Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 16. 13:32, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Elzárt települések, leállt közlekedés

Elzárt települések, leállt közlekedés

Több mint ezer helyszínen kellett beavatkoznia a katasztrófavédelemnek, százezer ember maradt áram, tízezer ember vízszolgáltatás nélkül. Több mint nyolcezer embert kellett elhelyezni átmeneti szállásokon. Több megyében sok fő- és mellékút vált járhatatlanná a hófúvások miatt. Nyolc megyében piros riasztás van érvényben. A vonatok késnek, a buszok egy része el sem indul.

Útinform: 06-1-336-2400
Központi segélyhívó: 112
MÁVDIREKT: 06-40-49-49-49

Budapesti Különleges Mentők (Budapesten és vonzáskörzetében tudnak segíteni): 06-30-9867-812
Fejér megyei rendőr-főkapitányság ingyen hívható zöldszáma: 06-80-200-607
Fejér megyei katasztrófavédelem: 06-22-512-150
Veszprém megyei katasztrófavédelem: 06-88-620-800

Folyamatosan szerkesztett térkép a segítségnyújtást ajánló civilekről!

****

Szombat éjszaka óta nincs elzárt település az országban, de 24 alsóbbrendű mellékút felszabadításán még dolgoznak - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap reggel az MTI-vel.

A szakemberek a korábbi hófúvások, havazások és reggeli fagyok utolsó nyomait is igyekeznek eltüntetni a 30 ezer kilométeres országos közúthálózatról.
Emlékeztetnek arra, hogy péntek késő délután még csaknem 200 járhatatlan út volt, vasárnap reggelre viszont már csak 24, vagyis a hófúvások elállta után több mint 170 utat tett járhatóvá a közútkezelő. A társaság munkagépei éjszaka és a reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak, illetve dolgoznak az utak felszabadításán, Fejér megyében egy, Komárom-Esztergomban 14, Veszprém megyében három, Győr-Moson-Sopronban, Somogyban és Tolnában pedig egyaránt kettő-kettő út járhatatlan még - írják.
A közútkezelő munkatársai a már járhatóvá tett utakon is folyamatosan dolgoznak, mivel a korábbi hófúvások és havazások nyomán Komárom-Esztergom megyében, valamint Sárbogárd és Marcali környékén jégbordásak, Veszprém térségében pedig hóbordásak a főutak.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának vasárnap reggeli jelentése alapján a mellékutak Komárom-Esztergom és Somogy megye területén, valamint Győr, Csorna, Pápa, Sárbogárd és Solt környékén többnyire jégbordásak, a Bakonyban hóbordásak, Tolna és Fejér megyében, valamint Sárvár és Kiskunhalas tájékán pedig letaposott havasak a mellékutak. Az északkeleti területeken Nyékládháza térségében lefagyásoktól jeges, Debrecen térségében pedig letaposott havas mellékúti szakaszokra kell számítani. Sátoraljaújhely, Vásárosnamény és Mátészalka környékén jégbordás, Nyíregyháza körül pedig deres az alsóbbrendű utak burkolata - áll a közleményben.
A közlemény jelzi, hogy a főutak ugyanakkor általában szárazak, a mellékutak Nógrád és Heves megyében, az Alföld nagy részén, a nyugati határszél közelében és Baranya megye déli felén szintén szárazak.
Az egyes területeken tapasztalható télies útviszonyok miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy vasárnap is fokozott óvatossággal vezessenek, és mielőtt útnak indulnának, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

****

A rendőrség megnyitotta az M1-es autópályát Budapesttől Hegyeshalom irányában - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata vasárnap hajnalban.

A rendőrségi honlapra feltett közlemény arra kérte a járművezetőket, hogy óvatosan, körültekintően haladjanak.
Szombat éjjel az autópálya Győr felé vezető szakaszán még a 67-es és 85-ös kilométerszelvények között dolgoztak az út járhatóvá tételén.
Az M1-es Budapest felé vezető oldalán - rendőri felvezetéssel - a forgalom már korábban megindult.

****

MTI 2013. március 16., szombat 20:31

Továbbra is komoly gondok vannak a közlekedésben az M1-es autópályán.

Az Útinform honlapján szombat este fél nyolckor közzétett tájékoztatás szerint a sztrádán Budapest felé már végig lehet közlekedni, a korábbi lezárásokat feloldották, de az óriási torlódás miatt csak lépésben lehet haladni.
Azonban az autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán sokkal rosszabb a helyzet, az M0-s autóúti csomóponttól az M19-es győri csomópontig továbbra is zárva van a sztráda, a forgalmat átterelik az 1-es főútra, de azon is lépésben araszol a forgalom.
Óriási a torlódás az M0-s autóúton az M1-es autópálya, illetve az 1-es főút felé vezető oldalon is. Több kilométeres a kocsisor, az M1-esre Hegyeshalom felé továbbra sem lehet felhajtani. Az M0-M1-csomópontban a kamionokat visszaforgatják az M7-es felé - olvasható az Útinform oldalán.
A csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat - közte autópályát is - járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, több vonalon megbénult a vasúti közlekedés, valamint számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.

****

Délután öt órára mindkét sávon, mindkét irányban helyreállt a forgalom az M1-es autópályán. A forgalmat szakaszosan engedik rá a pályára - közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának országos iparbiztonsági főfelügyelője az autópálya bábolnai lehajtójánál tartott sajtótájékoztatóján szombaton.

Kossa György tűzoltó dandártábornok elmondta: a pálya bábolnai szakaszán 110 kilométer/órás szél fújt, mely 2,5 és 5 méteres hótorlaszokat emelt, emiatt mintegy 14 ezer ember került a hó fogságába, 4000 személykocsiban és 2700 teherautóban. Tatabánya felé 30, Győr felé 15 kilométeres sor alakult ki.
A mentési munkálatokban 2000-nél több hivatásos tűzoltó és ezernél több önkéntes, illetve a polgári védelem munkatársai vettek részt. A mentést két helikopter és két tank is segítette. A katasztrófavédelem a legkritikusabb helyszínre 20 melegedőbuszt vezényelt.
Kossa György hozzátette, mindenkit orvoshoz tudtak juttatni, az M1-es pályán kialakult katasztrófahelyzetben senki nem sérült meg, nem történt haláleset.
A dandártábornok megjegyezte: a csütörtökön kezdődő ítéletidő a lakosságot nagymértékben felkészületlenül érte, annak ellenére, hogy a sajtóból előre lehetett tudni, hogy egy hidegfront érkezik, jelentős csapadékkal és rendkívüli erejű széllel.

****

Nincs már megközelíthetetlen település Tolna megyében - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az MTI-vel.

Boros Brigitta szóvivő tájékoztatása szerint minden, korábban hótorlaszokkal elzárt község egy oldalról megközelíthető, de több településre csak erőgépekkel - traktorokkal, terepjárókkal - lehet eljutni.
A közútkezelő hókotrói, hómarói folyamatosan dolgoznak azon, hogy minden község személygépjárművel is minden oldalról megközelíthető legyen - tette hozzá.

****

Zalában szombaton kora délután már csak négy út volt lezárva hóátfúvás miatt, a megyében azonban több helyen elakadtak járművek, köztük autóbusz és hótoló is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlése szerint Zalában még járhatatlan a 75-ös számú főút Alsópáhok és a zalaapáti körforgalom közötti szakasza, és a főúton továbbra is kamionstop van érvényben a 8-as és a 33-as kilométerszelvény között. Nem lehet ráhajtani a Zalaszentbalázs és Gelse, valamint a Tófej és Söjtör közötti összekötő útra, és Veszprém megye irányából nem engednek járműveket a 7333-as jelű útra.
A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján olvasható közlés szerint szombaton is több műszaki mentés miatt hívták az ügyeletet.
Paton a közútkezelő munkagépe csúszott le úttisztítás közben, és ugyanitt két kenyérszállító kisteherautó is elakadt. Zalaszabar és Zalavár között egy autóbusz csúszott le félig az útról úgy, hogy a forgalmat is akadályozta, Nemesszentandráson pedig a viharos szél miatt meglazult gyökérzetű fa dőlt villamos vezetékre, s a műszaki mentéshez a tűzoltókon kívül az áramszolgáltató szakembereire is szükség volt.

****

Vége a kamionstopnak Győr-Moson-Sopronban - közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője szombaton az MTI-vel.

Dobos Viktória hadnagy elmondta: ennek értelmében déltől ismét beléphetnek Magyarországra Hegyeshalomnál és Rajkánál a hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek. Hozzátette: az M1-es autópálya megyei szakaszán már nincsenek elakadt járművek, és Győr-Moson-Sopronban a hó miatt egyetlen autó sem vesztegel.

****

Az időjárási körülmények miatt elakadt jármű Veszprém megyében nincs, áramellátás jelenleg minden településen van, de részleges áramkimaradás lehetséges és hat település még el van zárva a külvilágtól - közölte a megyei rendőr-főkapitányság a honlapján szombat délután.

Tájékoztatásuk szerint a 82. számú főúton Veszprém és Zirc között nem haladhatnak 7,5 tonnánál nehezebb járművek, a 7301-es teljes hosszában lezárva, Veszprém felől Nemesvámos, Veszprémfajsz lakosai a lakcímük igazolása után utazhatnak tovább, Tapolca felől Vigántpetendig a helyi lakosok hajthatnak be, a 710-es főút teljes hosszában pedig baleset miatt le van zárva.
Járhatatlan a Pécsely és Balatonszőlős közötti út, a Vöröstói bekötőút, a Mencshely és Dörgicse közötti út, a Kisgörbő és Bazsi összekötő út Veszprém megyei szakasza, a sümegprágai, az ódörögdpusztai bekötőút, a Nyirád és Sümeg, valamint a Nagyvázsony és Vigántpetend összekötő út, a Nagyvázsony és Tapolca közötti út, Szápár környéke, a Csót-Lovászpatona-Tét összekötő út, a lókúti és a pálihálási bekötőút, az Olaszfalu és Felsőperepuszta közötti út és a nagydémi bekötőút - közölte a rendőrség.
Barnag, Lovászpatona, Nagydém, Lókút, Felsőperepuszta, Páliháláspuszta még mindig el van zárva a külvilágtól - írták.

****

Már csak két elzárt település van Fejér megyében, mindkét település kiszabadításán dolgoznak a közútkezelő szakemberei - tájékoztatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton az MTI-t.

Szabó-Bisztricz Anett közleménye szerint Bakonykúti és Kislók megközelíthetetlen közúton.
A főutak szombaton délelőtt felszabadultak. Ideiglenesen a 81-es úton Magyaralmás és Söréd között kisebb fennakadásokra lehet számítani műszaki mentések miatt.
Mintegy húsz alsóbbrendű út vagy útszakasz még mindig le van zárva.

****

Még nyolc út van lezárva Győr-Moson-Sopronban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat délutáni tájékoztatása szerint.

A Pécsi Norbert Sándor szóvivő által kiadott összegzésben az olvasható: minden esetben négy- és ötszámjegyű szakaszokról van szó, jellemzően Győr és Pannonhalma térségében.

****

Minden utat sikerült járhatóvá tenni szombaton Bács-Kiskun megyében - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője szombat délben az MTI-t.

Kovács Andrea hangsúlyozta: a megyében nem volt olyan település, melyet ne lehetett volna megközelíteni a havazás idején.
Csütörtökön kezdődött a rendkívüli, télies időjárás, szombat reggel még három út volt járhatatlan a megyében hóátfúvások miatt.

****

MTI 2013. március 16., szombat 10:00

Megindult a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalom felől Budapest irányában - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szombat délelőtt a police.hu oldalon.

Az ORFK hajnalban arról számolt be, hogy a rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M1-es autópályának az országhatártól Budapest felé tartó teljes szakaszát, később azonban ismét lezárták a sztráda főváros felé vezető oldalát az M19-es kereszteződésnél, a 107-es kilométernél.

****

MTI 2013. március 16., szombat 9:46

A rendőrség tájékoztatása szerint javul a helyzet az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán, szakaszosan már felengedik a járműveket a sztrádára a 81-es, a 82-es és a 83-as útról Budapest felé.

Tóth Gabriella sajtóügyeletes jelezte: mivel az autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszain még előfordulhatnak hóátfúvásos területek, folyamatosan tisztítják az utat, ami lassítja a forgalmat.

****

MTI 2013. március 16., szombat 8:26

Rendőrség: Győr felé ne hajtsanak fel az M1-es autópályára!

Torlódás alakult ki az M1-es autópálya Győr irányába vezető oldalán Tatabánya-Újvárosnál, a rendőrség ezért azt kéri, hogy az arra tartók ne hajtsanak fel az M1-es autópályára - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-vel.

Racsné Galambos Gréta elmondta, hogy a forgalmat az újvárosi lehajtónál az 1-es számú főútra terelik.

****

Teljes pályazár van az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán az M19-es kereszteződésnél, a 107-es kilométernél - tájékoztatta a rendőrség szombat reggel az MTI-t.

A sajtószolgálat közölte: hókotrók tisztítják az utat, illetve a rendőrség folyamatosan szállítja az autópályára azokat a tulajdonosokat, akiknek járműve az autópályán vesztegel. Emiatt nem lehet közlekedni a főváros irányában.
A lezárást a 112-es kilométernél lehet elkerülni Győrszentiván felé. Az 1-es számú főút Komárom-Esztergom megyei szakasza egy sávon járható. A szárligeti elágazásnál történt baleset okozta torlódás felszámolás alatt van, itt rendőri irányítás mellett megindult a forgalom.
A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kéri azokat, akiknek járműve az autópályán vesztegel, hogy a 06-34/517-777 és a 06-20/224-27-22-es telefonszámon jelentkezzenek, hogy rendőri segítséggel elszállíthassák a gépkocsikat.

****

A Volánbusz szombaton rendkívüli közlekedési rend szerint indítja járatait - közölte a társaság péntek este az MTI-vel.

A Budapestről induló távolsági járatok a Nyugat-Dunántúl - Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy,Vas és Zala megye - kivételével a tervek szerint az útviszonyok függvényében a menetrendben meghirdetett időpontban indulnak.
Nem indul ugyanakkor 19 nyugat-dunántúli járat, például a Budapest-Hévíz-Zalaegerszeg, a Budapest-Veszprém-Ajka, a Budapest-Veszprém-Szombathely, a Budapest-Bakonybél-Pápa, illetve a Budapest-Kisbér vonalon. Emellett részlegesen nem közlekedik három járat Veszprém és Székesfehérvár, illetve Veszprém és Zirc között.
Számos járat menetrend szerinti közlekedése az M7-es autópályán kialakult helyzettől függ (például Budapest-Kaposvár, Budapest-Nagyatád, Budapest-Zalakaros-Nagykanizsa, Budapest-Hévíz-Zalaegerszeg vonal). Más járatok akkor indulnak, ha a 8-as főút sem lesz lezárva (például Budapest-Veszprém, Székesfehérvár-Budapest, Veszprém-Budapest vonal). A kisbéri járatokat az M1-es autópálya és 1-es főút megnyitása esetén indítják.
Ha az autópályákon nem lehet haladni szombat reggel, akkor a társaság autóbuszai nem indulnak el. Az Alba Volán, a Bakony Volán, a Balaton Volán, a Kapos Volán, a Kisalföld Volán, a Somló Volán, a Vértes Volán és a Zala Volán Budapestről induló járatai abban az esetben közlekednek, ha Budapestre menetrend szerint megérkeznek - áll a közleményben.

****

MTI 2013. március 15., péntek 19:23

Nagyrészt helyreállt a buszközlekedés péntek délutánra Győr-Moson-Sopron megyében, de néhány vonalon továbbra sem közlekednek a járatok - közölte a Kisalföld Volán a honlapján.

A tájékoztatás szerint sem Győrben, sem Sopronban nincsenek fennakadások a helyi buszközlekedésben. A megyeszékhelyen féltucatnyi járat marad vagy maradt ki pénteken. A helyközi forgalom Kapuváron és Mosonmagyaróváron lényegében zavartalan, Csornáról Acsalag, Földsziget, Páli és Vág településekre nem indulnak buszok.
Sopronba péntek reggel több távolsági járat nem érkezett meg, így azok vissza sem indulnak, Győrből délután három órakor "néhány irányban" megindult a közlekedés, de ezt három és fél órás kihagyás követte. Jelenleg nincs autóbusz-közlekedés a Győr-Mezőörs-Kisbér, a Győr-Tápszentmiklós, a Győr-Tényő-Sokorópátka és a Győr-Győrújbaráthegy vonalon - közölték.

****

MTI 2013. március 15., péntek 19:21

Kilencre csökkent az elzárt települések száma péntek estére Veszprém megyében - közölte a megyei rendőr-főkapitányság a honlapján. A 8-as főúton a 72-es főút elágazójától Várpalota irányában a hajmáskéri, az ösküi, a litéri, a sólyi, illetve a várpalotai lakosok csak lakcímkártya felmutatása után utazhatnak tovább, míg Veszprémtől Bakonygyepesig a 8-as főúton korlátozás nélkül lehet haladni.

A rendőrség tájékoztatása szerint Pécsely, Lókút, Pálihálás, Felsőpere, Jásd, Tés, Szápár, Csetény, Bakonynána még el van zárva a külvilágtól. (Péntek délelőtt az elzárt települések száma még tizenöt volt a megyében.)
Veszprém és Zirc között a 82-es főúton a 7,5 tonnás teherautók számára forgalomkorlátozás van érvényben. Zirctől teljes az útlezárás Győr felé, Veszprémtől Balatonfüred, Balatonalmádi felé szabadon járhatóak az utak, míg Balatonfüred felől Pécsely megközelíthetetlen.
Késő délutántól fel lehet hajtani mindkét irányból az M7-es autópályára - tették hozzá.
Le van zárva a Tapolca és Gyulakeszi közötti út, a 7301-es út teljes hosszában (Veszprém-Tapolca), a Sümeg és Devecser közötti 7324-es út, a Tótvázsony és Balatonszőlős közötti 7304-es út, az Óbudavár és Szentantalfa közötti út, a Devecser, Kolontár és Ajka közötti 7339-es út, a 8301-es út a Zirc-Akli és Pénzesgyőr közötti szakaszon, a 8302-es út Nagygyimót után, a 8303-as út Homokbödöge után, a 8305-ös út Vaszar után, valamint a 8216-os út Nagyesztergár után - áll a rendőrség közleményében.
Tájékoztatásuk szerint a 8-as főutat Ajka-Bakonygyepestől - Vas megye irányában - lezárták a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek előtt.
Járható viszont a 8308-as út Adásztevelig, a 8402-es út Pápakovácsiig, a 8403-as út Dákáig a helyi lakosok számára - tájékoztatott a rendőrség.

****

MTI 2013. március 15., péntek 17:43

Az M1-es autópálya Tata-Tatabánya-Budapest szakaszát megnyitották a forgalom előtt - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon pénteken délután.

A közlemény szerint az 1-es számú út ismét járható Győr felé, és felszabadult az Ács és Komárom közti útszakasz is.
Az autópályáról a 93-as szelvénynél - Bábolna közelében - a rendőrség letereli a forgalmat.

****

MTI 2013. március 15., péntek 17:36

A rendkívüli időjárási körülmények miatt jelenleg az ország tizenhárom megyéjében vannak járhatatlan utak - olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. péntek délután az MTI-hez eljuttatott összesítésében.

E szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas, Baranya, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Tolna, Komárom-Esztergom, Zala és Somogy megyében csaknem 170 útszakasz járhatatlan. Emellett Zala, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyében több település megközelíthetetlen.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt írta: továbbra is változó intenzitással havazik az északi országrészben Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területén, a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön. A fő- és mellékutak havasak, latyakosak.
Mint kiemelték: a 7-es főúton Székesfehérvár és Polgárdi között csak Siófok felé lehet haladni, a főváros felé tartó oldal még zárva van. Sokfelé a hátrahagyott és hóval befújt járművek okoznak óriási gondot az utak felszabadításában - írták.
"A havaria helyzetre való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyomatékosan kéri az autósokat, hogy a hófúvásokban érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak!" - hangsúlyozta Pécsi Norbert Sándor, a társaság szóvivője közleményében.

****

MTI 2013. március 15., péntek 17:34

Fejér megye rendőr-főkapitánya feloldotta a gépjármű-vezetési tilalmat az egész megyében, ugyanakkor a kamionstop vasárnap estig érvényben marad – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-vel.

Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint a példaértékű összefogásnak köszönhetően, illetve a szél mérséklődése miatt a megyében már csak három helyszínen vannak elakadt gépjárművek, illetve roncsok az utakon. Az M7-es autópálya Balaton irányába vezető oldalán a csütörtök délutáni halálos tömegbaleset roncsainak elszállítása, valamint az út tisztítása zajlik, ezért azt a szakaszt a járműforgalom előtt csak később fogják megnyitni.
A 64-es úton Enying és Dég között mintegy 15 gépkocsi vesztegel. Az utasok melegedőben vannak, a műszaki mentés és az út megtisztítása folyamatban van.
A legkritikusabb helyzet a 81-es úton, Söréd és Magyaralmás között van, ahol több mint száz gépkocsi akadt el. Vannak olyan utazók, akik jelenleg is járműveikben tartózkodnak. Az elakadt autóbuszokból mintegy háromszáz embert péntek hajnalban Sörédre szállítottak, onnan tovább viszik őket Mórra. Amennyiben nem móri lakosok,
vonattal tovább tudnak utazni.
Fejérben még kilenc település - Zámoly, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Újbarok, Gánt, Kincsesbánya, Mány - van elzárva a külvilágtól.

****

MTI 2013. március 15., péntek 17:22

Ismét járható a 86-os főút Páli és Beled között – tájékoztatta a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei szóvivője pénteken délután az MTI-t.

Dobos Viktória hadnagy jelezte: továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy ne induljon útnak a megyében.
A rendőrség csütörtökön közölte, hogy a hófúvások miatt részleges kamionstopot vezettek be a 86-os út ezen szakszán. Későbbi tájékoztatás szerint a két település között keresztbefordult, elakadt járművek tették lehetetlenné a közlekedést.

****

MTI 2013. március 15., péntek 17:21

Péntek délután megszűnt a járműforgalom korlátozása a zalai gyorsforgalmi utakon - tájékoztatta a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke az MTI-t.

Rigó Csaba kormánymegbízott közlése szerint 17 órakor oldották fel a még csütörtökön elrendelt korlátozást, vagyis a személyautók és teherjárművek egyaránt elindulhattak az M7-es autópályán, az M70-es autóúton és a 86-os főúton Rédics közelében.
A zalai védelmi bizottság a kialakult rendkívüli időjárási helyzet miatt csütörtökön 14 órától a 7,5 tonna összsúlyt meghaladó teherjárművek közlekedését tiltotta meg a horvát és a szlovén határ térségében. Csütörtök este 19 óra után viszont már mindenféle járműforgalmat leállítottak az M7-es autópályán a Somogy-zalai megyehatártól Letenyéig, valamint az M70-es autóút teljes hosszában a számtalan baleset és elakadás miatt.

****

MTI 2013. március 15., péntek 17:20

Megindulhatott a forgalom péntek délután az M7-es autópálya somogyi szakaszán is, a megyében még mindig több útszakasz járhatatlan, a barcsi határátkelőhelyen Horvátország feloldotta a tehergépkocsikra egy napja bevezetett súlykorlátozást - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

Orbán Zoltán tájékoztatása szerint Somogyban továbbra is lezárva tartják a Szulok-Homokszentgyörgy, az Iharosberény-Böhönye, a Tab-Kapolypuszta és a Balatonendréd-Lulla-Tab közötti útszakaszt.
Nem közlekedhetnek járművek Kaposvár környékén a 6105. számú úton, a 61-es elkerülő úton, a 61-es út Kaposfő-Nagybajom közötti szakaszán, továbbá Kadakút-Bárdudvarnok, illetve Büssü-Kisgyalán között.
Továbbra is elzárt településnek számít Edde község. A 65-ös főúton a forgalom Tolna megye irányába műszaki mentések miatt feltorlódott - közölte a sajtóreferens.

****

MTI 2013. március 15., péntek 16:32

Megnyitották a Pápáról kivezető utat Veszprém megyében - közölte a megyei rendőr-főkapitányság péntek délután a honlapján. Balatonfüred Aszófő és Pécsely felől megközelíthetetlen, Ajka térségében az összes mellékút járhatatlan, a 7-es főút Veszprém felől sem Székesfehérvár, sem Siófok irányába nem járható.

A közleményben azt írták: a 7,5 tonnánál nehezebb járművek továbbra sem hajthatnak rá a 83-as és a 82-es főútra, érvényben van az M7-es felhajtó lezárása Balatonvilágosnál, a Tapolca és Gyulakeszi közötti zárás, a Veszprémből kivezető utak zárva vannak, ahogy a 8-as főút is Devecsernél Vas megye irányában.
A rendőrség tájékoztatása szerint Tapolca és Zalahaláp között ideiglenesen járható az út, de azt javasolják, hogy aki teheti, a rossz útviszonyok miatt ne válassza ezt a szakaszt. A 7301-es és a 710-es út továbbra is le van zárva, és ismét elrendelték a 8-as főúton a 72-es út kereszteződésétől Hajmáskérig tartó szakasz lezárását.
A Pápáról kivezető utakat fokozatosan megnyitották az arra haladók előtt, így járhatóvá vált a 8404-es út Külsővatig, a 83-as Tétig, a 8406-os Nagyacsádig, a 8408-as Ihászig, a 8308-as Adásztevelig, a 8402-es út Pápakovácsiig - közölte a rendőrség.
Le van zárva a Balatonfüred és Balatonszőlős közötti 7338-as út, a Devecsertől Noszlop felé vezető 8402-es út, a Tótvázsony és Balatonszőlős közötti 7304-es út, Balatonfűzfőnél és Balatonakarattyánál a 710-es számú elkerülőút, a 8-as főút Bakonygyepes irányából Veszprém felé (így a 83-as főút sem közelíthető meg), a 7324-es út Devecser és Káptalanfa között, a Devecser, Kolonár és Ajka közötti 7339-es út, a 83-as út Veszprém felőli oldala, a 8-as főút Veszprém és Várpalota között (várhatóan szombat reggelig) - olvasható a közleményben.

Hajmáskér. MTI Fotó: Nagy Lajos


A rendőrség tájékoztatása szerint nincs lezárva, de nehezen járható a Sümeg és Bazsi közötti 7327-es út, valamint a Sümeg és Sümegprága közötti út, a Sümeg és Tapolca közötti 7319-es út, valamint az Óbudavár és Szentantalfa közötti út.
A 8-as főút Bakonygyepestől Vas megye irányába járható, nincs korlátozás.

****

MTI 2013. március 15., péntek 16:26

Az M1-es autópálya bábolnai csomópontja környékén, a 90-es és a 110-es kilométer között kritikus a helyzet, főként Győr felé, ahol a szél helyenként három méter magas hófalat emelt - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság péntek délután az MTI-t.

A sajtószolgálat közölte: az említett szakaszon még sok az elakadt jármű. Az emberek mentése és az autópálya tisztítása folyamatosan zajlik, de időigényes feladat, ráadásul a viharos szél újabb hótorlaszokat emel az utakon.
Csütörtök délután óta több ezer embert, sok autót és buszt szabadítottak ki a hó fogságából, az emberek többségét a településeken megnyitott melegedőkbe vitték, ahol a helyiek és a vöröskereszt ételt és védőitalt biztosít számukra. Jelenleg mintegy 1500 állampolgár várja, hogy továbbindulhasson.
Az autópályát szakaszosan lezárták, a 13-as úton pedig nem lehet közlekedni. A megyei védelmi bizottság március 18-áig megtiltotta a közlekedést Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya térségében. Tilos gépjárművel elhagyni a településeket, és a városokon belül sem ajánlatos közlekedni.
A vonatközlekedés Komárom és Almásfüzitő között megindult, de továbbra is jelentős késésekkel kell számolni.

****

MTI 2013. március 15., péntek 16:02

Megnyitották az M7-est Budapest irányába

A rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M7-es autópálya országhatártól Budapest irányába tartó teljes szakaszát - közölte a rendőrség péntek délután a honlapján. A másik irányba - Budapesttől az országhatár felé - egyelőre a Balatonvilágos és Letenye közötti szakaszt nyitották meg.

Több utat megtisztítottak a hótól Fejér megyében, ezek ismét járhatók, de a rendőrség továbbra is azt kéri, hogy csak azok induljanak útnak, akiknek feltétlenül szükséges.
Németh-Kész Mónika, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel azt közölte, hogy a 7-es út teljes Fejér megyei szakasza járható, miután Szabadbattyánnál és Pettendnél megszüntették az útakadályokat. Szintén felszabadult a 6-os út teljes megyei szakasza, a 63-as út Székesfehérvártól a megyehatárig, az M8-as autópálya Fejér megyei szakasza, valamint az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldala - utóbbi csak rendőri felvezetéssel használható.
Továbbra is érvényben van a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője által elrendelt gépjárműtilalom a bicskei, a móri és az enyingi járásban. Ez azt jelenti, hogy az ezen járásokhoz tartozó települések között tilos a közlekedés gépjárművel.
Szintén tart még a kamionstop, amely a nehéz tehergépkocsik közlekedését korlátozza országszerte, egészen vasárnap 22 óráig.
A szóvivő jelezte, hogy még mintegy ötven út vagy útszakasz van lezárva Fejér megyében, és továbbra is megközelíthetetlen Iszkaszentgyörgy, Zámoly, Csákberény, Nagyveleg, Csákvár, Vértesboglár, Bodmér, Szár, Újbarok, Gánt, Magyaralmás, Csókakő, Bakonycsernye, Balinka, Bodajk, Fehérvárcsurgó, Kincsesbánya, Baracska és Mány.

****

MTI 2013. március 15., péntek 15:40

Győrnél továbbra is le van zárva az M1-es autópálya - tájékoztatta az MTI-t péntek délután a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Tóth Gabriella közölte: az országhatár felől a fővárosba tartó oldalon a 123-as kilométerszelvényig lehet járművel eljutni, ott a rendőrök mindenkit mellékutakra terelnek, mivel a 90-es kilométerig a szél újabb hótorlaszokat emelt, ezért az út ott részlegesen járhatatlan.

****

MTI 2013. március 15., péntek 15:40

A rendkívüli időjárási helyzet miatt a budapesti Heim Pál Gyermekkórház éjjel-nappal működő telefonos tanácsadást tart - közölte Nagy Anikó, az intézmény főigazgatója pénteken az MTI-vel.

Közleménye szerint a 06-1 264-33-14-es számon kérhető segítség.
A gyermekkórház hétfő reggel nyolc óráig minden gyermekgyógyászati sürgősségi esetet területi ellátási kötelezettség nélkül fogad. A gyermeksebészeti és traumatológiai ügyeleti ellátás az ügyeleti beosztásnak megfelelően történik - tette hozzá Nagy Anikó.

****

MTI 2013. március 15., péntek 15:25

Már nincs elzárt település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakembereinek sikerült az összes elzárt települést kiszabadítaniuk a hó fogságából - közölte Pécsi Norbert Sándor szóvivő péntek délután az MTI-vel.

Hómaró dolgozik a Vilmány és Fony közötti járhatatlan úton 2013. március 15-én. MTI Fotó: Vajda János

A közlemény szerint Mezőcsát és Hejőszalonta, Hejőpapi és Hejőbába, valamint Tiszatarján és Mezőcsát között az út csak fél pályán járható.
Péntek délben még öt település volt megközelíthetetlen a megyében a hóhelyzet miatt: Hejce, Regéc, Mogyoróska, Fony és Korlát.

****

MTI 2013. március 15., péntek 15:21

A belügyminiszter személyesen ellenőrizi az M1-es autópályán az extrém időjárás miatt kialakult helyzetet pénteken délután. Pintér Sándor az indulás előtt az MTI-nek a helyszínen azt nyilatkozta, ellenőrzi, hogy kollégái végre tudták-e hajtani a számukra előírt feladatokat, valamit ő is ki szeretné venni a részét azokból a viszontagságokból, amelyeknek az időjárás miatt ki vannak téve.

A legfontosabb feladatuknak az emberi életek mentését nevezte. Közlése szerint ennek megfelelően azokat a gépkocsikat, amelyeket már ki lehetett szabadítani, a vezetőikkel együtt biztonságos helyre szállították. A továbbra is a hó fogságában rekedt járművek utasait melegedőkbe, illetve olyan helyekre viszik, ahol élelmet és vizet kaphattak.
A belügyminiszter egyúttal türelmet és fegyelmet kért a sztrádán utazóktól. Azt kérte, hogy ne állják el a biztonsági sávokat, és ne nehezítsék a hókotrók és a segítségnyújtók munkáját.
Azt is elmondta, hogy több ezer rendőr és több száz katasztrófavédelmi szakember mellett mentősök és polgárőrök is dolgoznak, az összlétszám megközelíti a négyezret.

****

MTI 2013. március 15., péntek 14:50

Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg 37 település van elzárva a külvilágtól - tájékoztatta a katasztrófavédelem megyei szóvivője péntek délután az MTI-t.

Dobos Viktória közölte: a megyében megszűnt a havazás, de továbbra is erős, óránkénti 55-75 kilométeres sebességű szél fúj, és várhatóan egész nap viharos marad a szél.
Az MTI érdeklődésére a szóvivő hozzátette: a korábbi 22 mellett két újabb melegedőhelyet nyitottak a megyében azoknak, akik a rendkívüli hóhelyzet miatt nem tudják folytatni útjukat. Ezeket óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, sportcsarnokokban, vasúti és buszpályaudvarokon rendezték be.
A szóvivő tájékoztatása szerint továbbra sem engedi a rendőrség Csornánál a 86-os útra a kamionforgalmat, ahogy az M1-es autópálya felhajtóinál sem engedik a sztrádára a gépjárműveket.

****

MTI 2013. március 15., péntek 14:31

Tizenegy települést nem lehet megközelíteni hóakadályok miatt Tolna megyében, elsősorban Tamási térségében, és húsz útszakasz járhatatlan - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az MTI-vel.

A szervezet péntek délutáni tájékoztatása szerint Felsőnyék, Ozora, Nagyszokoly, Magyarkeszi, Fürged, Újireg, Tevel, Udvari, Kistápé, Gerjen és Tengelic megközelíthetetlen. A hóátfúvások miatt továbbra is járhatatlan a 61-es út Tamási és Pincehely között, az alsóbbrendű utakon többnyire Paks és Gyönk térségében, illetve a Völgységben nem lehet közlekedni.
Boros Brigitta, Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő közlése szerint összesen 941 ember töltötte a péntekre virradó éjszakát ideiglenes szálláshelyeken.
Porga Ferenc, a tamási védelmi bizottság elnöke az MTI-nek arról számolt be, hogy a 65-ös úton, Tamási és Iregszemcse között rövidesen egy nyomon megindulhat a forgalom, és bíznak abban, hogy a 61-es út délután Nagykónyi felé is járható lesz.
Elmondta, a nap folyamán csaknem száz, Tamásiban rekedt utas Szakály felé vasúton el tudott jutni Tolnanémedire és Simontornyára. Iregszemcsén és Tamásiban jelenleg is több százan várnak arra, hogy hazajussanak - tette hozzá.

****

MTI 2013. március 15., péntek 14:26

A rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoznak a hóban elakadtak mentésén, a rendőrség azt kéri az elakadt gépjárművek vezetőitől és utasaitól, ne szálljanak ki a járművekből.

A hatóságok ismételten arra kérték az állampolgárokat, hogy saját biztonságuk érdekében ne induljanak útnak, és tájékozódjanak a meteorológiai körülményekről.
A déli órákban készült összesítés szerint a mentő egységek pénteken több mint négyezer embert és 2138 gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából, a katasztrófavédelem 409 műszaki mentést hajtott végre.
Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján közöltek szerint az úton rekedtek ellátása érdekében az érintett megyékben 227 melegedő szálláshelyet alakítottak ki, ahol 6240 embert helyeztek el. Azok számára, akik nem kívánták a gépjárművüket magára hagyni, melegedő buszok állnak rendelkezésre.
A rendőrség korlátozta számos település elhagyását, az áramszolgáltatási kimaradással érintett településeken folyamatosan biztosítja a rendőri jelenlétet.
Az ORFK közleménye szerint a katasztrófavédelem, a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a honvédség, a polgárőrség, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek munkatársai "embert próbáló erőfeszítéseket tesznek a rendkívüli időjárás következtében az országban kialakult helyzet normalizálása érdekében".

****

MTI 2013. március 15., péntek 14:10

Északkeleten a hófúvás és a szél is enyhült péntek délutánra, így ott mérsékelték a korábban kiadott riasztásokat. Az erős hófúvás miatt jelenleg öt dunántúli megyében van még érvényben a legmagasabb fokú, piros riasztás: Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy és Zala megyében.

Ugyanakkor szinte az egész országban továbbra is érvényben van valamilyen fokú riasztás a hófúvás, illetve a viharos szél miatt. Így továbbra is mindenhol készülni kell arra, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a sokfelé viharos északnyugati szél északkeleten a déli óráktól, a Dunántúlon a délután második felétől kezd jelentősen mérséklődni. A legerősebb széllökések általában óránkénti 60-90 kilométeresek lehetnek, a Bakony és a Balaton térségében azonban reggel és délelőtt számítani kellett óránkénti 100-110 kilométeres széllökésekre is.
A Tiszántúlon újabb 5-10, a Duna-Tisza-közén és a Dunántúl keleti felén nagyjából 5 centiméternyi friss hó hullhat. Késő délutántól mindenütt megszűnik a csapadék. Erős hófúvás továbbra is a Dunántúl középs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár