Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Október 12. 11:06, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Falinaptár emlékeztet Trianonra

Falinaptár emlékeztet Trianonra

Jövőre lesz a 100. évfordulója annak, hogy a trianoni békediktátum aláírásával hazánk elveszítette területeinek kétharmadát. Erre emlékezve a Jókai Mór Városi Könyvtár falinaptárban mutatja be a megye trianoni emlékhelyeit.

Dr. Hermann István könyvtárigazgató elmondta, korábbi falinaptárakban a járás nevezetességeit mutatták be, ám trianoni emlékhelyből nincs a környéken elegendő egy naptár megtöltéséhez, ezért a teljes megye területéről válogattak. – Tönkretettek egy országot, amely ezeréves múlttal rendelkezik. Egy igazságtalan, használhatatlan, az etnikai viszonyokat durván befolyásoló és negatív irányba elmozdító békekötést kényszerítettek ránk – hangsúlyozta az igazgató.

A falinaptár bemutatásán dr. Áldozó Tamás polgármester feldolgozhatatlan tragédiának nevezte trianont, a határon inneni és túli lelkektől egészen a képzőművészeti ágakig sok mindenhol tetten érhető. A városvezető szerint ugyanakkor arról is kell beszélni, hogy ezzel a helyzettel mit tudunk kezdeni, ebből mit tudunk a magunk javára fordítani, hogy tudjuk a nemzetet a szétszabdalt határok ellenére egyesíteni. – Az első és legfontosabb, hogy tanítsuk az utánunk jövő generációkat. Van olyan nemzedék, amelynek jelentős része elveszett, ugyanakkor túl tudunk lépni ezen a kádári örökségen, ha az utánunk következő generációknak hitelesen meséljük el a magyar történelmet – mondta a polgármester hozzátéve, Pápa városának is van feladata a trianon emlékév kapcsán: a határon túli magyar testvérvárosokkal újragondolni a kapcsolatot, gazdagítani azokat újabb tartalmakkal és minél több pápai fiatalt juttatni ahhoz az élményhez, hogy együtt éljék meg magyarságukat ottani fiatalokkal.

Áldozó Tamás köszönetet mondott a városi könyvtárnak, hogy megtette az első lépést az emlékév kapcsán a városban és emlékeztet a tragédiára.

A falinaptár a megyei emlékhelyek fényképei mellett idézeteket is tartalmaz, többek között Juhász Gyulától, Tóth Árpádtól, Vass Alberttől, vagy Babits Mihálytól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.