Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 28. 15:52, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Ezek a városok is hatalmas adósságtól szabadulnak meg

Ezek a városok is hatalmas adósságtól szabadulnak meg

Mosonmagyaróvár adóssága 1,95 milliárd forinttal csökken, amely 60 százalékos átvállalást jelent az állam részéről. Szekszárdtól 3 milliárd 529 millió forintot vállalnak át. Fejér megyében tizenhárom, ötezer lakosúnál nagyobb város 26,5 milliárd forintnyi tartozástól szabadul meg.

Mosonmagyaróvár adósságának 60 százalékát vállalja át az állam - közölte a város polgármestere csütörtökön az MTI-vel. Nagy István (Fidesz-KDNP) elmondta: ez összegszerűen annyit jelent, hogy 1,95 milliárd forinttal csökken a Győr-Moson-Sopron megyei település tartozása. Mivel az önkormányzat büdzséjének tervezésekor azzal számoltak, hogy a minimális, 40 százalékos átvállalásban lesz részük, ezzel csak az idei évben további 54 millió forint marad Mosonmagyaróvár kasszájában – tette hozzá.

„Történelmi jelentőségű megállapodás született, hiszen ez olyan egyezség, amely a város jövőjét fogja jobbá tenni, akár a közszolgáltatások színvonalának emelésére, akár fejlesztésekre fordítjuk ezt az összeget” – fogalmazott a polgármester.

2,3 milliárdra csökken Szekszárd adóssága

Szekszárd adósságának mintegy 60 százalékát, 3 milliárd 529 millió forintot vállal át az állam – jelentette be a tolnai megyeszékhely polgármestere csütörtökön a városban. Horváth István (Fidesz-KDNP) a szerdán aláírt megállapodásról tartott sajtótájékoztatón elmondta: a város adósságállománya ezzel mintegy 2,3 milliárd forintra csökken.

Dunaújváros is hatalmas összegtől szabadul meg

Fejér megyében tizenhárom, ötezer lakosúnál nagyobb város adósságát vállalta át az állam, 26,5 milliárd forint értékben – közölte a megyei kormánymegbízott a megállapodások csütörtöki aláírását követő sajtótájékoztatóján, Székesfehérváron.

Dorkota Lajos közölte: tizenkét városvezető írta alá a dokumentumokat, Székesfehérvár polgármestere már szerdán megtette ugyanezt Tállai András önkormányzati államtitkár jelenlétében. Hozzátette: a legnagyobb összeget, 10,8 milliárd forintot Dunaújváros önkormányzatától vállalta át az állam, ez 65 százalékot jelentett az összes adóssághoz képest.

Jelentős összegeket vállalt át az állam Mór (1,9 milliárd, 70 százalék), Gárdony (1,1 milliárd, 70 százalék), Bicske (900 millió, 65 százalék) és Velence (700 millió, 50 százalék) esetében. Az adósságkonszolidáció a legkevésbé Pusztaszabolcsot (29 millió, 60 százalék), Ercsit (21 millió, 40 százalék) és Csákvárt (17 millió, 50 százalék) érintette.

A kormánymegbízott elmondta, hogy Fejér megye valamennyi települését kisegítette az adósságcsapdából a kormány. Az egyetlen kivétel az 5000 fő alatti Aba nagyközség, amelynek adósságállománya meghaladja az egymilliárd forintot. Esetükben a tárgyalások zajlanak, de megállapodás még nincs – tette hozzá.

Tatabánya, Sopron Siófok, Győr

A törvény által előírt kötelező negyven százalék helyett 65 százalékot vállal át az állam Tatabánya adósságállományából. Soprontól 11,5 milliárd forint adósságot vállalt át az állam – olvasható a város önkormányzatának internetes oldalán.

Az állami adósságátvállalásnak köszönhetően Siófok 4,8 milliárd forintnyi hitelállománya 1,8 milliárd forintra csökken, a hitelátvállalásról szóló szerződést szerdán írták alá Kaposváron. Győrtől 3,4 milliárdnyi adósságot vesz át az állam, ez a város hitelállományának 40 százaléka.

Fellélegezhet Budapest

104 milliárd forintot jelent Budapestnek az állami adósságátvállalás – közölte február 27-én Tarlós István főpolgármester. A miskolci önkormányzat nettó 35,2 milliárd forintos adósságából 17 milliárdot, Cegléd adósságának várhatóan az 50 százalékát vállalja át az állam. Zala megyében mintegy száz kistelepüléstől vállalják át a jelenlegi adósságát, ezek az összegek néhány milliótól 200 millió forintig terjednek. Pécs mintegy 44 milliárd forint adósságának legalább a felét átvállalja az állam. Nagykanizsa mintegy hétmilliárd forintos adósságállománya nagyjából 40 százalékkal csökken a kormány adósságkonszolidációjának köszönhetően. Kaposvár 21 milliárd forintnyi adósságának legkevesebb a felétől megszabadul. Debrecen 27,34 milliárd forintnyi adósságának a felét vállalja át az állam az önkormányzati adósságrendezés keretében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk