Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Január 21. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Érdemes időben beadatni az influenza elleni védőoltást

Érdemes időben beadatni az influenza elleni védőoltást

Érdemes időben beadatni az influenza elleni védőoltást, de aki most oltatja be magát, megbetegedhet még azelőtt, hogy a védettség kialakulna

- hívta fel a figyelmet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Kiemelte: különösen a krónikus betegeknél fontos a védettség; nem is elsősorban az influenza okozhat nagy problémát náluk, hanem az, hogy a vírus által kiváltott megbetegedés miatt súlyosabb lesz az alapbetegségük. Emellett a gyengébb immunrendszerű gyerekeknél és az időseknél javasolt mindenképpen a védőoltás, de egy teljesen egészséges szervezetben is kiválthat az influenza súlyos szövődményeket - hangsúlyozta.

A bárányhimlő elleni védőoltásról a szakértő elmondta: jelenleg választható, receptre, pénzért kell megvenni a gyógyszertárban, így tudja a gyermekorvos beadni. Ugyanakkor még z idén ősszel bekerül a kötelező oltási rendbe, a 15 hónapos gyerekek az eddig is meglévő kötelező oltások mellett a bárányhimlő elleni oltást is meg fogják kapni igyenesen.

Az oltás egyébként bármilyen korban beadható. A terhesség alatt megkapott bárányhimlő súlyos következményekkel járhat, ezért kiemelten fontos az oltás azoknál a fiatal nőknél, akik gyermeket szeretnének és korábban nem voltak bárányhimlősek - tette hozzá Póta György.

Címkék: influenza, oltás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt