Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. December 26. 08:20, kedd | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Évértékelő - Csehországban 2017 Andrej Babis éve volt

Évértékelő - Csehországban 2017 Andrej Babis éve volt

Csehországban egyértelműen Andrej Babis évének minősíthető 2017. A szlovák származású multimilliárdos vállalkozóból lett politikus gyakorlatilag az egész évben a közélet figyelmének középpontjában volt,

és neve szinte le sem került a televíziók képernyőjéről, az országos napilapok első oldalairól.
Az 1954-ben született Andrej Babis számára, aki Csehország második leggazdagabb állampolgára (vagyonát mintegy 88 milliárd koronára - ezer milliárd forintra - becsüli a Forbes magazin) az év nem a legjobban kezdődött: miután januárban életbe lépett az összeférhetetlenségi törvény módosítása, miszerint kormánytagok nem birtokolhatnak nagyvállatokat és országos médiákat, a pénzügyminiszter Babisnak speciális, úgynevezett megbízotti alapokba kellett helyeznie az Agrofert holdingot és a szintén tulajdonában lévő sajtóorgánumokat, köztük a Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny befolyásos országos napilapokat.

Bár ennek megtétele után Babis formálisan már megfelelt a törvény követelményeinek, a cseh politikai színtér szinte minden pártja és a média nagyobbik része továbbra is támadta, minek következtében a politikus májusban távozni kényszerült a koalíciós kormányból. Folyamatos bírálatok érték múltbeli tevékenysége miatt, elsősorban azt vetik szemére, hogy a rendszerváltás előtt állítólag együttműködött a kommunista állambiztonsággal és tíz éve jogtalanul jutott uniós pénzekhez.

Ez a Gólyafészek nevű szabadidő központ ügye. A gólyafészek építésének éveiben, 2007-ben és 2008-ban a cseh sajtó szerint az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa akkor Andrej Babis volt. Ezután a cég ismeretlen tulajdonba került, minek következtében - mint kisebb vállalkozás - jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kaphatott volna uniós támogatást. A Gólyafészek 50 millió cseh koronás (580 millió forint) uniós támogatást szerzett. Néhány, a pályázatban meghatározott év után újra az Agrofert része lett. Az ügyet az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálja.

A cseh rendőrség bűnügyi eljárást indított Babis ellen, a politikust uniós támogatással való visszaéléssel vádolják. A képviselőház Babist megfosztotta mentelmi jogától és kiadta a rendőrségnek. Az októberi választásokon Babis új mandátumot szerzett, de a rendőrség ismét kérte a parlamenttől az időközben miniszterelnökké lett politikus kiadatását. Erről azonban már csak 2018-ban születik döntés. Nem zárult le az ügynökvád sem, s Babis mindkettő miatt továbbra is a támadások kereszttüzében áll.



Babis májusban minden követ megmozgatott azért, hogy ne kelljen távoznia a pénzügyminiszteri tisztségből, de Bohuslav Sobotka akkori szociáldemokrata kormányfő végül keresztül vitte akaratát. A prágai sajtó úgy véli: ekkor Babis, bár az általa vezetett ANO mozgalom tagja volt a kormánykoalíciónak, tulajdonképpen arra kapott lehetőséget, hogy attól kezdve már kormánykoalíciós partnereit is támadhassa, bírálhassa és minden erejét a választási kampányra fordíthassa. Az eredmény nem maradt el: az ANO magasan megnyerte az októberi választást és a 200 tagú alsóházban 78 mandátumot szerzett. Andrej Babis, az ANO elnöke, decembertől Csehország új kormányfője és nem győzi hangsúlyozni: úgy kapott bizalmat a választóktól, hogy azok ismerték a politikai ellenfelei által az ellene felhozott vádakat.

A büntetőeljárás esetleges felújítása miatt azonban úgy néz ki, hogy az ANO elnöke - legalábbis az első próbálkozásra - nem fog tudni többségi támogatottságú kormányt felállítani. Szinte minden párt elutasította. Kisebbségi kormánya, amely az ANO képviselőiből és független szakemberekből áll, január 10-én terjeszti a parlament elé programját és kér bizalmat maga iránt. Milos Zeman államfő, aki Babis nagy szövetségesének számít, már előre jelezte: amennyiben megbukna az első kormányalakítási kísérlet, a második körben is Babist fogja megbízni a kabinet megalakításával. Egyes vélemények szerint ez már sikeres lehet, de a siker nem vehető biztosra.

Andrej Babis tehát eddigi közéleti karrierje csúcsára érkezett. A 2017-es év azonban Csehország számára is sikeresnek minősíthető. A gazdaság jól teljesít, s az eddigi eredmények szerint négy százalék körüli GDP-növekedés várható. A reálbérek gyorsan emelkednek, az országos átlag 29 ezer korona (334 ezer forint) körül van, míg a munkanélküliség négy százalék alá csökkent. Bár a társadalom politikailag megosztott, vagy inkább sokrétű, a szociális feszültség minimális, s az országban nyugalom honol.

Bár Csehországban nincsenek illegális bevándorlók, a prágai kormányzat következetesen tartja a visegrádi négyek közös vonalát, és az Európai Unióban elutasítja a kvótákat. Brüsszel emiatt Csehország ellen (Magyarország és Lengyelországgal ellen is) kötelezettségszegési eljárást indított. Babis személyes találkozót kért Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől, hogy megpróbálja meggyőzni őt Prága (és a V4-ek) álláspontjának helyességéről.

Csehország ugyan elutasítja az illegális bevándorlást, de támogatja és ösztönzi a munkaerőbehozatalt, elsősorban Ukrajnából. Csehországban jelenleg már mintegy 550 ezer külföldi él, s a gazdasági kamara szerint sürgősen legalább további 200 ezer idegenre lenne szüksége a cégeknek. Ezt Andrej Babis is támogatja.

A cseh-magyar kapcsolatok 2017-ben is probléma mentesek és jól fejlődtek, amit Áder János államfő decemberi hivatalos látogatása is bizonyított. A kereskedelmi forgalom értéke nyolcmilliárd euró körül mozog. A mintegy tízezres csehországi magyarságot a cseh kormányzat is támogatja. Legnagyobb szervezetük, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége képviselve van a prágai kormány mellett tanácsadóként működő kisebbségi tanácsban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése