Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 07. 07:47, kedd | Helyi

Emlékezés a pszichoanalízis hazai megteremtőjére

Emlékezés a pszichoanalízis hazai megteremtőjére

A pszichoanalízis magyarországi történetének neves kutatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Erős Ferenc látogatott a minap Pápára.

Az ismert és elismert tudós felkereste Ferenczi Sándor (1873—1933) idegorvos, az egykori pápai honvéd huszár ezred katonaorvosa, valamint az 1915-ben őt Pápán meglátogató világhírű professzor, Sigmund Freud (1856-1939) emlékére öt esztendővel ezelőtt, 2007 augusztusában állított márvány-emléktáblát a volt Helyőrségi Klub Huszár lakótelepi épületében; illetve megtekintette a kastélyt is, amely egy ideig - az első világégés alatt - szálláshelyül szolgált a magyarországi pszichoanalízis megteremtőjének, vezéralakjának, Ferenczi Sándornak.
Ferenczi élettörténetével, munkásságával Erős Ferenc évtizedek óta foglalkozik, több kötetben is publikálta kutatásait. Ferenczi pápai éveit elsősorban a Freuddal folytatott levelezéséből ismerjük. Azokon túl, hogy a levelekből mély betekintést lehet nyerni a pszichoanalízis magyarországi recepciójának történetébe, a pápaiak számára is érdekes, fontos, hasznos részleteket ad a város I. világháborús időszakáról, az Esterházy-családról és nem utolsó sorban a honvéd huszárokról.

Négy esztendővel ezelőtt Ferenczi pápai időszakáról egy különálló kiadvány is napvilágot látott Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta összeállításában Erős Ferenc ajánlásával "Két tudós Pápán" - címmel.

A hadtörténeti levéltárban őrzött, 1916-ban kelt "minősítési leírás" szerint Ferenczi, mint pápai ezredorvos elfojtott egy tífuszjárványt; de nemcsak ez az egyetlen fennmaradt dokumentum a Ferenczi és Freud világháború alatti levelezésén túl. 1915-ből két pápai fotó is fennmaradt Ferencziről. Az egyiken Ferenczi pápai ezredorvosi ruhában, a kastély egyik repkénnyel befuttatott ablaka előtt áll, a másik pedig egy Freuddal közös - feltételezhetően - kastélyparkbeli, patakpart szélen ücsörgős felvétel.

Ferenczi Pápán kezdte lefordítani magyarra Freud fontos műveit: a "Három értekezés a szexualitás elméletéről"-t, az "Über den Traum"-ot. És a legfontosabb, a legmeghatározóbb dolog is Pápán történt: a világ első lovas analízise!
1915 elején, a huszárlaktanya udvarán parancsnokát, a galíciai fejsérülése óta neurotikus Barthodeiszky Gyulát vette lóháton analízisbe.
Tehát Pápa nemcsak a Pápán "született" Petőfivel, de a világhíres Ferenczivel is büszkélkedhet, akit bizony Európában és a tengerentúlon igen-igen nagyra tartanak Freud mellett a pszichoanalízis megteremtésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.