Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Január 22. 15:13, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Emlékfal tiszteleg a néhai pápai helytörténészek emléke előtt

Emlékfal tiszteleg a néhai pápai helytörténészek emléke előtt

Ma délután leplezték le azt az emlékfalat a Jókai Mór Városi Könyvtárban, mellyel a pápai helytörténeti kutatóknak állítanak emléket.

Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros köszöntötte a szép számú egybegyűltet, a könyvtár olvasótermében. - Felbecsülhetetlen az a munka, amit a helytörténeti kutatók végeznek. Cél a helyi múlt értékeinek feltárása, őrzése és továbbadása. Műveik alapul szolgálnak a helyi emlékezet megőrzésének, ezáltal pedig a helyi identitás erősítésének - fogalmazott a könyvtáros beszédében, köszönetet mondva László Szabolcsnak, az emlékfal ötletgazdájának és azoknak, akik megvalósították a gondolatot.

Áldozó Tamás polgármester arról beszélt, hogy mit jelentett az emlékfalra írt tizennégy név, ez a tizennégy nagyszerű ember a városnak. - Egy dologban valamennyien megegyeztek. Abban, hogy nagyon szerették Pápát. Éppen ezért sohasem voltak restek, hogy ezért a városért dolgozzanak - fogalmazott a városvezető hozzátéve, a hagyomány pontos ismerete szükséges ahhoz, hogy a saját kultúránkat, saját örökségünket meg tudjuk különböztetni minden más örökségtől, ez tesz alkalmassá bennünket arra, hogy büszkék legyünk arra, amit örököltünk.

Lászlóné Füredi Evelin, László Szabolcs felesége képviselte férjét, az emlékfal ötletgazdáját a rendezvényen. Megtudtuk tőle, hogy férje nagyon jó barátságot ápolt Fejes Sándorral. A helytörténész halála után úgy érezte, hogy az életét és munkásságát be kellene mutatni, hogy az utókor számára is megismerhető legyen. Innen jött az emlékfal gondolata, melyhez Hermann István könyvtárigazgató partner volt, így a könyvtár falai között kaphatott méltó helyet az emlékfal.

Az emlékfalon Somfainé Pados Mária, Dr. Mithay Sándor, Jelencsik Sándor, Németh Tibor, Rajczi Pál, Szalai Antal, Erdélyi Gyula, Kövy Zsolt, Nádasdy Lajos, Dr. Tungli Gyula, Dr. H. Szabó Lajos, Fejes Sándor, Heitler László és Huszár János neve szerepel.

A könyvtár előadótermében kiállítás mutatja be az emlékfalon szereplő helytörténészek életútját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.