Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Október 08. 14:03, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Engedélyezte az önkormányzati hitelfelvételt a központi kormányzat

Engedélyezte az önkormányzati hitelfelvételt a központi kormányzat

Több mint 1 milliárd forintot vesz fel a pápai önkormányzat, fejlesztések megvalósításához.

Áldozó Tamás polgármester felidézte, a korábban elnyert TOP-os projektek kapcsán több esetben forráshiánnyal találkoztak, ezért ahhoz, hogy a tervek megvalósulhassanak, hitelfelvételből pótolják ki a költségeket. A hitelfelvételt a központi kormányzatnak is engedélyeznie kell, az erről szóló határozatot a mai napon kapta kézhez a városvezetés. Ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy a részben hitelből finanszírozni kívánt projektek is megindulhassanak.

Az 1,1 milliárd forintos hitelfelvételből finanszírozzák többek között

  • a kastélykapu és kerítés újjáépítését célzó projektben az új kapuk - a fő kapu, valamint a szabadtéri színpad bejáratánál egy nagy és egy gyalogos kapu - kovácsoltvas munkáinak az elvégzését, több mint 100 millió forint értékben
  • A tapolcai övárok rekonstrukcióját 40 millió forint értékben, mely a Tapolca vizének a Bakonyér medrébe való átvezetéséhez szükséges
  • A Hatodik utcai járdaépítést, 30 millió forintból
  • Parkolóépítést a Bajvívó tér helyén, több mint 110 millió forintért
  • A Huszár lakótelepi orvosi rendelő környezetének a rendezését, 37 millió forintért
  • Ingatlanvásárlást, a Zöld Város II. projekt megvalósításához. A Külső-Várkert megújításához szükség van területvásárlásra, a Termálvízhasznosító Zrt. tulajdonában lévő ingatlanért 270 millió forintot költ a város.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy egyes beruházásoknál az önkormányzat saját forrás bevonásával egészítette ki a költségeket, így a Korvin utca megújításához 70, a várkerti parkolóban épülő elektromos töltőállomáshoz 20 millió forinttal járul hozzá.

Újabb hitelfelvételre is szükség lesz

Áldozó Tamás hangsúlyozta, a pápai önkormányzat helyzete egyáltalán nem egyedi, nagyon sok település fordult hitelkérelem jóváhagyásával a kormányzathoz. Sőt, a pápai önkormányzatnak egy második hitelkérelmi szándékot is meg kell majd fogalmaznia, a mostaninál magasabb összegben. - A városnak van mozgástere. Azt kell eldönteni, hogy mit akarunk beruházásra fordítani. Vannak olyan értékes ingatlanjaink, amelyek értékesítésével is előteremthető lenne ez az összeg, de nem biztos, hogy az a jó út, ha ezektől az ingatlanoktól megszabasulunk. Sokkal jobb, ha hitelt veszünk fel és olyan beruházásokat valósítunk meg, amelyek részben megtermelik a hitel visszafizetésének a fedezetét - utalt a városvezető például az energetikai korszerűsítésekre.

A sajtótájékoztatón megtudtuk, a pénzintézet nagyon szigorú hitelminősítést végzett el a pápai önkormányzatnál és azt állapította meg, hogy a szóban forgó összegnél jóval nagyobb összeg kezelése, visszafizetése sem okozna problémát. - Ez a tendencia lényegesen különbözik attól a hitelfelvételi konjunktúrától, ami a 2006-2007 környékén volt tapasztalható az önkormányzatoknál és azok lényeges eladósodásához vezetett. Forint alapon, nagyon kedvező kamatkörnyezetben, fix kamat kikötésével, nem működésre, hanem fejlesztések finanszírozására vesszük fel a hitelt - hangsúlyozta a városvezető.

Korábban elhangzott, a hitel törlesztését2021-ben kell megkezdeni. A futamidő 15 év, mely a városnak évi 110 millió forintjába kerül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.