Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 19. 14:05, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Elvontatják a Costa Concordiát

Elvontatják a Costa Concordiát

Minden készen áll a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia óceánjáró roncsának eltávolítására. A hajó felemelésének előmunkálatai a jövő héten kezdődnek.

A jövő héten kezdődik a Costa Concordia hajóroncsának felemelése, és a tervek szerint 2013 februárjára már vontatható lesz. A Giglio szigetének partjaitól való elszállítás költsége meghaladja a 300 millió dollárt – hangoztatta Gianni Onorato, a Costa Crociere hajótársaság vezérigazgatója az óceánjáró eltávolításáról szóló római sajtótájékoztatón. A roncs elvontatásának és darabokra szedésének költségei a Costa Crocierét terhelik. A munkát az amerikai–olasz Titan Salvage-Micoperi csoport végzi.

A négy hónapja az oldalán fekvő Costa Concordiát először hidraulikus emelőszerkezetek segítségével felemelik a tengerből és függőlegesen felállítják. Ezután elvontatják. A tengerbe hatvan „tartóoszlopot” vernek le a 300 méter hosszú, üresen 114 ezer tonna súlyú óriáshajó megtartására. A fúrás a jövő héten megkezdődik.

Silvio Bartolotti, a Micoperi menedzsere „kihívásnak” nevezte az ilyen formában a világon először megkísérelt hajóroncs-eltávolítást. Elmondta, hogy jövő héttől egészen augusztusig a hajó biztosításán dolgoznak, nehogy a Costa Concordia a tenger mélyére süllyedjen.

Franco Gabrielli, a hajó eltávolításáért felelős kormánybiztos cáfolta azt a hírt, miszerint a Costa Concordia akármelyik pillanatban elsüllyedhet. Erről a veszélyről írt az Il Tirreno toszkán napilap, amely megszerezte a Costa Crocierének a hajó állagáról szóló 148 oldalas műszaki jelentését.

A dokumentumban az is olvasható, hogy a hajótársaság nem tartja rizikómentesnek a roncs elvontatását, azt vélve a legkritikusabb pillanatnak, amikor a Costa Concordiát felállítják. Az olasz környezetvédelmi minisztérium közleményben hangoztatta, hogy a hajó elszállításának minden egyes fázisát a legmagasabb biztonsági előírások szerint ellenőrzi. A Costa Concordiát Giglio partjaitól a legközelebbi, a hajó szétszedésére alkalmas kikötőbe vontatják. A helyszínt még nem választották ki.

A toscanai regionális környezetvédelmi ügynökség (Arpat) két vízi állomást helyezett el a hajóroncs közelében, ahonnan a hajóból kiszivárgó és az elszállítás közben keletkező szennyezést is felügyeli. Az Arpat hangsúlyozta, hogy a tengeri állatvilágot zavaró zajártalomra is kiemelten figyelnek. Giglio tengerszakaszát 2018-ig tartják megfigyelés alatt.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.