Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 18. 15:51, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Évet értékelt a megyei Katasztrófavédelem

Évet értékelt a megyei Katasztrófavédelem

A 2023-as évet értékelő és a 2024-es évre szóló feladatszabó állománygyűlést tartottak március tizennyolcadikán a katasztrófavédelmi igazgatóságon, Veszprémben. A rendezvényen a rendvédelmi társszervek is képviseltették magukat.

Az elmúlt év tevékenységét, a területi szerv munkájának eredményeit ismertette dr. Csillag István tűzoltó ezredes, vármegyei igazgató. A rendezvény elöljárója Gulyásné dr. Gyurka Tímea tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője volt - írja a Katasztrófavédelem honlapja.

Dr. Csillag István igazgató elmondta, hogy összességében a stabilitás jellemezte elmúlt évet. Az állományparancsnok a tűzoltói beavatkozásokat érintő statisztikákból kiemelte, hogy 2023-ban Veszprém vármegyében összesen 2516 káresemény történt, ebből 588 alkalommal tűzesetnél, és jóval többször, 1928-szor műszaki mentésnél kellett beavatkozni. A markáns különbséget a szabadtéri tüzek számának elmaradása, a viharos időjárás okozta műszaki mentések gyakorisága jelentette. Az ezredes hozzátette, ezek a számok továbbra sem számítanak kiugróan magas esetszámnak az országos összesítések ismeretében. Mint mondta, 2023-ban országos átlagban mindhárom tavaszi hónapban több csapadék esett, mint a korábbi években. Nyáron a sokéves átlagot kevéssel meghaladó mennyiségű csapadék hullott, az átlagosnál kissé melegebb időjárás volt jellemző a vármegyére, ezáltal a körülmények kevésbé voltak kedvezőek a vegetációs tüzek kialakulásához. Ennek megfelelően a kiugró statisztikai mutatók elmaradtak az év során, így már szembetűnőbb eredménye látható a hatékony megelőző és lakosságtájékoztató tevékenységnek, hangsúlyozta. A múlt évben összesen 141 tűzeset történt szabad területen, ebből mindössze 59 esetben volt érintett erdő- és vegetációs terület.

Az igazgató a beszámolóban betekintést nyújtott valamennyi szakterület munkájába. Kiemelte a képzések és gyakorlatok fontosságát, a humánerőforrás-fejlesztés jelentőségét, és szólt az igazgatóság gazdasági eredményeiről, valamint a hivatali, ellenőrzési és kommunikációs tevékenységről is. Megköszönte a katasztrófavédelem hivatásos állományának tevékenységét kiegészítő önkéntesek, valamint az együttműködő partnerek és társszervek munkáját.

A beszámolót követően meghatározta a 2024. évre vonatkozó feladatokat és megköszönte a készenléti és hivatali állomány elmúlt évi helytállását.

Gulyásné dr. Gyurka Tímea tűzoltó ezredes, a rendezvény elöljárója az igazgatói beszámolót követő értékelésében elmondta, a vármegyei katasztrófavédelem teljesítménye kivételes lett a 2023-as évben. Kiemelte, hogy a Veszprém vármegyei területi szervezet bebizonyította, hogy mindig lehet mindent jobban csinálni. Tolmácsolta a főigazgató köszönetét azért a munkáért, mely hozzájárult a tavalyi évi eredményekhez.

Fotó: Csondor Henrietta tűzoltó főhadnagy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.