Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. December 21. 10:32, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Ezeket a színeket csak óvatosan alkalmazzuk a hálószobában

Ezeket a színeket csak óvatosan alkalmazzuk a hálószobában

A hálószoba lakásunk legintimebb helyisége: itt általában nem fogadunk vendégeket és magunkban lehetünk, hiszen ez a pihenés, a relaxáció és a feltöltődés helye.

A színek kiválasztása meghatározó szerepet játszik abban, hogy ez a szoba valóban nyugalmat és harmóniát árasszon, ezt azonban könnyen elronthatjuk a nem megfelelő festék használatával. Lássuk, hogy mely árnyalatokat érdemes kerülni a hálószobában!

Miért fontos a színválasztás?

A lakás színei komoly hatással vannak érzelmeinkre, hangulatunkra. Otthonunk az a hely, ahova egy nehéz nap után feltöltődni, kikapcsolódni térünk haza, így egyáltalán nem mindegy, hogy ott hogyan érezzük magunkat. A színek fokozzák az otthon melegségét, nyugalmát és kényelmét is, ezen kívül azonban fontos az is, hogy segítségükkel kifejezhetjük stílusunkat, személyiségünket. Ezt a két körülményt érdemes tehát összehangolni akkor, amikor a lakás újrafestésén gondolkodunk.

Természetesen nincs akadálya annak, hogy az egész lakást egyszínűre fessük, mielőtt azonban így döntenénk, gondoljuk végig azt, hogy az egyes helyiségek különböző funkciót töltenek be, más-más célt szolgálnak. A fürdőszobában fontos a jó megvilágítás, amit a világos színek segítenek elő; a nappali a családi együttlét helyszíne, ahol a legtöbb időt töltjük, így a hangulatot javító árnyalatok illenek ide. A dolgozószobában a cél a koncentráció elősegítése, a konyhában pedig talán a színválasztásnál is fontosabb a könnyen tisztítható, mosható fal, így ebben a helyiségben érdemes világosabb kerámiafestékben gondolkodnunk.

A hálószoba az a hely, ahova egy hosszú nap végén visszavonulunk, ahol feltöltődünk és előkészülünk a következő napra. Itt alszunk, és ezt a szobát látjuk meg reggel először, így különösen kényes kérdés lehet az, hogy milyen színeket válasszunk.

Milyen színekkel vigyázzunk a hálószobában?

Sárga

A színnek számos pozitív tulajdonsága van, a hálószobában való alkalmazását azonban érdemes átgondolni, különösen akkor, ha intenzív és élénk árnyalatokról van szó. Ebben a helyiségben a nyugodt és pihentető környezet megteremtése a cél, a sárga azonban éppen ellenkező hatást ér el. Ez az aktivitás, a hangulatserkentés stimuláló színe: motiválhat minket a munkára vagy az edzésre, a pihentető alvásra azonban semmiképp. A hálószobában energiaszintünket nem növelni, hanem éppen csökkenteni kell, a felfokozott hangulat hatására nem fogunk kipihenten ébredni, ezért kerüljük a sárga erős, nagyon világos árnyalatait. Ha mindenáron ragaszkodunk hozzá, válasszunk pasztelles, sötétebb tónusokat, ezeket jól kombinálhatjuk a bézs és fehér színekkel is.

Piros

A piros, valamint a vörös feltűnő, merész szín, melynek meleg árnyalatai kellemes hatásúak és stílusosak lehetnek, ugyanakkor nyugtalanságot, izgalmat, egyesekben ingerlékenységet is kelthetnek. A sárgához hasonlóan serkentő, stimuláló színekről van szó, melyek egyáltalán nem szolgálják a pihentető alvást.

Természetesen nem hagyható figyelmen kívül, hogy ezek a szenvedély színei, melynek kétségtelenül helye van a hálószobában. Ha a romantika híve vagyunk, alkalmazzuk a színt kisebb mennyiségben, például csak az egyik falon, a többit azonban fessük semleges színűre, így ellensúlyozhatjuk az erőteljes árnyalatot.

Fekete

A túlzottan sötét színek a bezártság érzetét keltik, hiszen optikailag összenyomják a teret, így még egy tágasabb szobában is kellemetlenül érezhetjük magunkat. A fekete szín eltúlzott használata természetesen sötétebbé teszi a szobát, ami este akár kellemes érzés is lehet, reggel azonban megnehezíti az ébredést, így hozzájárulhat az egész napos rossz hangulathoz.

Természetesen van, akinek a fekete az elegancia és az inspiráció színe: ebben az esetben érdemes például a nappaliban alkalmazni, ahol remekül kiegészítik akár élénk színű, feltűnő bútorok is.

Neon

A végére hagytuk azokat a színeket, melyek használatát a legkevésbé javasoljuk egy hálószobában. A neonszínek rendkívül élénkek, serkentő hatásúak és izgatottá tesznek minket. Remek választás lehet egy olyan vállalkozás esetében, mely szeretné az utcáról bevonzani az ügyfeleket, a hálószobában azonban rendkívül megnehezíti a pihenést. A vibráló árnyalatok nyugtalanná tehetik a pihenni vágyót, így komoly alvászavarokat okozhatnak. További hátrányuk, hogy nehéz őket más színekkel harmonikusan alkalmazni – ez alól kivétel a fekete, mely szintén nem ideális a hálószobában.

Mi lehet jó választás?

A hálószobába kiválóan illenek a pasztellszínek. A semleges árnyalatok nyugtató hatásúak, és bármely, nekünk tetsző színből találunk megfelelőt. A bézs színek szintén pihentetőek, kellemesek a szemnek is, és könnyedén kombinálhatók akár sötétebb fa bútorokkal is.

A nőiesebb, romantikusabb stílus híveinek jó választás lehet a halvány lila vagy a rózsaszín. Harmóniát, kiegyensúlyozottságot biztosíthatnak a zöld árnyalatai, a nyugalom színe pedig a kék, mely csökkenti stressz-szintünket, és segít magunk mögött hagyni a nap fáradalmait.

A nyugodt alvás létfontosságú

Amikor lakásunk színeit keressük, mindig fordítsunk nagy figyelmet a hálószobára. Ugyan nem ez az otthonunk központi helyisége, azonban nem feledkezhetünk meg a pihenés, a feltöltődés jelentőségéről. A festés alapja a jó alapanyag, így elsőként válasszunk ki egy jó minőségű kerámiafestéket, majd vessük bele magunkat a színek tanulmányozásába. A fent megfogalmazottak természetesen csak iránymutatások, azokat ízlésünk, egyéni preferenciáink felülírhatják: a legfontosabb az, hogy a szoba használója legyen elégedett a választásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 10:13, kedd | PR

7 dolog, amit jó, ha minden háztulajdonos meg tud javítani magának

Vannak, akik fázisceruzával a fülük mögött születtek és igazi ezermesterként mindent képesek megjavítani a ház körül.

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.