Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Január 26. 15:36, szerda | PR
Forrás: (x)

Ez a bukósisak minden igényt kielégít

Ez a bukósisak minden igényt kielégít

Még mindig áll az a megállapítás, hogy a közúti forgalom legveszélyeztetettebb szereplői a kerékpárosok.

Annak érdekében, hogy a biciklisek a lehető legbiztonságosabban tudjanak közlekedni, a Thinkable Studio egy remek koncepciót mutatott be. A német cég tervezése során felhasználta a modern technológia majd teljes eszköztárát.

Sajnos még mindig áll az a megállapítás, hogy a közúti forgalom legveszélyeztetettebb szereplői a kerékpárral közlekedők. Hogy csak egy adatot említsünk: az USA-ban évente több mint 700 biciklis hal meg autósok által okozta balesetekben. És az is az igazság része, hogy ha a különböző statisztikákra pillantunk, akkor azt láthatjuk, hogy ezen a területen az elmúlt években bizony nem tapasztalható jelentős csökkenés. Ebből pedig az következik, hogy a kerékpárosok továbbra is veszélynek teszik ki magukat a közlekedés alkalmával. Azzal ugyan, hogy megjelentek az önvezető autók és a modern autók a biztonság szintje nagyot lépett előre, de a kerékpárosokat még mindig nem ismerik fel időben az autósok.

Divat, design, minőség

Annak érdekében, hogy a helyzet javuljon, a Thinkable Studio egy olyan innovatív megoldással jelentkezett, amely elsőre igen ígéretesnek tűnik. A „savAR” névre keresztelt sisak majd teljes szélességében kihasználja a modern technológiai eszköztárát – legalább annyira széles az eszköztára, mint a pepebet.com listája. A kerékpárosokat ugyanis egyedi térérzékelési technológiával látja el a balesetek elkerülése érdekében. A biciklis kiegészítő (bár ez jóval több mint egy szimpla kiegészítő) egyszerre használja a kiterjesztett valóságban és a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőséget. Tartalmaz egy folyamatosan fejlődő intelligens szoftvert, amely a kiterjesztett valósággal (AR) együtt nagyban növeli a kerékpáros biztonságérzetét.

Az AI, azaz a mesterséges intelligencia beépítése a sisakba azért is fontos, mert adott a tanulás képessége. A „savAR” pedig ezt használja, képes ugyanis arra, hogy értelmezze a bicikliző viselkedését. Ebben sokat segít a 360 fokos látószögű kamera is, amely folyamatos figyeli a környezetet. A szoftver pedig jelez, még mielőtt bekövetne a baj. Jelez, ha bármely irányból szokatlanul gyorsan közeledő járművet észlel, egyúttal figyelmezteti a kerékpárost, hogy próbálja meg elkerülni a balesetet. A mesterséges intelligencia továbbá kiszámítja a várható ütközésig hátralévő időt. A megelőzésben a hullámvezető technológia is nagy segítség, amely képet ad a kerékpárosnak az éppen a környezetében lévő veszélyes járműről. Az érzékelő és tájékoztató rendszerek hatékonyabb működése érdekében a vizuális kijelzőn figyelmeztetések jelennek meg, emelett pedig a beágyazott hangszórókon keresztül hangokat is ad a sisak.

Azért, hogy jól lássanak

A közlekedésben résztvevő autósok számára is fontos, mit akar tenni a kerékpáros, ezt hivatott jelezni a sisakba épített ultra-fényes LED-es irányjelző, és intelligens féklámpák, amelyeket Bluetooth- és hangvezérléssel egyaránt lehet aktiválni, használni. A lehető legnagyobb biztonság megteremtése érdekében a beépítettek a savAR-ban egy ütésvédő technológiát, amely segít a komolyabb fejsérülések megelőzésében. Az eszköz belsejében található csúszó felületek ütés esetén elfordulnak, azért hogy a lehető legnagyobb mértékben csillapítsák az ütés energiáját. Az okossisak továbbá rögzíteni is tudja a történéseket. Az intelligens sisak természetesen kompatibilis telefonnal, vagy épp a bicikli digitális rendszerével, így a szükséges statisztikai adatokat, az útvonaltérképet tárolja, használja.

Címkék: biztonság, bukósisak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.