Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. November 04. 11:14, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Esterházy-kastély: Elkészültek a felújítással

Esterházy-kastély: Elkészültek a felújítással

Tavasztól várja a látogatókat a több mint 2 milliárd forintból megújuló pápai Esterházy-kastély. A beruházás eredményeként a kastély homlokzata mellett 3600 négyzetméternyi belső teret újítanak fel.

Németh Tamás elmondta, hogy a műszaki átadás megtörtént, a kastély rekonstrukciójakor az egykori barokk környezetet teremtették újra, kicserélték a faburkolatokat, nyílászárókat, megújultak a falfestmények, gipszstukkók, a kőburkolat, valamint a közműhálózat és a fűtési rendszer is. A kastély kétezer négyzetméteres belső udvara homokkő térburkolattal gazdagodott.

Az igazgató hozzátette: a beruházás csaknem 1,9 milliárd forint európai uniós támogatásból, 276 millió forint kormányzati és mintegy 150 millió forint önkormányzati forrásból valósul meg.

Németh Tamás felidézte, hogy 2011-ben kezdődött meg a rekonstrukció a kiemelt múzeumi terek megújításával. A 267 millió forintos beruházás keretében a kastély hét emeleti helyisége újult meg és nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, valamint kialakították a földszinti kiszolgáló tereket.Hozzátette: a jelenleg folyamatban lévő második ütem várhatóan a következő esztendő januárjában zárul, a látogatók előtt pedig tavasszal nyílik meg teljes pompájában a megújult műemlék épület.


Unger Tamás alpolgármester és Baloghné Uracs Marianna, a JMSZK vezetője tekintik meg a hétvégi Szent Márton Napi Újbor Ünnepének helyszínét

Boros Katalin, a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: élményközpont várja 2015 tavaszától a látogatókat a pápai kastélyban. Az Élő kastély program keretében a barokk hétköznapokba tekinthetnek be a főúri enteriőr-kiállításra jegyet váltók. Folytatódnak a módszertani foglalkozások is, amelyek a barokk világába kalauzolják a gyerekeket játékos formában.Hozzátette: új és különleges elem lesz a marionett bábszínház és a kézműves műhely. A 3D-s vetítőteremben az egykori vár, a város és a kastély történetéről szóló filmeket mutatnak be, itt kap helyet a játszóház is.

Az ügyvezető elmondta azt is, hogy bár az ünnepélyes megnyitót 2015 tavaszára tervezik, az elkészülő attrakciókat addig is látogathatják a vendégek. A jövő évben emlékeznek meg a 300 éve született Esterházy Ferencre is - fűzte hozzá Boros Katalin.

Fotó: papa-ma.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.