Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Január 22. 20:39, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Erősek vagyunk, mert mi részesei akarunk lenni a hagyománynak

Erősek vagyunk, mert mi részesei akarunk lenni a hagyománynak

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendeztek ünnepséget a JMSZK színházépületében hétfőn este. Áldozó Tamás szólt a közönséghez, majd a Virtuózok című tehetségkutató volt résztvevői adtak színvonalas műsort.

A Himnusz közös eléneklését követően Áldozó Tamás polgármester mondott ünnepi beszédet. A városvezető úgy fogalmazott, hogy amikor a kultúráról beszélünk, gyakran szinte szinonimaként használjuk a műveltség, a nyelv, a tudomány szavakat is. Bizonytalanok lehetünk a meghatározásban, de érezzük, hogy amit e fogalom alatt értünk, az valami jobbat, valami többet jelent, valami olyat, amihez igazodni illik, amihez igazodni kell. Ha pedig a magyar kultúráról szólunk, akkor annak megkerülhetetlen szelete a hagyomány, mindaz, ami ősi, ami megkülönböztet minket más hagyományoktól, más nemzetek, más népek örökségétől, ami atavisztikus, ám ősiségében is egyetemes - fogalmazott a szónok.

- A nagyvilág dolgaiban való eligazodás magunkban kezdődik - folytatta. A hagyománnyal gazdag ember gazdag azokkal a szabad vegyértékekkel is, amik nyitottá teszik az eligazodásra, más népek más hagyományainak megismerésére; a hagyományok összemérésére, a különbözőségek felismerésére, a másik kultúrájának az elismerésére. A másság elismerésére. Aki eligazodik magában, az türelmes a másikkal szemben is: ő már ismeri azt, aminek a megismerésére az a másik elindult. Aki viszont a hagyományban szegény, az nem érkezik meg sehova: aki a hagyományban szegény, az türelmetlen, aki a hagyományban szegény, az erőszakos, aki hagyományban szegény, az a saját üdvtörténetét erőlteti a másikra is. Ebben a világban nincs atavisztikus, de mivel nincs ősi, egyetemes is kevés; ha pedig mindennek híján vagyunk, bizonytalanná válik minden. Előbb az, ami magyar, aztán az, ami európai: a saját üdvtörténet elmossa a mi történeteinket, zárójelbe teszi a jelképeinket, kigúnyolja igazodási pontjainkat, hamarosan következik az idő, amikor a teremtésben túlzásnak tartja majd a jó Istent, de a több tucat genderhez képest kevesli a férfit és a nőt, Ádámot és Évát - hangzott el az ünnepi beszédben.

- Erősek vagyunk, mert mi részesei akarunk lenni a hagyománynak és oda várjuk azokat is, akik ma még más utakon járnak. Erősek vagyunk, mert igazodunk ahhoz, amit a megelőző generációk üzennek; erősek vagyunk, mert eligazodunk a világban és így nyitottak vagyunk a másra: minden másra, ami ősi és ami egyetemes, mindenre, ami magyar, mindenre, ami emberi. Isten! Áldd meg a magyart! - zárta gondolatait Áldozó Tamás polgármester.

A beszédet követően került sor a Pro Cultura díszoklevél átadására. Az idei évben Csukárdi Tibor, a Pápai Jókai Kör, valamint a Nyugdíjas Egyesület Irodalmi Színpadának tagja kapta a kitüntetést.

A Kultúra napi program elmaradhatatlan része a színpadi produkció, az idei évben a Virtuózok című tehetségkutató műsor volt szereplői mutatták meg tehetségüket a pápai színpadon. Sellei Etelka operaénekes, Kökény Tamás nagybőgőművész, Lugosi Dániel Ali klarinétművész és Váradi Gyula hegedűművész előadása magávalragadta a pápai közönséget, mely szűnni nem akaró tapssal hálálta meg a kultúrális élményt. Zongorán kísérte a fiatal zenészeket Mester Dávid zongoraművész, a Vígszínház zenei vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.

2024. Április 16. 09:15, kedd | Helyi

Kattant a bilincs - Késsel fenyegette meg élettársát a Pápa környéki faluban

Egy Pápa környéki kistelepülésen élő nő értesítette a rendőrséget 2024. április 13-án este arról, hogy családi házukban élettársa egy szóváltást követően késsel fenyegette meg.

2024. Április 16. 08:05, kedd | Helyi

Esős napok jönnek, mind járművel, mind gyalogosan körültekintőbben közlekedjen!

A meteorológiai előrejelzések alapján ma csapadékos időjárásra számíthatunk. A legtöbb problémát ilyenkor a csúszós utak és a romló látási viszonyok jelentik.