Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. December 17. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Faipari ágazati központ jött létre az Acsádyban

Faipari ágazati központ jött létre az Acsádyban

Uniós forrásból felújították és modern gépekkel rendezték be a PSZC Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskolájának asztalosműhelyét.

A Pápai Szakképzési Centrum 2021-ben nyújtott be pályázatot az Ágazati képzőközpontok infrastrukturális és szakmai felkészítése az új szakképzési struktúrára elnevezésű pályázati felhívásra és nyert el 345,09 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A projekt célja az volt, hogy a PSZC Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskolájában fa- és bútoripari Ágazati Képző Központ létrehozásával korszerű, 21. századi modern oktatási környezet jöjjön létre.

A beruházást ma délután adták át az intézményben, ahol Sági István Csaba kancellár köszöntötte a jelenlévőket. Mint mondta, a pályázatnak köszönhetően egy modern, a mai kor követelményeinek megfelelő tanműhely jöhetett létre. Hozzátette, céljuk az, hogy jelentős képzőközponttá váljanak, amely időven továbbképzéseket is meg tud szervezni, a megszerzett ismeretanyag bővítéséhez, az élethosszig tartó tanulás jegyében.

Az ünnepségen részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is, aki elismerően szólt a megvalósult fejlesztésről.

Berta Ildikó főigazgató köszöntőjében a gyakorlati szakképzés fontosságát hangsúlyozta, a képzett hazai munkaerő létszámának bővítése érdekében, valamint ismertette a projekt részleteit.

A beruházás tartalmazta:

- Az asztalos kézi és gépműhely épületének felújítását, infokommunikációs akadálymentesítéssel. Ennek keretében teljesen megújult az intézmény területén található épület: többek között a 21. századi modern oktatási környezetnek megfelelően alakították át a belső tereket, kicserélték a külső és belső nyílászárókat, szigetelték a padlót, a lábazatot és a homlokzatokat, az épület új burkolatokat kapott, megvalósult a teljes belső festés és a gépészeti rendszerek felújítása.

- Modern faipari gépek beszerzése: 2 m-es gyalupad, daraboló körfűrész, szalagfűrész, formatizáló körfűrész, vastagoló gyalugép, csapozókocsis marógép, hosszlyukfúró gép, sorozatfúró gép, kontaktcsiszoló, élcsiszoló, szalagcsiszoló, digitális hidraulikus hőprés, táblásító és keret prés, plotter.

- Minőségbiztosítással kapcsolatos tevékenységek: minőségirányítási rendszer és politika kidolgozása, minőségbiztosítással kapcsolatos tanácsadás a működtetést biztosító ÁKK részére.

- Képzések megtartása, összesen 103 fő részére az ÁKK működési sajátosságairól, az okos eszközök oktatásban történő használatáról, a duális képzés és az ÁKK kapcsolódásáról, az ÁKK működését segítő tananyagok alkalmazásáról, a pályaorientációról, valamint a középfokú szakképzés módszertani és tartalmi megújításáról.

- Külső és belső szakmai kommunikációs tevékenységek: arculattervezés, egyedi grafikai design kialakítása, egyedi, nyomtatott és elektronikus sajtót egyaránt megszólító kampányok, online közösségi felületen való megjelenés a működtetést biztosító ÁKK részére.

- Kötelező nyilvánosság biztosítása; projektmenedzsment és szakmai megvalósítók bevonása IKT eszközök beszerzésével; projektzáró könyvvizsgálat megvalósítása.

- A projekt keretében létrehozták az INTARZIA Faipari Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft-t, melyben az alábbi szervezetek vesznek részt: Pápai Szakképzési Centrum (49 %), Pápai Asztalos Kft. (25 %), MeisterHolz Kft. (9 %), Felona Wood Kft (9 %), MB Ablak Group Asztalosipari Kft (8 %), A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.

2024. Április 30. 12:58, kedd | Helyi

Bocskay László visszalépett a jelöltségtől

A Fidesz-KDNP jelöltje kezelőorvosai javaslatára döntött úgy, hogy nem indul el az önkormányzati választáson, Pápa 3-as számú egyéni választókerületében.