rendben vannak-e munkaügyei – egészíti ki fentieket Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

340 milliárdot behajtottak
Az adóhatóság egyre gyakrabban fordul az adóvégrehajtás eszközéhez, emiatt az elmúlt évben a megelőző esztendőhöz képest 13,8 százalékkal nagyobb összegű adótartozás beszedésére indult végrehajtás. A tavaly behajtott összeg 9,4 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi összeget, és 340,7 milliárd forintra rúgott. A behajtási formákat tekintve: az inkaszók összege 15,3 százalékkal, a jövedelemletiltásoké 2,8 százalékkal, az ingó végrehajtásoké pedig 4,9 százalékkal növekedett; ez utóbbi keretében 6,8 százalékkal nagyobb értékben foglaltak le járműveket.

A feltárt adóhiányt adóbírsággal és késedelmi kamattal „fejelik” meg az ellenőrök. Így az adó befizetésén felül 50 százalék bírság terheli a mulasztót, sőt bizonyos esetekben például a könyvelés meghamisítása esetén a bírság az adóhiány akár 200 százaléka is lehet. A késedelmi kamat pedig – mindaddig, amíg az adóhátralékos ki nem egyenlíti tartozása összegét – a Magyar Nemzeti Bank irányadó kamatának kétszerese. Nem olcsó játék tehát adóval hátralékba kerülni. Felvetődik a kérdés: mennyi idő alatt kell az adósnak a hátralékát kiegyenlítenie? Az adóhatóság szerint esedékességkor. Az esedékesség pedig a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 nap. Ha az érintett nem nyújt be fellebbezést az elsőfokú határozat ellen, akkor a fellebbezési határidő lejártával (utólagos adómegállapítás esetén ez 30 nap), a másodfokú határozat pedig a közléssel (átvétellel) válik jogerőssé. Ezután még 15 nap áll rendelkezésre a határozatban megállapított adó, adóbírság, késedelmi pótlék befizetésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk