Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. December 30. 07:48, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emelik a tömegközlekedés díjait a jövő évi áfaemelés miatt

Emelik a tömegközlekedés díjait a jövő évi áfaemelés miatt

Emelkedik januártól a vonatjegyek és a buszjegyek ára is - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A közösségi közlekedés díjait azért növelik, hogy így kompenzálják a jövő évi áfaemelést.

A rendeletben meghatározott díjak átlagosan mintegy 1,6 százalékkal emelkednek 2012. január elsejével. A jövő évtől nem kell regisztrációs jegyet váltaniuk a közösségi közlekedésben szociálpolitikai alapon díjmentesen utazóknak.

Mintegy 1,6 százalékkal emelkednek január elsejétől a közösségi közlekedés tarifái - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön. A jegy- és bérletárak emelkedését a tárca a jövő évi áfaváltozással indokolta, áremelés nélkül ugyanis a 27 százalékos áfakulcs miatt csökkenne a vasút- és busztársaságok bevétele.

Ezzel egyidőben eltörlik a regisztrációs jegyet, amelyet eddig azoknak kellett kiváltaniuk, akik ingyen használták a tömegközlekedést. A rendszer azért szűnik meg, mert elkészültek a díjmentes utazásokról szóló felmérések, s a rendszer további fenntartása nem indokolt - írja a minisztérium. A regisztrációs jegytípus megszüntetésével a szolgáltatók évi több százmillió forint kiadástól mentesülnek.

A szociálpolitikai alapon díjmentesen utazókat (pl. 6 év alattiak, 65 év felettiek) 2010 márciusától regisztrációs jegy váltására kötelezték a helyközi közösségi közlekedésben. A regisztrációs jegyre alapozott statisztikák, a díjmentes utazásokkal kapcsolatos felmérések elkészültek, a rendszer további fenntartása ezért nem indokolt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tömegközlekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.